Hovädzie na divoko fotorecept

boise - fotkaboise, 20. septembra 2013
Hovädzie na divoko (fotorecept)
Foto: boise

Úprimne, netuším aký je rozdiel medzi sviečkovou a touto divočinou. Mamina to vždy volala "na divoko", tak to pod týmto názvom ukladám. Nie som Zobraziť celý popisÚprimne, netuším aký je rozdiel medzi sviečkovou a touto divočinou. Mamina to vždy volala "na divoko", tak to pod týmto názvom ukladám. Nie som žiaden sviečkológ, robím to raz za rok a vždy volám o pomoc 300km ďaleko, pretože recept si nepamätám. Aj preto ukladám, pre moju hlavu deravú...

Suroviny

800 g
4 ks
3 ks
4 ks
5 strúčikov
8 guličiek
2 ks
2 PL
2 guličky
13 ks
1-2 ks




Postup

  1. 1

    Deň prvý. V hlave skrsne spásonosná myšlienka - chcem mäso! Na divoko! Mám smolu, viem, že sa ho dnes už nedočkám. Ale chtíč je veľký a tak deti "pressujem" do kočíka a utekám do obchodu po mäso. Keď ho už mám, pripravím si nálev. 4 mrkvy, 3 petžleny a kúsok zeleru pokrájam, pridám 2 cibule prekrojené na štvrtinky, 5 strúčikov cesnaku, dva bobkáče, čierne korenie, nové korenie, borievky a soľ (asi 1 kl) . Zalejem vodou a dám variť.

    Hovädzie na divoko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Varím cca 10 minút, potom pridám dve lyžice octu. Odstavím a nechám vychladnúť.

    Hovädzie na divoko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso krájam a smútim, že sa znovu uvidíme až zajtra. Ale šupnem si večer niečo chmeľové na dobrý spánok a ďalší deň tu bude "cobydup" :)

    Hovädzie na divoko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vychladnutého nálevu vložím mäso, premiešam. Vymeníme si posledné pohľady a mizne v chladnej tme chladničky...

    Hovädzie na divoko (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Deň druhý, alebo aj deň Dé, alebo deň Pé, ako požieračný. 3x hurá! Na oleji opražíme na drobno pokrájané dve cibule.

    Hovädzie na divoko (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď cibuľa zosklovatie, pridám najskôr mäso, popražím a potom pridám zeleninu a koreniny.

    Hovädzie na divoko (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Precedený nálev si nechám, podlievam ním mäso až kým sa neminie.

    Hovädzie na divoko (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A varíííím, a škvŕkam, a varííím...

    Hovädzie na divoko (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď je mäso mäkké, spravím si karamel, zalejem troškou vody a nechám rozpustiť.

    Hovädzie na divoko (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridám k mäsu a nechám prevrieť.

    Hovädzie na divoko (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Následne mäso vylovím, zeleninu s vývarom rozmixujem. Ešte predtým vylovím aj korenie, časť borievok nechám tiež rozmixovať.

    Hovädzie na divoko (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridám naspäť mäso, v kúsku vody rozmiešam veľkú kyslú smotanu (alebo aj dve, podľa chuti), vlejem k mäsu a nechám prevrieť. Ak treba, dochutím soľou. A potom už len ládujem. Asi je vám divné, že s cestovinami. Keď ja knedľu nemusím, lebo ju hneď vidím nalepenú na zadku :D ...Ale vy si kľudne dajte ;)

    Hovädzie na divoko (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

archaa
mne sa táto tvoja divočina ozaj páči a preto KK. isto vyskúšam :)
johnst
No na pohlad to nevyzera vabne. Jedlo musi byt aj pre oci. A tie cestoviny sa k tomu tiez nehodia. To je ala zavodna jedalen!!!
boise
@johnst keiz by zavodna jedalen tak fajnovo varila :) ;) Smotanove omacky bezne nie su velmi fotogenicke ;) A cestoviny som vysvetlila v poslednom bode...
1x ilusa
zolik
posledny bod je vyborny argument ;-)
violetacamorova
Ja ti neviem ale do hovädzieho na divoko ide práve ten jalovec - borievky. Mama varila iba sviečkovú a tú som zbožňovala mala som ju každý rok na narodky. Na to mäsko na divoko sa chystám, to poznám iba z konzervy skôr z fľaše z obchodu, veľmi mi vtedy za sociku chutilo. Jalovec už mám kúpený dávnejšie a tak sa teším, že si pridala tento tak veľmi rozumne popísaný recept. Už len tú hovädzinku kúpiť. A príloha každý podľa svojho gusta.
archaa
@voletacamorova : máš pravdu, to hovädzie na divoko z dózy za socíku bolo skvelé...jedli sme to často, brávali na stanovačky, ešte bolo také na hubách...na tieto socíkové konzervy veľmi rada spomínam, žiaľ dávno to už nevyrábajú a tak si toto jedlo isto uvarím...
radost
dobré jedlo-dobre vyzerá..dobre chutí..a ja si knedľu k nemu dám-hoc knedľovo vyzerám..:-)
a ked je hoviadko mäkučké-že netreba ani zuby-tak vtedy sa mi to najviac ľúbi...
istá si bud-veľmi mi vyhovuje smotanovosladkokyslá chuť..
mne nemusíš telefonovať-rovno môžeš zo dve-tri porcie podarovať..
máš to o polovicu bližšie..
lepšie ako sama variť-dones-to bolo by mi milšie..:-))))
1x lianka
salinka
S knedľou, alebo cestovinami...všetko jedno, toto mi chutí:-)
frezia68
Po paprikáši je to moje naj.....jedlo,chválim šikulku a vtipný popis :-)
tiginko
neuveriteľné, aj moja mama ma to presne takto učila robiť a volali sme to vždy sviečková. Pekne do nálevu, aj na 2-3 dni, mäso na plátky, len ja ho opekám zvlášť na panvici, až potom ho dávam na zeleninu. A koreniny do sítka, na Popolušku som už dosť stará :-)Dávam trochu viac mrkvy, asi preto ju mám takú žltšiu. Aj mne sa páči tvoj perfektný a vtipný postup, pri čítaní som sa tu uškierala, až si muž myslel, že si píšem s nejakým ctiteľom. CHA!
caterina
a veruze to vyzera chutne! som aj vyhladla pri tejto foto. mnam
eviana
Nádhera... nechápem, čo za optiku má johnst, že sa mu toto jedlo nezdá vábne... mne naopak veľmi... je super, že sme od tých našich mám čo to pochytili... Teba i Tvoju maminku za toto jedlo veľmi chválim... mňam :)
1x ilusa
mariamka
@boise tak to je zazitok citat tento tvoj uzasny recept ,, borievky tiez rada pouzivam, krasne prevonaju jedlo a je jedno ci svieckova prava neprava, hlavny je vysledok a ten sa ti vydaril, krasny recept, zo zivota, od srdca,, neviem ci si svieckolog, ale svieckovicolog kludne :)
bodulka
A máme nedeľný obed,vyzerá to výborne,a viem,že tak bude aj chutiť.
modrykamen
Moja mamina ( teraz aj ja ) sme takto pácovali divinu a keď nebola tak falošnú sviečkovú, ba dokonca aj hovädzie zadné, ale prešpikovali sme ju udenou slaninou. Sviečková sa robila priamo bez pácovania. Sú to dve odlišné chute, aj keď podobnosť je tu. Na dnes už mám zapácované mäsko, lebo my radšej takto. Na zahustenie radšej robíme slabú zápražku, ako zátrepku a dochucujeme lyžicou plnotučnej horčice. Ale aj uvedený recept nie je na zahodenie. Ale nám to chutí s domácou knedľou. Takéto jedlo nie je pre tých, čo chcú chudnúť. Obyčajne ku koncu jedenia ostane trochu šťavy, potom trochu suchej knedle a tak sa dookola po troške pridáva šťava- knedľa-šťava.......až do prasknutia.
1kuchar
prečo sa od knedle viac priberá ako z cestovín? ved obidva sú z múky
boxik
Hovädzie na divoko bolo základným sortimentom hotových jedál vo väčšine reštaurácií za socíku a vždy sa podávalo s cestovinou väčšinou s tzv. brokmi , alebo slovenskou ryžou.
pusta
pekný recept na klasiku, chválim.
