Dusené hovädzie

Hovädzie kocky na pive (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Voľba druhu a typu mäsa každého z nás sa riadi tromi základnými zásadami! Ad 1.) Chuťami postupujúcimi desaťročiami zvykov v každej kuchyni. Ad 2.) Momentálnou „hĺbkou“ tej-ktorej peňaženky. Ad 3.) Časovou „reláciou“ zubového „parku“ v našich ústnych dutinách, zvlášť u nositeľov „tretích“ zubov. Pre tých je technológia „pomalého dusenia či pečenia mäsa” tá najoptimálnejšia. Viem, že si „nešplhnem“ u vyznávačov krvavých biftekov a steakov, ale aj hovädzie à la „hodváb“, má svoje čaro!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
150-180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Takto to vyzeralo na začiatku.
  2. Mäso, pokrájané na väčšie kocky (asi 50-60x50÷60 mm), som opiekol na masle.
  3. Pekne do červeno-hnedo-zlatej farby a povyberal ho na pomocný podnos.
  4. Maslový výpek som nadstavil troškou oleja a orestoval na ňom postrúhanú cibuľu, pretlačené strúčiky cesnaku a pokrájanú kapiu i jalapeño.
  5. Potom som k nim pridal paradajkový pretlak.
  6. Po tepelnom spojení chutí zalial 1/3-kou pravého plzeňského piva
  7. Nasledovala soľ, čerstvo mleté čierne korenie a mletá sladká paprika; po premiešaní a prevretí som do tohoto tekutého základu
  8. poukladal kúsky opečeného hovädzieho mäsa,
  9. podlial hovädzím vývarom, vzápätí opäť premiešal, po ochutnaní som zistil, že jalapeño „sklamalo”, tak som pre istotu chuť poistil sušenou feferónkou a
  10. nechal spoločne prevrieť.
  11. Teraz nasledovali „kolieska” pokrájanej mrkvy a petržlenu; po premiešaní som to priviedol do varu, tepelný ohrev som nastavil na režim „buľkokotanie” a mal som na viac ako dve hodiny pokoj „klid, ticho a tabáček”; kto je netrpezlivý, alebo ho „kope” čas, môže do zostavy pridať za KL jedlej sódy bicarbóny alias „sódybiky”, ktorá dusiacemu sa mäsu pomôže rýchlejšie zmäknúť; počas dusenia som prišiel na to, že aj sušená feferónka sklamala, tak som hranu šťavy naladil gulášovo-klobásovou zmesou pána Urblíka a to už bolo to pravé „orechové”.
  12. Jemné, šťavnaté, chutne udusené hovädzie kocky som tentoraz servíroval s cestovinou (vrtáčikmi), ozdobené pokrájaným surovým pórom, pásikmi kapie a lístkami petržlenu.