Dusené hovädzie
Hovädzie kocky na pive (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Voľba druhu a typu mäsa každého z nás sa riadi tromi základnými zásadami! Ad 1.)
Chuťami postupujúcimi desaťročiami zvykov v každej kuchyni. Ad 2.) Momentálnou
„hĺbkou“ tej-ktorej peňaženky. Ad 3.) Časovou „reláciou“ zubového „parku“ v našich
ústnych dutinách, zvlášť u nositeľov „tretích“ zubov. Pre tých je technológia „pomalého dusenia či pečenia mäsa” tá najoptimálnejšia. Viem, že si „nešplhnem“ u
vyznávačov krvavých biftekov a steakov, ale aj hovädzie à la „hodváb“, má svoje čaro!
6-8 porcií |
12-15 minút príprava |
150-180 minút tepelná úprava |
Postup
- Takto to vyzeralo na začiatku.
- Mäso, pokrájané na väčšie kocky (asi 50-60x50÷60 mm), som opiekol na masle.
- Pekne do červeno-hnedo-zlatej farby a povyberal ho na pomocný podnos.
- Maslový výpek som nadstavil troškou oleja a orestoval na ňom postrúhanú cibuľu, pretlačené strúčiky cesnaku a pokrájanú kapiu i jalapeño.
- Potom som k nim pridal paradajkový pretlak.
- Po tepelnom spojení chutí zalial 1/3-kou pravého plzeňského piva
- Nasledovala soľ, čerstvo mleté čierne korenie a mletá sladká paprika; po premiešaní a prevretí som do tohoto tekutého základu
- poukladal kúsky opečeného hovädzieho mäsa,
- podlial hovädzím vývarom, vzápätí opäť premiešal, po ochutnaní som zistil, že jalapeño „sklamalo”, tak som pre istotu chuť poistil sušenou feferónkou a
- nechal spoločne prevrieť.
- Teraz nasledovali „kolieska” pokrájanej mrkvy a petržlenu; po premiešaní som to priviedol do varu, tepelný ohrev som nastavil na režim „buľkokotanie” a mal som na viac ako dve hodiny pokoj „klid, ticho a tabáček”; kto je netrpezlivý, alebo ho „kope” čas, môže do zostavy pridať za KL jedlej sódy bicarbóny alias „sódybiky”, ktorá dusiacemu sa mäsu pomôže rýchlejšie zmäknúť; počas dusenia som prišiel na to, že aj sušená feferónka sklamala, tak som hranu šťavy naladil gulášovo-klobásovou zmesou pána Urblíka a to už bolo to pravé „orechové”.
- Jemné, šťavnaté, chutne udusené hovädzie kocky som tentoraz servíroval s cestovinou (vrtáčikmi), ozdobené pokrájaným surovým pórom, pásikmi kapie a lístkami petržlenu.