Hovädzie líčka na smotane

Hovädzie líčka na smotane s karlovarskou knedľou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Líčka očistíme, umyjeme a osušíme. Mäso odblaníme a nakrájame na asi 50 g kúsky, osolíme a na oleji prudko opečieme zo všetkých strán, aby sa mäso zvonku uzavrelo, ale vnútri zostalo šťavnaté.
  2. Koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme, pokrájame, pridáme k mäsu a orestujeme. Pridáme nové i čierne korenie, borievky a bobkové listy. Podlejeme vývarom, zakryjeme pokrievkou a dusíme asi 80 minút domäkka.
  3. Mäkké mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto. Zo zeleninového základu vyberieme korenie, bobkové listy a zmes rozmixujeme. Do hlbšej misky dáme smotanu na šľahanie. Z rozmixovanej zeleniny odoberieme dve naberačky, pridáme ich do misky k smotane a zamiešame. Rozmixovanú omáčku dáme do hrnca, prilejeme smotanovú zmes a za stáleho miešania privedieme do varu. Na miernom plameni povaríme. Podľa chuti do omáčky pridáme horčicu, citrónovú šťavu, cukor a soľ. Omáčku zjemníme maslom. Už nevaríme. Odležané mäso vložíme naspäť.
  4. Karlovarská knedľa: Rožky pokrájame na malé kocky a dáme do misky, v ktorej aj zmes budeme pripravovať. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kocky spolu so slaninou. Do panvice dáme slaninu, ktorú orestujeme, a pridáme cibuľu. Ďalej mlieko, soľ, korenie, muškátový oriešok, cesnak a necháme povariť. Touto zmesou potom zalejeme rožky a varechou pomiešame, necháme trocha vychladnúť a pridáme vajcia. Zmes iba jemne premiešame, netlačíme, aby nám ostala štruktúra po rožkoch. Pridaním strúhanky dosiahneme požadovanú a nelepivú konzistenciu. Potom z vytvarujeme hmoty guľôčky, ktoré varíme v osolenej vode asi 20 minút.