Hovädzia nožina na pive s medvedím cesnakom fotorecept

afataga - fotkaafataga, 9. apríla 2016
Hovädzia nožina na pive s medvedím cesnakom (fotorecept)
Foto: afataga

Je to vlastne také trochu vylepšené carbonnade,

6
porcií
40 minút
príprava
150 minút
na 150 °C

Suroviny

1 kg
5 PL
cca 40 g
podľa chuti
3 PL
6 ks
8 strúčikov
3 ČL (nemusí byť)
2 ČL
4 ks
podľa chuti
4 vetvičky
3 ks
500 ml
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Mäso som pokrájala na plátky hrubé asi 13 mm, potom každý plátok na 3 - 4 ks, posolila a obalila v múke.

    Hovädzia nožina na pive s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do liatinového hrnca som dala rozpáliť olej s maslom a mäso som postupne prudko opekala z každej strany cca 2 min., opečené som dávala do misky.

    Hovädzia nožina na pive s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca s tukom som dala cibule okrájané na mesiačiky a opekala asi 8 min., kým boli trochu do hneda, pridala som pretlak a cukor a chvíľu som restovala.

    Hovädzia nožina na pive s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som pridala postrúhaný cesnak a posekané chilli a zas som chvíľočku restovala.

    Hovädzia nožina na pive s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz som pridala ostatné bylinky, t.j. tymian, saturejku, bobkový list, korenie, soľ, premiešala som.

    Hovädzia nožina na pive s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vrátila som do hrnca mäso aj so šťavou, ktorú pustilo, zaliala pivom a dala som aj mackový cesnak. Zdalo sa mi málo toho piva, pridala som ešte cca 200 ml horúcej vody a dobre som urobila.

    Hovädzia nožina na pive s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Premiešala som, zakryla a šup do rúry na 2,5 až 3 hod. na 150°, kým je mäso mäkké.
    Príloha: hrianky zapečené s franc. horčicou.

    Hovädzia nožina na pive s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A jednoduchý šalát: pekingská kapusta, mackový cesnak, soľ, olivový olej a citr. šťava.

    Hovädzia nožina na pive s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalší jarný pozdrav: začínajú kvitnúť trnky.

    Hovädzia nožina na pive s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

klukodvody
Tak už jsem myslel, že dneska nebude pořádný recept. Uloženo 5* a díky vypadá moc jedle. Ještě že jsme po večeři.
terinka55
Pani macková, hned mi bolo jasné, že to je Tvoj recept. Fantázia, aj oči sa tešia. Veru by som si prisadla :-) Veľká pochvala Ti letí aj s piatimi kamáratkami*****!
frezia68
Nožina,to je moje obľúbené a hoci na mackový šalát budem len pozerať,lebo v prírode nepoznám zdroj,ihneď som dala 5*.Pekný servis,len tie listy z taniera mám si nakrájať,či celé zjesť? Páči sa mi,ako Ťa nazvala @Terinka55 a recept výborný :-).
havino
keby len macková, ale aj chilli pani :-) neuveríš, ved saturejku mám čerstvú, dobrá duša mi podarovala, ale ja mala zajtra v pláne a aj naložené jelenie s rozmarínom, borievkou a korením je a doslova, doslova takto podobne piecť v rúre, krem piva, vieš, že u nás neprejde, vyzerá to výborne, takže tvojim receptom mám svoje nutkanie a chute odobrené, liatinový hrniec máš super, ja v červenom, ale nedám dopustiť, napriek jeho váhe :-)
izabella929
Dokážem si predstaviť chuť tohto mäsa so saturejkou...krásne prevoňala nie len mäso aj celú kuchyňu pri príprave..super...)
sracz
Prosím pridať moju "nadcentovú maličkosť" do zoznamu abonentov Tvojich vysokoohviezdičkovcaných kuchárskych veľdiel, @afataga milá! Odmením sa a v kuchyni určite aj pomôžem, dobrovoľne a rád!
bembo
Si mi narobila po ránu chute.toto musí byť prudko jedlé.v KK už je,len mi poraď kde zoženiem tymián citrónový
tiginko
parádne jedlo, veď ako inak u teba. Si mi svojimi receptami pripomenula, že musím dnes vybehnúť na kopec pre čerstvú zeleninu, kým ešte je :-)
staja
Pani macková - @Afataga , klasicky výborný recept, ukladám, hodnotím 5*

@Bembo , citrónový tymián som si kúpila vlani priesadu na trhu a zasadila do záhrady - krásne sa mi rozrástol. Myslím, že by sa dal pestovať aj v kvetináči.
afataga
@Frezia68 (9.4.2016 20:46)

dakujem, na toto nemusi byt nevyhnutne nozina, da sa aj pliecko, alebo krk, ani ja tu nemam zdroj na mackovy cesnak, dobry vila mi poslala velku krabicu, v chladnicke vydrzi tyzden v pohode, dnes uz spracujem zvysok a ze servis :-), to su uplne obycajne taniere, mne sa take najviac pacia
afataga
@Havino (9.4.2016 23:08)

no ja neviem, ci aj jelenie, ale asi ano, vies ze ja divinu nejem, ked mi beha okolo plota, mi to akosi nejde, ver tomu, ze to svetle pivo tam nikto nezaciti, musis ho dat, ked sa nikto nediva, ved to poznas :-), hej ten hrniec je super, aj ked ma asi 5 kg, alebo prave presne preto, ale ak tak budes robit divinu, dala by som tie borievky, alebo nejaky dzem, napr. sipkovy alebo brusnicovy, nie vela, za lyzicka staci
afataga
@Bembo (10.4.2016 08:04)

dakujem, ze pretlak nemusi byt, som napisala hlavne kvoli tebe :-), ak nemas citronovy, daj obycajny, citronovy dostat na jar na trhoch, alebo v zahradnictvach, asi sa da aj na balkone pestovat
afataga
@Tiginko (10.4.2016 09:35)

dakujem, bezkaj zabka ked mas kde, ja este dnes do chladnicky pre cesnak, uz ho treba minut a trochu mam pod trnkami, to len tak pre chut, ale este je v puberte :-)
afataga
@Staja (10.4.2016 09:48)

dakujem, o tom tymiane som vlastne napisala to iste, ale da sa pouzit aj obycajny a mozno par kvapiek citr. stavy
tiginko
@afataga ešte šťastie, že ti kravky a prasiatka nebehajú okolo plota, veď by si sa ešte stala, s odpustením za výraz, vegeteriánkou! A predvádzala by si nám tu medium rare tofu stejky :-) :-)
tiginko
zopár jarných outfitov, nech som k svetu, keď už som konečne zmenila face :-)
luss44
noo aj by som si prisadla, ale už je určite neskoro... vyzerá dobre toto mäsko, mám ešte medvedí v záhrade a tiež ho všade pchám, včera aj do chleba :) však za chvílu už nebude.
frezia68
@Afataga : ja som myslela servis na tanieri,nie samotný tanier,hoci aj ten sa mi páči.Asi sa vyjadrujem veľmi stroho,to vieš,pragmatická :-).Ale nožina je predsa najsamlepšia :-).
afataga
@Luss44 (10.4.2016 12:54)

veru neskoro, ja som teraz vo vyhode, lebo ty ked uz nebudes mat, ja este budem mat zopar listkov, ale uz nie take kvanta
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekné, dobrý recept :-)
danda3
Hovädzinu nemusím, ale recept sa určite zíde, krásna fotka.
afataga
@dr dakujem :-)
@danda3 ani ja som moc hovadzinu nemala rada, par rokov dozadu som objavila toto pomale pecenie a odvtedy ju robievam casto s roznymi bylinkami, s pivom, alebo vinom, takt robene maso je uplne makulinke, asi aj bez zubov by sa dalo jest :-), dakujem
sracz
@Afataga (10.4.2016 11:00)

Ďakujem Ti, milá @afataga veľmi pekne za vysoko taktné zaradenie mojej "maličkosti" do Tvojeho profi_kuchárskeho teamu. Sľubujem, že sa budem snažiť, nesklamať Tvoju dôveru "šturenú" do mňa! Maj krásne dni, plné úsmevov!
mariamka
nebolo to vobec zle,,,,... srandujem :) naopak, nieco vyborne, sice som robila v papinaku a pivo bolo tmave, masko troska napacovane, mck, chilli, olej, dnes opecene a uvarene, /muku som nedala/, musim uznat, pretlak, cukor, saturejka, malo to do seba, mackovy z mrazaku :) mam tam viac stavy, k haluskam, da sa jest doslova lyzicou, diky pani "mackova" :) bude castejsie


afataga
@Mariamka (26.4.2016 17:31)

urobila si mi velku radost, jednak, ze vam chutilo a ze si sa ozvala a pekne foto ako bonus, jasne, ze si si prisposobila svojim chutiam, to pripustne :-), inak ja saturejku davam skoro vsade, kde ide vela cibule, alebo inych naduvacich potravin, ma zazracnu schopnost eliminovat meteorizmus
zelka12345
Fuj, ani jedlo dochutiť nevieš, 18 surovín a pritom je to blbosť, však menej by bolo v tomto prípade viac, ale však ty sa neskutočne rada bavíš na cudzích receptoch, tak som sa pre zmenu pobavila ja na tvojom. :-) :-) :-) :-) :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia