Hovädzie kocky na cesnaku a rasci fotorecept

pusta - fotkapusta, 29. januára 2014
Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept)
Foto: pusta

Už som robila bravčové kocky na rasci a chutilo nám. Teraz som skúsila hovädzí móčing /nožinu, glejovku/ pripraviť na rovnakom základe ako guláš, ale Zobraziť celý popisUž som robila bravčové kocky na rasci a chutilo nám. Teraz som skúsila hovädzí móčing /nožinu, glejovku/ pripraviť na rovnakom základe ako guláš, ale bez mletej červenej papriky, pridala som cesnak, ktorého chuť veľmi dobre harmonizovala s mäsom a rascou, ešte som vylepšila pridaním zeleninovej papriky na záver. Podávala som na hniezde z dusenej ryže, ale môže byť aj iná príloha ako zemiaková kaša, varené zemiaky a rôzne cestoviny. Celkom obyčajné, ale výborné jedlo.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
na 70 - 80 °C

Suroviny

500 g (alebo nožina, glejovka)
500 g
3 strúčiky
1/2 ks
podľa chuti
podľa chuti
3 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Hovädzí móčing som umyla, osušila papierovou utierkou. Tiež je známy pod názvom nožina, glejovka alebo kližka.

    Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájala som ho na väčšie kocky, počas dusenia sa dosť zmenšia, vyvarí sa z nich glej, ktorý prirodzene zahustí i ochutí výslednú šťavu.

    Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrájala som zelenú papriku na prúžky a cesnak na plátky.

    Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokrájanú cibuľu som orestovala na rozpálenej domácej bravčovej masti do žlta,...

    Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...podliala som ju malým množstvom horúceho domáceho hovädzieho vývaru z kostí a vydusila až na tuk. Tento postup som opakovala celkom 3x, podobne ako pri príprave gulášov a perkeltov, čím sa cibuľa rozpadne a dodá nielen chuť, ale zahustí prirodzene aj šťavu hotového jedla, dávam cibule rovnaké váhové množstvo, niekto zase objemové, ja to mám radšej takto. V žiadnom prípade sa nezahusťuje múkou!!!, zemiakom, škrobom - skrátka ničím iným. Ak nemáte práve domáci hovädzí vývar, použite kľudne horúcu vodu, avšak nikdy bujón z kocky!!!

    Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som plátky cesnaku, orestovala som ich len krátko, kým sa rozvoňal - asi 1 minútu a...

    Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som celú rascu, tiež som ju krátko orestovala, kým sa pekne rozvoňala - asi 1 minútu, má potom lepšiu výraznejšiu chuť.

    Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som kocky mäsa, zvýšila som teplotu na maximum a...

    Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...za sústavného miešania som opekala pekne do hneda si 15 minút, aby vznikla na povrchu jemná kôrčička, vdaka ktorej mäsko zostane vo vnútri pekne šťavnaté aj pri dlhom dusení.

    Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom som mäsko na cibuľovo-cesnakovom základe s rascou podliala trochou horúceho domáceho hovädzieho vývaru z kostí, stlmila som plameň na minimum a prikryté som pomaly dusila cca 120 minút za& občasného premiešania a podlievania horúcim domácim hovädzím vývarom, aby sa neprerušil var.

    Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ked už bolo mäsko takmer mäkké, pridala som prúžky zelenej papriky, dusila som pod pokrievkou asi 15 minút, aby zostala trocha al dente, nesmie sa rozvariť na "blato". Niekedy ešte zvyknem pridať k paprike aj 2 pokrájané paradajky na zlepšenie chuti, nemusí však byť, paprika na chuť úplne postačuje.

    Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tu už sú hovädzie kocky uvarené a dobre vidno, že paprika sa nerozvarila. Osolila som len jemne až teraz, lebo vývar je slaný dosť.

    Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na tanieri som spravila dookola hniezdo z dusenej ryže a do stredu som nabrala horúce mäsko aj so šťavou.

    Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ešte záber z blízka, ide o veľmi chutné voňavé jednoduché jedlo z mála surovín, šťava je hustejšia a nemá jej byť veľa , presne ako pri guláši, je rôsolovitá z rozpusteného gleju a hustá od cibule. Ako príloha okrem ryže je vhodná aj zemiaková kaša, varené zemiaky a rôzne cestoviny.

    Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

medovnicek
ako sa vraví v jednoduchosti je krása, ja konkrétne mám takéto jedlá rada a okrem toho mi to pripomína kuchyňu mojej mamky:)
rea1
áno, chválim, presne takto sa to robieva aj u nás. hodnotenie 5* je u tvojich receptov úplne normál. :-))
zajtra sa k tomuto receptu vrátim, som zvedavá na komentáre. hovorí sa, že "blbí lidi, taky lidi, pánbůh je má taky rád" ale niekedy mám podľa vyskytnuvších sa príspevkov dojem, že pod tvojimi receptami sa diskusií zúčastňujú pánbožkom mimoriadne milovaní varecháči/čky. čím to asi bude? :-)
methi
Ja by som tam este pridala mletu sladku papriku. Ale to je moja deformacia, lebo muz ma naucil, ze vsetko masove musi mat farbu :) Priloha rozhodne dusena ryza a najlepsie, aby bola poliata poriadne stavou z masa. Toto bolo asi jedno z tych jedal, ktore som velmi lubila v skolskej jedalni. A k tomu zavarane uhorky - vela.
jozka2
ano,to musi byt mnamka,ale ja by som tiez pridala cer.papriku nie len pre farbu ale je inac velmi zdrava.Vyborne jedlo,ja zase by som si dala k tomu dom.zavarane rydziky,no a pohar dobreho vinka,mnam.
sracz
... osobne som ***** _mi aj za túto kombináciu, @pusta milá, odrážajúcu chute a vône domova! Domáce je domáce a pravdou je aj to, že "každá chyžka inakšia vareška"; čiže každý si môže aj toto jedlo koreninami "doladiť" podľa vlastných churí a zvykov!!!
eviana
Skvelá papanica milá @pusta , hovädzí móčing je u nás na takýto spôsob najobľúbenejšie, v spojení s cesnakom a rascou to muselo voňať cez celý chotár a chutiť fajne... u nás musí byť veeeeeľa šťavy na poliatie ryže, sme totiž šťavoví všetci doma :)
marianne
stara dobra klasika @pusta ,moja mama by tam este cervenej susenej papriky smrncla a chlapi sa sli podusit...bratia mali k tomu najradsej krajec chleba....ale pozeram,ze Ty si cerstvu papriku dala...
pusta
@medovnicek , áno v jednoduchosti je krása, teší ma, že ti to pripomína kuchyňu tvojej mamky. :-)
dakujem.
pusta
@rea1 , rozosmialasi ma krásne :D veľkú pravdu máš, pod mojimi receptami sa húfne schádzajú pánbožkom mimoriadne milovaní varecháči/čky :-)
asi ma majú veľmi radi :D :D :D /ironicky/
môj dobrý otec hovorieval nemecky: "Unser Herr hat eine grosse Tiergarten" :-))))
uvidíme zajtra, len príd...dnes ich vzrušujú moje Pečené jaternice ale oveľa viac dnešná torta od @tkatka , zgustli si tí "Pánom Bohom milovaní" nechutne a pritom bez diskusií je to dokonalá práca.
dakujem ti za pochvalu a za vysoké hodnotenie *****
pusta
@methi , teda tvoja generácia sa už mala super, ked v školskej jedálni takéto dobroty varili. pre nás veru ešte nie, všetkého bol vtedy veľký nedostatok.
no ja som nedávala schválne mletú červenú papriku, ale mäsko som opiekla do hneda do farby a kôrčičky, nechcela som, aby to bola nejaká obdoba gulášu.
ale ty si kľudne červenú mletú papriku pridaj, neriad sa mnou. tiež si myslím, že najlepšia príloha je ryža, ale aj dobrý chlieb a samozrejme fľaša dobrých uhoriek :-)
dakujem ti.
pusta
@jozka2 , je to veľká mňamka, úmyselne som nepridávala mletú červenú papriku pre farbu, je tam zelená paprika a nechcela som mať o niečo iný guláš. však ty si dať spokojne môžeš, ale mäsko i šťava farbu majú.
rýdziky zavárané sú tiež príma a vínko k tomu patrí.
dakujem za uznanie.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám sú to chute a vône domova, pravdu máš:
"každá chyžka, iná vareška" a každý si môže doladiť podľa seba koreninami.
som rada, že aj táto kombinácia sa ti ráta,hej, domáce je domáce.
dakujem za pekné hodnotenie a *****
pusta
@eviana milá, hovädzí móčing je skvelá surovina a s ostatnými ingredienciami voňalo až k susedom. tiež sme cesnakoví+ rasca - výborné, máme radi veľa šťavy, ale tu som robila šťavičku ako sa robí pri guláši a bohate stačilo.
dakujem.
pusta
@mariianne , áno stará dobrá osvedčená klasika, schválne som too nešmrnclasušenou mletou paprikou, dala som však zelenú papriku, veľa cesnaku, veľa cibule a rascu a moji chlapi sa išli za tým utĺcť :-)
ja najradšej s tým chlebom :D
dakujem.
concord
@rea1
No tak podľa tvojho príspevku ty už nepatríš ani do tej čechoslovakistickej kategórie, ak tak do podhorskej župnej kategórie, ty chudera.
eviana
@concord , myslím, že by si sa mal začať chovať ako muž a nie ako hovädo (a to som si zobrala pred ústa servítok celý zväzok, nielen jednu).
luss44
preboha, to čo tu zasa vzniká?! už asi neexistuje recept od @pusta , aby pod ním nebolo sto komentárov, z toho polovicu tvoria hádky... ráno o 8.h otvorím Varechu - hádka ohladne torty ženský zadok /inak pekne urobenej/, o 12 hodín otvorím znova Varechu a kriste, že 92 komentov k onej torte??? a zase hádky a urážky! človek si povie - ľudia sú rôzni, ale urážať sa pre nejaké jaternice, či prevzatý recept na pomarančové rezance a podobne, to je už priveľa. Keď sa mi recept nepáči a nezaujíma ma, tak ho nečítam.
pusta
@luss44 , ako vidíš, neexistuje taký recept
a to im vôbec neodpovedám.
zdieľam tvoj názor.
dakujem.
zorro
@pusta
Máš pravdu.Úbožiakom ani neodpovedaj.Tvoje recepty sú super.


pusta
@zorro , je to pre mňa veľká pocta :-)
neodpoviem im.
zo srdca ti dakujem.
mariamka
je to chutny recept, mne sa paci, aj ze nerobim casto hovadzinu, tak sa mi hodi takato klasika..
redakcia
@concord , Vaše posledné komentáre boli pre urážlivosť vymazané.
Zároveň žiadame všetkých zúčastnených tejto diskusie o dostatok tolerancie a slušnosti. Ďakujeme.
kecemis
Vyborna klasika, ktora ma priviedla v spomienkach na domacu stravu z mojich mladych liet. A tych, co si tu liecia svoj complex si nevsimaj.
rea1
nazdar, @pusta , ja som vedela, že sa sem oplatí vrátiť. :-))))))))) vždy sa nájde zakomplexovaný hlupáčik, ktorý si potrebuje našušoriť pierka, to svoje mini ego a pod rúškom anonymity je hrdinom "od pleca po plece". na tých fakt škoda reagovať. to o tom zverinci sa hovorilo aj u nás a ešte aj "malým rozoumkům málo ke štěstí stačí". napríklad rýpať, rýpať, rýpať. príjemný víkend a var a foť a uverejňuj. :-))) jana
boxik
Tak toto by som si dal , keď človek číta a sleduje tvoje skvele spracované recepty nemôž nedostať hlad.
pusta
@mariamka milá, som rada, že sa ti receptík páči a dokonca sa ti hodí :-)
len vyskúšaj, nebudeš ľutovať :-)
dakujem.
pusta
Vážená@redakcia , veľmi pekne dakujem a vážim si váš prístup.
myslím, že tých istých, čo stále vyvolávajú hádky,degradujú recepty a znevažujú, ponižujú iných, dokonca útočia nechutne na osobu prispievateľov, by nezaškodilo zablokovať, aspoň niekoľkých z nich a zavládne na Vareche.sk kľud a pokojná atmosféra pre pracovnú tvorivosť.
to je môj osobný názor a nielen môj, je nás veľa.
pusta
milý@kecemis - milý mirko, áno, je to výborná a osvedčená klasika, som veľmi rada, že som vyvolala krásnu šťastnú spomienku tvojich mladých liet :-)
a tak ako mi radíš, nevšímam si tých, čo si liečia tu svoj komplex.
neboj, poslúchnem tvoju dobrú radu.
dakujem a veľmi srdečne a pozdravujem do Calgary :-)
megdesign
@redakcia podla mna je jednoduchsie zablokovat jedneho cloveka, pod ktoreho receptami sa pravidelne objavuju urazlive komentare, ako vsetkych, ktori tie urazlive komentare pisu. Je ich vela, cize menej pracne pre admina. :)
giussa
juj pani @pusta ja by som do toho blokovania veľmi nerýpala, aby sa vám nestalo, že spadnete do toho istého vreca :-)
pusta
@rea1 - milá janka, bola si ušetrená mnohých nechutností a neslýchanej drzosti voči iným prispievateľom pod týmto receptom,dokonca nacisických a fašistických prejavov,našťastie ich odstránila ešte včera večer redakcia a právom.
myslím, že by ich za to všetko nezaškodilo zablokovať, takí sem nepatria!!!
máš absolútnu pravdu vo všetkom, čo píšeš :-)
bud rada, že si to nečítala v celej nahote! persiahlo to už všetky medze.
sľubujem ti janka milá, že budem nadalej variť dobroty, fotiť a uverejňovať :-)))))
dakujem za pekné úprimné povzbudivé slová :-)))
aj ja ti prajem krásny pohodový kľudný víkend :-)
pusta
@giussa , ja som v tom vreci už bola a za oveľa menšie veci a neprávom.
dobre si to pamätám. je to len môj osobný názor, iba som ho slušne vyjadrila, to hádam smiem ako ktokoľvek iný na Vareche, žiadne rýpanie a pokiaľ mi je známe, nie je to len môj názor.
rozhodnutie však nechávam redakcii.
dakujem ti veľmi pekne za tvoju starosť o mňa.
radost
@pusta
prečo v odpovedi @rea1 opakuješ to - čo redakcia vymazala..??
prečo to živíš..??
želám ti pokojný deň s radosťou žitý...:-)
pusta
@boxik milý, to ti teda všetko verím a nečudujem sa ti, že si dostal hlad:-)
tvoje vysoké hodnotenie mojej práce i kvality mojich receptov ma nesmierne teší , je to pre mňa nesmierna česť, ktorá ma zaväzuje :-)
úprimne ti za všetko dakujem.,
pusta
@radost , omyl, nič neživím a nič neopakujem.
ak mi to dovolíš, napísala som len čistú pravdu v odpovedi pre @rea1.
a to hádam smiem.
aj ja tebe prajem pokojný deň s radosťou žitý... :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia