Dusené hovädzie mäso
Dusené hovädzie mäso

Hovädzie mäso z tlakového hrnca fotorecept

macka78 - fotkamacka78, 21. marca 2019
Hovädzie mäso z tlakového hrnca (fotorecept)
Foto: macka78

Výhody varenia v tlakovom hrnci... Zachovanie väčšieho množstva živín, výraznejšia chuť jedla, úspora času, úspora energií a jednoduchosť.

15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,3 kg
400 g (v konzerve)
podľa chuti (hrsť)
podľa chuti (hrsť)
1 ks väčšia
3 strúčiky
1 ks menší
1 PL (alebo olej)
500 ml
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    V tlakovom hrnci na masti opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a rascu.

    Hovädzie mäso z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme umytý, osušený na kocky alebo rezance nakrájaný hovädzí krk. Premiešame...

    Hovädzie mäso z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a opekáme na silnejšom plameni, aby sa mäso pekne zatiahlo.

    Hovädzie mäso z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prilejeme rajčiny z konzervy, pridáme sušené huby (ktoré pred prípravou nemáčame zbytočne vo vode), soľ, korenie a vývar. V tlakovom hrnci dusíme cca 30 minút.

    Hovädzie mäso z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po uplynutí doby otvoríme (treba otvárať opatrne, až keď úplne prestane syčať a klesne tlak v hrnci), pridáme hrášok a nastrúhaný zemiak. Varíme odokryté zhruba 5 minút.

    Hovädzie mäso z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na vyladenie chuti pridáme máličko cukru (poprípade môžete zjemniť smotanou). Podávame s ľubovoľnou prílohou (ryža, tarhoňa, slovenská ryža, varené zemiaky alebo knedľa) Dobrú chuť...

    Hovädzie mäso z tlakového hrnca (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkný recept! Také využívám služeb tlakového hrnce. A s radostí. Někdy je hovězí maso vzdorovité, s tlakovým hrncem je to sázka na jistotu. Miluju hovězí podávané s rýží. Hmm Dobře jsi navařila!
janikbj
parádne jedlo. milujem tlakový hrniec, je to náš 4. člen domácnosti. hovädzie varím 20min, po odtlakovaní skontrolujem, ak treba pridám tých 10min., teda asi tak dlho ako ty, no už sa mi podarilo mäso rozvariť, takže ja radšej na 2 fázy :D
evanaaa
Tiež niekedy, ak ma čas naháňa, dám mäso, najmä hovädzie do tlakového hrnca, no varím ho dlhšie, aspoň 40 minút a niekedy ani to nestačí. Píšeš, že sušené huby zbytočne nemáčať, myslíš akože vôbec, alebo len trocha? Lebo ja ich namočím, po čase vodu zlejem (to ich vlastne opláchnem), a v ďalše ich potom nechám dlhšie, s tou ich vylejem do mäsa. Keď sa huby - hríby sušia, zaprášia sa, aj preto ich treba namočiť, rovno do váry by som ich bez toho nedala.
macka78
@Evanaaa (21.3.2019 18:28)

Tak samozrejme záleží, aj ako sú hríby pred sušením očistené a ako sa sušia... Kto má možnosť ako ja že používa sušičku na hríby, tak ich netreba vôbec namáčať a umývať... Ale keď nemám možnosť svojich hríbou, tak ich nechám namočené v horúcej vode aspoň 15 minút.. Mala som to podotknúť v popise...

macka78
@Janikbj (21.3.2019 18:02)

Ďakujem za pochvalu, ono strašne záleží, aké je mäso a ako je nakrájané... Presne ako píšeš niekedy úplne stačí 20 minút a mäsko je úplne mäkkučké ako masielko.... :) :) :) Tlakáč na hovädzinku ako stvorený...
lakey5
@Terinka55 (21.3.2019 12:48)
@Haji (21.3.2019 12:48)

Bojim sa tlakoveho hrnca, nechavam teda mäso pomaly tahat az kym nezmakne. Chvilku to trva ale potom je super. Myslim si, ze tlakac chut masa trochu poznaci. Ale neviem to isto.
haji
@Lakey5 (22.3.2019 03:15)
Já se tlakového hrnce nebojím. Mám /ještě pořád/ starou klasiku, maličký tlakáč, ještě hliníkový. Přešla jsem z něj na tlakový hrnec elektrický /Eta/ a jsem maximálně spokojená. Poctivě se starám o to, aby vše bylo čisté a hlavně neucpané /šum z polévky apod./, Plním podle návodu - dodržuji množství vody a masa podle rysky v nádobě. Ano, chuť je trošku jiná, ale mně vyhovuje. Fajn je tlakáč i na uzené koleno, tam nemá konkurenci. Tam je i chuť klasická a masíčko odpadá od kosti, je jako dortík. Klasicky bych uzené koleno už nevařila. I polévku v něm ráda vařím - je to prostě rychlé a nemusím nic hlídat.
Tlakový hrnec oceňuji hlavně v parném létě - zvlášť ten elektrický, který si kontroluje teplotu - je prostě bezkonkurenční. Ani trocha páry nevyjde, přetlak s párou unikající z trysky se prostě nekoná. Všechno je o zvyku. Svůj elektrický tlakový hrnec miluju. Je to super pomocník.
Jasné, že někdy hovězí maso vařím - táhnu klasicky. Ale to si musím být jistá, že je masko mladé a že tak nestrávím mládí hlídáním u sporáku.
Jinak mám Zepter hrnce a sadu litinového nádobí - s tím jsem také maximálně spokojená. Omilostnila jsem velký, klasický, smaltovaný hrnec. Používám ho tam, kde potřebuji rychlý nástup varu /hlavně tekutin/. Pořídila jsem si na něj skleněnou poklici s dírkou na odvádění páry. Super vymoženost - vidím do hrnce, i pára uniká - líp odhadnu var i to, že mi tekutina "utíká". To je ideální pro vaření těstovin apod.
Přeji hezký den a ať ti to dobře vaří!
denyany
Hovädzie mäso na akýkoľvek spôsob môžem, aj toto by mi chutilo. Tlakový hrniec používam často a vlastne, odkedy varím, netreba sa ho báť, je to skvelý pomocník.
kvakac
Guľáš vyzerá moc pekne až pregĺgam na prázdno.Dobré si uvarila. Ešte som neskúšal do guľášu pridať hrach, budem to musieť niekedy skúsiť. Priznám sa mám tiež doma tlakový hrniec,ale stojí pekne na polici v komore. Zvykol som si na pomalý hrniec, tam podľa mňa najlepšie vynikne chuť jedla. A Guľáš milujem uvarený na ohni v kotli.
lidia3
Aj ja vyskušam tvoj tecept ,od kedy varim tak tok použivam kuchty.Prve kuchty som si doviezka z madarska a teraz mam z zepteru.Aj zemiaky varim v ňom za necelych 5 minut su hotove.Neviem si moju kuchyňu bez kucht predstaviť.Mam 3 kuchty.
rulik
Dnes som robil podobné, len miesto hrášku som dal konzervu kukurice, likvidujem zásoby od Vianoc
tiež v kuchte, varím v nej skoro všetko




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia