Hovädzie líčka na smotane
Hovädzie líčka na smotane s karlovarskou knedľou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
120 minút príprava |
Postup- Líčka očistíme, umyjeme a osušíme. Mäso
odblaníme a nakrájame na asi 50 g kúsky,
osolíme a na oleji prudko opečieme zo všetkých
strán, aby sa mäso zvonku uzavrelo, ale
vnútri zostalo šťavnaté.
- Koreňovú zeleninu
a cibuľu očistíme, pokrájame, pridáme k mäsu a orestujeme.
Pridáme nové i čierne korenie, borievky
a bobkové listy. Podlejeme vývarom, zakryjeme pokrievkou a dusíme asi 80 minút
domäkka.
- Mäkké mäso vyberieme a odložíme na
teplé miesto. Zo zeleninového základu vyberieme korenie, bobkové listy a zmes rozmixujeme. Do hlbšej misky dáme smotanu na
šľahanie. Z rozmixovanej zeleniny odoberieme dve naberačky, pridáme ich do misky
k smotane a zamiešame. Rozmixovanú
omáčku dáme do hrnca, prilejeme smotanovú zmes a za stáleho miešania privedieme
do varu. Na miernom plameni povaríme.
Podľa chuti do omáčky pridáme horčicu, citrónovú šťavu, cukor a soľ. Omáčku zjemníme
maslom. Už nevaríme. Odležané mäso vložíme naspäť.
- Karlovarská knedľa: Rožky pokrájame
na malé kocky a dáme do misky, v ktorej aj
zmes budeme pripravovať. Cibuľu olúpeme
a nakrájame na kocky spolu so slaninou. Do
panvice dáme slaninu, ktorú orestujeme,
a pridáme cibuľu. Ďalej mlieko, soľ, korenie, muškátový oriešok, cesnak a necháme
povariť. Touto zmesou potom zalejeme
rožky a varechou pomiešame, necháme trocha vychladnúť a pridáme vajcia. Zmes iba
jemne premiešame, netlačíme, aby nám
ostala štruktúra po rožkoch. Pridaním strúhanky dosiahneme požadovanú a nelepivú
konzistenciu. Potom z vytvarujeme hmoty guľôčky, ktoré varíme v osolenej vode
asi 20 minút.
|