kedysi u nás doma bud pravá sviečková alebo falošná sviečková, mäsko sa pácovalo ale v celku, morilo v zelenine a koreninách v rovnakom náleve aj 4 - 5 dní, aby dozrelo.
ešte sme pridávali domácu údenú slaninku a plnotučnú horčicu. varila sa pomalým varom aj3 - 4 hodiny, mäkkučké músíčko sa krájalo na tenké plátky, šťava so zeleninkou sa prepasíroala ručne, nemixovala sa u nás. dnes ale áno :D
inak celý postup bol identický.
bolo to sviatočné nedeľné jedlo a dokonca jeden z chodov na svadbách. podávalo sa s kysnutou knedľoualebo zemiakovými guľatými knedľami, obalenými v strúhanke a vysmaženými.
vynikajúca dobrota za 5 hviezdičiek, :-)))
mata3636
@boxik - ešte som nevidela reštiku,kde by toto jedlo podávali s tarhoňou alebo slovenskou ryžou. A to som tých reštík prešla hodne - pracovne aj súkromne. Všade s knedľou
maru202
Ja to tiež robím takto. Je to moje oblúbené jedlo . K tomu domáca knedla. Mňam.
evanaaa
Práve v tom pácovaní amorení niekoľko dní, s pridaním borievky - jalovca sa toto jedlo líši od klasickej sviečkovej. Ja som to kedysi miesto sviečkovej takto robievala, bolo to teda hovädzie na divoko, alebo aj " nadivo", ako to je nazvané v starších kuchárskych knihách. no a samozrejme, aj tá horčica tam pridáva chuť, ale tú ja dávam aj do sviečkovej. Rozdiel chutí pekne vysvetľuje aj @modrykamen. A ešte - smotanu dávam sladkú aj kyslú, zmiešaním večer pred prípravou ( varením).
boise
Ďakujem za objasnenie rozdielu aj za všetky reakcie :) Som rada že recept je obľúbený vo viacerých domácnostiach a ďakujem aj za vaše varianty, určite vyskúšam aj tak :)
boxik
mata3636 si veľmi mladá na to aby si vedela čo sa jedlo v socialistických reštauráciách v šesťdesiatych či sedemdesiatych rokoch a ak ti to varila mamička s knedľou nemám nič proti tomu.Ja som iba opísal to čo som zažil a čo som často aj jedol.
kredenc
Pácovanie aspoň 3 dni, v zime na balkóne, v letev chladničke. Pácovanie nie je iba o chuti! Podľa takéhoto receptu je výborná divina. Ako prílohu najčastejšie robíme nokerle ("halušky" z múky) a hádžu sa nožom z lopára (lopatky). U akýkoľvek "haluškovač" nemá miesto. To, čo sa vyrobí pomocou haluškovača, vyzerá ako broky.
boise
@kredenc aj ostatni co pacuju viac dni, veru, tak je to najlepsie, tak by to malo byt. Ja som vsak uz tahala slinu po koberec, dlhsie to fakt neslo :) A nokerle z lopara, to je veru uplne iny level, milujem ich :)
sashenka1
pred chvilou som vybrala hovadzie masko z chladnicky,hladala som inspiraciu na zajtrajsiu veceru a uz ju mam,dakujem za napad,davno som to nerobila a tvoj recept sa mi paci,knedle su v mrazaku,popripade cestovinky a bude to mnamka,si mlada a predsa sa nebojis takychto receptov,to je super-este raz dakujem
majinka1
super recept, dakujem, manzelovi neskutocne chutilo a tak ukladam do KK
marika21
Výborný recept.*****Hovädzie mäso už čaká v chladničke, Bude s knedľou.
marika21
Takýmto spôsobom mamička robievala zajaca z divočiny. Bolo to výborné. Voňalo to aj u susedov.
bembo
veľmi som zvedavý na tú chuť,pretože,keď som bol chlapec mama mi kupovala hovedzie na divoko konzerve(vyrábala konzerváreň Sládkovičovo).bola to veľmi chutná konzerva,ktorá sa bohužiaľ už nevyrába.bolo tam krásne hov.mesko prešpikované slaninkou,vynikajúca omáčka.mal som kamaráta,ktorý v tej konzervárni pracoval,a sľúbil mi že mi ten recept podľa ČSN,zoženie,a že si túto lahôdku budem robiť doma.lenže kamarát ochorel,a bohužiaľ za krátku dobu aj opustil tento svet,a recept sa mi nepodarilo zohnať ani cez internet.mal by som obrovskú radosť,keby tento tvoj recept,ktorý sa mi páči mi nahradil toto moje obľúbené jedlo.až ho urobím,dám Ti vedieť
kecupicek
Výborný recept, dnešné mladé LG / lenivé gazdiné / jedia len jedlo
z bufetov od ktorého priberajú jedna radosť, keby sa vrátili ku klasike
neboli by také rozkysnuté. Jedia málo zeleniny a keď majú navariť, tak to
chcú stihnúť za 10 minút. Dobré jedlo si žiada patričný čas.
1x ilusa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia