Hovädzie dusené s tekvicou a kukuricou „locro“

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre, 25. augusta 2016
Hovädzie dusené s tekvicou a kukuricou „locro“
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Locro je výdatný hustý gulášovitý pokrm považovaný za národné jedlo v Argentíne, Bolívii, Peru a Ekvádore. Hlavné suroviny na prípravu Locro sú kukurica, Zobraziť celý popis Locro je výdatný hustý gulášovitý pokrm považovaný za národné jedlo v Argentíne, Bolívii, Peru a Ekvádore. Hlavné suroviny na prípravu Locro sú kukurica, mäso (zvyčajne hovädzie alebo klobáska chorizo) a zelenina, ktorá sa môže líšiť. Zvyčajne však obsahuje cibuľu, fazuľu alebo tekvicu. Typické Locro sa varí zo špeciálneho druhu zemiakov s názvom "papa chola", ktoré majú jedinečnú chuť a je ťažké ich nájsť mimo svojej domovskej oblasti. Jedlo sa varí hlavne v zime.
Zdroj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Locro

4
porcie
40 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g
1 kg
3 ks
5 strúčikov
120 g
4 klasy
500 ml
20 g
5 g
100 ml
100 g
50 ml




Postup

  1. 1

    Sušenú kukuricu na noc namočíme do studenej vody. Očistenú tekvicu nakrájame na 2 cm kocky. V kastróle zohrejeme olej a maslo, v ktorom opečieme mäso z každej strany. Preložíme do dostatočne hlbokého pekáča.

  2. 2

    V kastróle osmažíme na drobné kocky nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme tekvicu, chvíľu podusíme a pridáme k mäsu. Podlejeme vriacim vývarom. Pridáme namočenú kukuricu a rozštvrtené klasy kukurice, osolíme, pridáme kajenské korenie a limetkovú šťavu. Dusíme prikryté v rozohriatej rúre pri 180 °C asi hodinu.

  3. 3

    Pri podávaní mäso rozkrojíme na štyri časti a rozdelíme tekvicovú omáčku s kukuricou.

Diskusia k receptu

frezia
Vyzera to velmi pekne, len by som pre nas pouzila miesto tej kukurice nieco ine.
mijaita
Ano, je to jihoamericka klasika, výborné jídlo a urcite ji udelam, protoze tam u nich je to maso vzdycky tvrdsi nez tvrde, temer nepozivatelne. Nepochopim, jak to oni jedi, kdyz mnohdy maji hodne spatne zuby (nebo jich maji malo) a krome toho se s dusenim doměkka nikterak nezatezuji. Super recept, ten tu chybel!
jamarlen
zdá sa, že šéfkuchárske recepty sú už prepracovanejšie… a tento sa mi veru páči veľmi, len sušenú kukuricu nahradím v neskoršej fáze pečenia za mrazenú, ale tie celé klásky mladučkej kukurice tam musia urobiť skvelú chuť,…
1x haji
kukulienka71
Skoro som prešla tento výborný recept. Mexickú hovädziu polievku s kukuricou som varila, je vynikajúca, toto s tekvicou bude určite tiež, ja dám konzervovanú kukuricu, to mám istotu, že bude mäkká:-))
1x 45678
kukulienka71
@Mijaita (29.8.2016 22:28)

fíha, tiež by som si zgustla:-) bielu kukuricu skúsim zohnať, vyzerá zaujímavo. Ďakujem ti, tuším bude krásne foto od teba potom;-)
mijaita
Locro i sofrito, ktere k polevce neodmyslitelne patri at je polevka z cehokoliv! Ta muze byt z fazoli, brambor, i avokada, různých mas od veprovych nozicek, veprove kuze, kusu drztek, hoveziho zebra i morkove kosti. Locro vari i vegetarianske.
Sofrito je omacka korenena bylinakami, cibuli, natovou cibulkou, chili, paprikama, rajcetem, vse nakrajene na malinke kousky, udusene v oleji a zalite nakonec vodou.
Hotove locro se nanda na talir nebo misky a podle chuti se pridava z misky sofrito.
Je to hodne, hodne dobre a v latine nepostradatelne jidlo.


annael
Veľmi sa teším, že tento recept tak zarezonoval medzi Vami.
V reštaurácii ROUGE v Nitre, každý pondelok od septembra do júna si vychutnávame dobroty zo svetových kuchýň. Už 5.9.2016 štartujeme a bude to francúzska kuchyňa! Skvelý kohút na víne, slaný koláč či čokoládový enclair.
Managing director hotel MIKADO.