Hovädzie mäso na šťave fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 20. decembra 2016
Hovädzie mäso na šťave (fotorecept)
Foto: cesminaz

Takto pripravovala mäso na šťave mama mojej najlepšej kamarátky. Je tomu síce už vela rokov, ale jeho chuť bola pre mňa nezabudnutelná :-) A Zobraziť celý popisTakto pripravovala mäso na šťave mama mojej najlepšej kamarátky. Je tomu síce už vela rokov, ale jeho chuť bola pre mňa nezabudnutelná :-) A teraz to má rada aj celá moja rodinka ;-P

Suroviny

1,5 kg
2 l
podľa potreby
1-2 KL
8-10 ks
2-3 ks
2 ks
Zápražka:
4 PL
podľa potreby
1,5 PL




Postup

  1. 1

    Potrebujeme cca 1,5 kg hovädzieho mäsa, ktore si pokrajame na väčšie kusy alebo platky. Cibulu si nakrajame na kocky.

    Hovädzie mäso na šťave (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji som zosklovatila trocha osolenu cibulu. Dala k nej mäso, osolila ho a zakryte nechala dusit kym pustilo dostatok svojej štavy. Potom som zaliala dvomi litrami vody a v kuchte varila 30 minut. Po 30ich minutach bolo mäso do 3/4 uvarene. Preliala som to do obyčajneho hrnca, pridala čierne korenie, bobkove listy, mletu rascu a priviedla znova do varu. Medzitym si spravime zápražku. Na oleji upražime muku (ja som dala 4 PL) nasledne pridame mletu papriku. Zápražku zalejeme asi 2 dl vodou, rozmiesame a vylejeme do mäsa. Takto varíme pomaly az do uplného zmäknutia mäsa. Mne sa to varilo pomaly este cca 35 minut. Za ten čas mäso zmäkne a aj sa varením vytratí tá typická chuť zápražky. A nakoniec zostane len výborná chut ;-) Nakoniec možte este podla chuti dosolit, ale aj pridat mlete čierne korenie.

    Hovädzie mäso na šťave (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ako prilohu som pripravila Orzo/slovensku ryžu so zeleninou. Na oleji som trocha slovensku ryžu opiekla, podliala dostatkom vody, osolila a pridala mrazeny hrášok a kapiu pokrajanu na male kocky. A klasicky dovarila...

    Hovädzie mäso na šťave (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jedlo chutí výborne.Ako príloha sa k nemu hodia kyslé uhorky,alebo baranie rohy ;-)

    Hovädzie mäso na šťave (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

kukulienka71
Sem s tým tanierom!:-) výborne to vyzerá a ešte lepšie chutí, som si istá. Aj takú prílohu mám veľmi rada, no ulahodila by si mi;-P
Počúvaj, prečo prelievaš do iného hrnca potom, ja dokončujem v kuchte bez pokrievky, ak potrebujem. Inak, máme radi takto veľa šťavy, jednoduché, takto relatívne rýchle z hovädziny...pozdravujem a prajem tebe aj celej rodinke pokojné a šťastím bohaté Vianoce.
haji
Všema deseti takovou dobrotu beru! Ve tvém provedení je hovězí masíčko i příoha nádherně barevné a lákavé, vůně se táhne až k nám. Krásná práce, jsi šikulka! Požehnané Vianoce!
mijaita
@Cesmina zkus maso dát na 70°C na nekolik hodin do trouby. Zachazej s nim jak pises, az pusti stavu. To je nejlepsi maso jake znam. Pomaleni je uzasne. Hrnec nemam, trouba me vic bavi. Pomalim i svickovou. Tvuj recept je hezky, urcite to uvarim!
radox1
jednoduchy super recept,5* aj za to,ze si to neznicila lepom.
1x radox1
frezia68
To je obed podľa mojej chuti so spomienkou na detstvo.Len mamka dávala masť a s tou studenou,zvyšnou šťavou sme si natierali chlieb na olovrant,alebo namáčali chlieb v teplej šťave. Vtedy ani mäso nechýbalo,taká dobrota to bola.Výborne si navarila,rada pridávam 5* :-).
kimlo
Takéto mäsko sa dobre robí aj v pomalom hrnci... 5*
monty469
Vyzera to velmi lakavo ;-) Robievam podobne. Dobry recept :-)
cesminaz
Mila @kukulienka som rada,ze som trafila tvoju chut ;-P Preto davam do druheho hrnca,lebo moja kuchta je dost velka, uzsia a hlbsia.No a preto nevidim do nej tak jasne,co sa tyka mnozstva :-) Mam rada,ked vidim do hrnca jasne,kolko je toho co varim,aku farbu a aku hustotu to ma :-)) Takze preto :-)) Prajem aj ja tebe krasne a pokojne sviatky!!! @Haji @Arnilka @Radox1 @Terink55 @Monty469 @Frezia68 @Mijaita ..Vsetkym vam velmi pekne dakujem za nahliadnutie a mile slova :-) @kimlo pomaly hrniec zial nemam,tak musim varit pomaly v obycajmom hrnci ;-)) Zelam vsetkym krasne a prijemne sviatky :-)
havino
hovädzinu mám uvarenú aj ja dnes, ale tá príloha, až mi na chuť všetko prišlo, chutné
1x lianka
dogagador
Vyzera to dobre, len sa chcem spytat, ci nie je 2 litre vody privela, ci to maso potom nechuti ako varene, namiesto dusene?
evanaaa
Dusené hovädie robievam, ak nie guľáš, tak ako ty, s tarhoňou alebo slov. ryžou, ale trochu iný postup, tento je pre mňa taký trochu netradičný, keď sa nedáva paprika na upraženú cibuľku, aj to celé korenie a bobk. list, mala by som skúsiť dať, ako to zmení chuť tej šťavy. Tiež sa mi zdá na dusenie veľa vody, aj keď tiež máme radi veľa šťavy, (muž vždy povie, len pridaj vodu, nech je viacej šťavy, čo ja ale nemám rada :) ). Ani zo zápražkou som ešte neskúšala, takže by som sa mala raz odhodlať a spraviť podľa teba, aké to bude.
cesminaz
Dakujem vsetkym za nahliadnutie a mile slova :-) @Dogagador podusit sa to ma len na zaciatku na tej cibuli,aby to pustilo svoju vlastnu stavu.No a potom to zalejes tolkym mnozstvom vody,kolko ti chuti.Ale toto jedlo inak nieje dusene,ale varene,takze to mäso ma pravdaze varenu chut :-) Ale bobkovy list,zaprazka atd.,to vsetko urobi svoje..ale uz to mu doda inu chut,ze ho na zaciatku nechas s tou cibulou "vypotit" :-) @evanaaa mila,nieje to dusene mäso,nikde som take nepisala :-) Stavu si uz da kazdy podla chuti,my sme stavovy ;-) Zaprazka tomu celemu jedlu doda inu,velmi dobru chut,ale musis tu zaprazku varit s tym mäsom aspon 25-30 minut.To aby sa ti tie chute prepojili a aby to cele uz nemalo tu mukovu-zaprazkovu chut. Skus mila @Evanaaa uvidis,ze je to velmi chutne.Nam to aspon velmi chuti ;-P
zinnajdha
varenú hovádzinu máme veľmi radi, teším sa na nový (Tvoj) spôsob prípravy.
zinnajdha
hotovo! Tá omáčka nemá chybu. Má úžasnú chuť, "škoda zjesť". Robila som to z mladého jeleňa, tak som pridala aj štipku muškátového orecha.
mijaita
@Cesminaz uvařila jsem kromě čočky, jako novoroční jídlo, maso podle tvého receptu. Po důkladném přečtení jsem pochopila, že zvolím jiný postup, byvši majitelkou a uživatelkou papiňaku. Vařit mnoho hodin hovězi maso se mi nechtělo a z papiňáku je šťavnaté a dobré. V podstate jen s umenšením množství vody a počtu bobků jsem akceptovala recept. Zásmažka se u nás používala vždy, nikdy ne zátřepka. A tak, když jsem se učila vařit, cosi podobné mi vycházelo jako guláš :-) Jsem si dneska i zavzpomínala! Vlastně jsem takový "guláš" od té doby nevařila! Když dělám cokoliv na paprice, hotové jídlo pokapu spejchnutou paprikou na kousku sádla (másla, oleji). Dodá jídlu čtvrtý rozměr. Doporučuji!
Jako přílohu jsem dnes zvolila nudličkovou rýži.
Neskutečně lahodný, výborný oběd! Díky za "vykopávku" mých kulinářských začátků :-) Po letech zařazuji do omáčkové databáze!


mijaita
p.s. já nevím jaký je ve slovenstine výraz pro jíšku - zásmažka, nebo zápražka? Zátřepka předpokladam, ze je jen mouka ve vodě rozmíchaná a vpravená za syrova do pokrmu? Ani povařením nedosáhne chuti jíšky ovšem.
zinnajdha
zápražka - to je jíška
zátrepka - je zatrepaná spravidla
hladká múka vo vode, mlieku, smotane
namiesto múky môže byť škrob kukuričný, zemiakový
nyja
Aká krásna fotka, Cesminka ! Jedlo vyzerá veľmi chutne, musí to byť dobrota. Ja veľmi hovädzinu nevarím kvôli mužovi, ktorý ju nemá rád :-( Ale na toto tvoje krásne farebné jedlo mi veru prišla chuť ;-) Z akej časti hovädziny ho robíš, prosím? Na tvojej fotke mäso vyzerá skoro ako teľacie stehno...také pekné mladé. Dík za recept a želám Ti všetko najlepšie v novom roku :-)
nyja
@Cesminaz (22.12.2016 06:55)

Aká krásna fotka, Cesminka ! Jedlo vyzerá veľmi chutne, musí to byť dobrota. Ja veľmi hovädzinu nevarím kvôli mužovi, ktorý ju nemá rád :-( Ale na toto tvoje krásne farebné jedlo mi veru prišla chuť ;-) Z akej časti hovädziny ho robíš, prosím? Na tvojej fotke mäso vyzerá skoro ako teľacie stehno...také pekné mladé. Dík za recept a želám Ti všetko najlepšie v novom roku :-)
cesminaz
Mila @Zinnajdha tešim sa,ze ste si pochutili.No a s tym jelenim to muselo byt jedna báseň ;-) Dakujem za tvoju odozvu :-) Mila @Mijaita dakujem za vyskusanie receptu aj za tvoju skusenost.Co sa tyka množstva vody,to si uz kazdy zvoli sam ako mu chutí.Som velmi rada,ze ti chutilo a ze si bola spokojná.Dakujem za fotku a pozdravujem ;-P
cesminaz
@Nyja zlatá prepáč,ze reagujem tak neskoro.Táto čast čo tu mám,bola odkrojena z velkeho hovädzieho rebra :-) Ale pravdupovediac,ja na toto jedlo najradsej použivam hovädzie menej mastné gulášové mäso.To sa ti uvarí tak na mäkkučko,ze sa ti bude rozplyvat v ustach :-) V obchode v ktorom mäso kupujem,je to na cedulke tak napisane ze "gulasch" :-) Podla toho čo chcem varit,si vyberiem bud menej mastne,alebo viac mastné.Pozdravujem a želam tiez vsetko dobre!
ciro
Aky druh hovädzieho mäsa?
cesminaz
@Ciro (3.10.2017 09:56)

Na fotke v recepte je síce iná časť hoväda,ale najlepšie a najchutnejšie mäso,ktoré zvyknem používať na toto jedlo je hovädzia nožina nakrájaná na hrubšie plátky :-) Takže odporúčam na 100% nožinu.


relaxx1
Neviem, dnes som mäsko robila ale chuť nás neohúrila. Ako keby tomu niečo chýbalo, bolo to také jednoduché :( neviem čím by som to vylepšila..kyslymi uhorkami?šľahačkou? Ale to by už nebol tento recept :( poraďte.
viera1
@Relaxx1 (7.4.2019 15:40)

Poradím ti,ak dovolíš ☺.Plátky mäsa natri horčicou,osoľ,okoreň,popraš jemne múkou a opeč na horúcom oleji a potom pridaj do výpeku cibuľu a nadrobno nakrájanú slaninku,zalej vývarom/vodou. Dĺžku dusenia skrátiš systémom dvojitej pokrievky:polož na hrniec alobal a jemne ho vtlač v strede dovnútra a prikry pokrievkou.Voda,ktorá sa odparuje,steká späť a mäso sa rýchlejšie udusí.To máš základ na mnoho alternatív hovädzieho filé: na spôsob srbský,milánsky,znojemský,bratislavský,rýnsky,viedenský,na paprike,na šampiňónoch,v zelenine,s volským okom,s prívarkami (kelový,fazuľkový,fazuľový,zemiaky na kyslo...),na rýchlovku so sviečkovou omáčkou zo sáčku atď.Ak si udusíš viac plátkov,kľudne si naškrečkuj plátky zaliate šťavou do mrazničky a príležitostne ako by si našla,za 20-30min máš obed hotový.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia