Hovädzie plátky na hubách Šráca z Košíc fotorecept

sracz - fotkasracz, 9. novembra 2016
Hovädzie plátky na hubách Šráca z Košíc (fotorecept)
Foto: sracz

Dostal som sa k nádherným 6 ks hovädzieho „Oko okrúhleho steak-u“. Dokonca za cenu pre „prdôcha“ (pracujúceho dôchodcu). Uznajte, že som ich tam nemohol Zobraziť celý popisDostal som sa k nádherným 6 ks hovädzieho „Oko okrúhleho steak-u“. Dokonca za cenu pre „prdôcha“ (pracujúceho dôchodcu). Uznajte, že som ich tam nemohol nechať ležať v chladiacom pulte len tak. Veď čo keby ich kúpil niekto iný a ja by som potom iba utrel suchú „pusinku“! Ďakujúc vzácnym a milým priateľom, Ágike a Beďkovi Borsíkovcom, Ing. Mirkovi Hríbikovi a Prof. Ing. Víťazoslavovi Krúpovi, DrSc., mám zásobu voňavých sušených húb od nás z „Vihodu“ a tak vzišla ilúzia tohoto jednoduchého rcp.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
90-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

100-120 g
100-120 g
800-1 000 g (plátky)
podľa potreby
podľa potreby
2 PL škvarená
2 PL
1 ks veľká strúhaná
2-3 strúčiky
1 KL (jalovec)
1-2 KL
2-3 PL
1 KL jedlá
podľa potreby horúca (vývar mäsový)




Postup

  1. 1

    Hovädzie mäso à la „Oko okrúhleho steak-u“ (Eye of Round Steak), som kúpil už pokrájané na takéto úhľadné medajlónky; večer som do teplej vody namočil po mojej nežnej drobnej „medvedej labke“ sušených kuriatok a kozákov; na druhý deň pripravil základnú zostavu do fotozáberu.

    Hovädzie plátky na hubách Šráca z Košíc (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som jemne naklepal uložené v plasikovom vrecúšku, prstami poprášil soľou i čerstvo mletým čiernym korením (čMČK).

    Hovädzie plátky na hubách Šráca z Košíc (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A opiekol na masť-olejovej horúcej „emulzii“ (z 10-tich na 6. stupni), po obidvoch stranách 3÷4´.

    Hovädzie plátky na hubách Šráca z Košíc (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som ich vybral na pomocný tanier a vo výpeku orestoval postrúhanú cibuľu a tri pretlačené strúčiky cesnaku; stačí krátko, len aby sa cibuľa „nasosala“ a zavoňala.

    Hovädzie plátky na hubách Šráca z Košíc (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hrniec som odstavil a do cibule s cesnakom nasypal po KL čerstvo mletej borievky - jalovca („Turnianske čaro“ od kamaráta Tibíka Nagya) a mletej sladkej „KN“ papriky, ešte trošku čMČK a prilial 2÷3 PL pikantného kečupu s jalapeño; základ, mimochodom už teraz úžasne voňajúci, som nežne premiešal, vrátil na zdroj tepla.

    Hovädzie plátky na hubách Šráca z Košíc (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A teraz ho nadstavil namočenými hubami aj s vodou (od kozákov čiernou ako cigánova duša, ale fantasticky zvýrazňujúcou celkový voňavý efekt hotového jedla).

    Hovädzie plátky na hubách Šráca z Košíc (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď základ začal vrieť, poukladal som doň opečené plátky hovädzieho mäsa a prisypal mokka lyžičku jedlej sódy bicarbóny (podľa rady babičky Nany, B. P.), ktorá zaručuje požadovanú mäkkosť až hebkosť mäsa. Teplotu som nastavil na minimum, na hrniec dal pokrievku a mal som 90÷100´ kľud, pokoj a ticho („klídek a tabáček“). Sem tam som si priebeh dusenia skontroloval, mäso poobracal, podlieval horúcou vodou z raňajkových párkov, podľa chuti dosolil a takú ¼ „hoďku“ pred ukončením dusenia mäsa, som uvaril slovenskú ryžu (alebo talianské orzo) ako prílohu.

    Hovädzie plátky na hubách Šráca z Košíc (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nuž a na tanieri to potom vyzeralo takto a naozaj chutilo!

    Hovädzie plátky na hubách Šráca z Košíc (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Tak sa mi to zapáčilo, až som si dnes uvaril podla teba kamarát Sracz je to ohromne. Už sme to aj načali, lebo kuchyňa voňala a nedalo sa vydržať do obeda.
lilyre
Pozerajúc na priložené foto som strašne vyhladla, tak to fantasticky vyzerá a už sa mi zdá, že cítim aj vôňu . Určite uvarím cez víkend.
bembo
pekne si navaril.hovedzie na hríbikoch robievam,je to super jedlo.ja ho robím trochu ináč,ale toto Tvoje vyzerá fantasticky.už je v KK,rád ho vyskúšam presne podľa tvojho receptu.pekný deň Ti prajem
afataga
vyzera uzasne, robim dost podobne, miesto kecupu pretlak a chilli, dusim v rure, to mas potom ozaj svaty pokoj, ale preco take vyborne jedlo kazit vodou z parkov ???
monty469
Vsetky suroviny mam, az na to mäsko;-) Nuz co , pockam az si ho niekde kupim a az tak uvarim. Vyborny recept a uz len ta uvodna fotka laka a vola na mna " zjedz ma" A tak si idem asi zohriat gulas od vcera:-(
manya
vyskúšam, práve dnes mi priniesli mäsko z mladého býčka;
izabella929

@sracz , tak toto tvoje jedlo vyzerá veľmi chutne..) už som dostala i ja dodávku domácej hovädzinky takže určite bude na víkendovom stole..
patroveckypitrs
Neviem dva obrázky dať naraz, tak pridám ešte jeden. Je to liek, ktorý pridávam do výnimočných jedál. Je to borovička v ktorej sú vylúhované borievky sušené a rozmarín. Do tohto jedla som pridal za pohárik. Je to fakt dobré, keby bolo na mne tak je to jedlo mesiaca.


capko
Vyzerá to ohromne. Pitrs ja ten liek by som dal radšej do ust.
jofolit
Mňa by si veru s takou dobrotou uhostil. Takéto jedlo mám veľmi rada.
begonia2
Mäso už mám pripravené zajtra bude k obedu. Veľmi lákavo to vyzerá, tak som neodolala a kúpila pekné hovädzie rezne.
dormella2
Pred pol hodinou som to dovarila, už sme sa aj najedli. Vôňa neskutočná, chuť ohromná. Vďaka za recept pán @Sracz , ten jalovec s hríbmi tam ohromne pasuje. Dala som len čili omáčku miesto kečupu.
pilcik
Vďaka za inšpiráciu, po celom prečítaní ste nahnali aj mne chuť. Zrejme to aj ja zajtra uvarím. Vyzerá to lákavo.
tinca
@sracz Ferinko úžasné papkanica, mäsko ako obrázok aj s vtipným sprievodcom. Tiež krásne foto.
diko2
Práve teraz ho robím ,a už teraz vyzerá chutne a fantasticky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia