Hovädzia jogurtová polievka s cícerom a so zemiakmi fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 12. septembra 2016
Hovädzia jogurtová polievka s cícerom a so zemiakmi (fotorecept)
Foto: cesminaz

Dalšia výborná polievka, ktorá je u nás velmi oblúbená :-)

Suroviny

500-600 g
2 ks
800 g v konzerve
4 ks veľké
2 ks
3,5 l
400-450 g
4 PL kopcovité
1 ks
300 ml
podľa chuti
podľa chuti
2 PL
250 ml




Postup

  1. 1

    Pripravime si aspon 1/2 kg hovädzieho mäsa, ktore pokrajame na kocky. Dalej 2 stredne velke kosti s trochou mäsa na nich :-) 4 ks väcsie zemiaky, cicer a 2 cibule. Zemiaky si pokrajame na kocky, cibulu pokrajame na drobno. Cicer pouzijeme aj spolu so stavou z konzervy, lebo je v nej vyvarena chut ciceru :-)

    Hovädzia jogurtová polievka s cícerom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kedze je to hovädzie, robila som ho v tlakovom hrnci. Najprv si na oleji zosklovatime trocha osolenu cibulu. Potom pridame mäso, dobre osolime a nechame nejaky cas pokrievkou zakryte dusit, aby pustilo stavu. Potom ho zalejeme vodou. Ja som dala 3,5 l vody, este osolila, tlakovy hrniec zatvorila a nechala varit 40 minut, kym mäso nezmäklo.

    Hovädzia jogurtová polievka s cícerom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked bolo mäso uz mäkke, preliala som to cele do druheho hrnca a mäso z kosti odstipkala. Nasledne pridame cicer a od bodu varu, nechame spolu varit 15 minut. Cicer nie je v konzerve totalne mäkky, takze takto aj viac zmäkne, aj sa spoja chute :-) Po 15. minutach pridame aj zemiaky a nechame varit, kym zemiaky dopolovice nezmäknu. To je asi 10 minut.

    Hovädzia jogurtová polievka s cícerom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatial si urobime jogurt, ktorym polievku zahustime. Do misky dame cca 450 g jogurtu, 4 kopcovitejsie PL hladkej muky a 1 vajce. Dobre najprv rozmiesame do hladka a pridame k tomu este 3 dl vody, aby to bolo tekute. Dalej si na oleji (aby mäta plavala) chvilku opecieme 2 PL susenej mäty. Ked vam uz olej ozelenie, tak je uz dobra :-)

    Hovädzia jogurtová polievka s cícerom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked su uz zemiaky polomäkke, prilejeme do polievky jogurt. Ako lejeme ihned rozmiesavajte :-) Od bodu varu, nechame znova 10 minut varit. Nakoniec pridame opecenu mätu a spolu povarime este 5-10 minut. Ja davam okrem opecenej mäty, aj za 1PL len susenu mätu. Inu chut da opecena a inu len susena neopecena :-) Nakonci dochutime citronom podla chuti.

    Hovädzia jogurtová polievka s cícerom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Polievka je fantasticka, je to moja najoblubenejsia polievka :-) Na druhy den chuti dokonca este lepsie ;-P Vyborne sa k nej hodia mucne prilohy, ako posuch, langos, gözleme atd. Ja k nej zvyknem casto robit cesnakovo-vnatkove kysnute cesto, ktore sa vysmaza v oleji. Je to fantasticka kombinacia, mozem naozaj len odporucit ;-) Dobru chut..

    Hovädzia jogurtová polievka s cícerom a so zemiakmi (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Dnes boduješ na plno, už je uložená aj zálohovaná, samozrejme 5*. Mila @Cesminaz všímam si dlhšie tvoje recepty, máš ohromný cit a dar z hora na varenie. Využí ho vydaj knihu receptov a za pár rokov sa nebude hovoriť, len babičkine recepty, ale aj - Recepty od @Cezminas. Si mlada a hlava otvorená, rozmýšľaj o tom. Pekný deň želám.
dosa
.... presne tak, Patroveckypitrs to napisal velmi presne!!!!! u mna bodujes na plno uz velmi davno mila Cesminaz! Co recept, to klenot!
denyany
. Táto polievka sa mi páči, viem si predstaviť, ako chutí, v BG jogurtom zahusťujú aj kuraciu či držkovú polievku. To mi veľmi nesedí. Skôr ma zaujala tá mäta. V BG ju dávali do fazuľovej hustej polievky. Bolo to skvelé. A tu dávaš aj opraženú. Jednoznačne musím vyskúšať.
cesminaz
@Farbuska verim,ze ti bude chutit ;-) @Patroveckypitrs :-) dakujem,si fakt velmi mily :-) No na take nieco,by som si asi netrufla :-) Jasne,ze rada varim,peciem,ucim sa nove jedla a aj sama vymyslam :-) Ale zatial len pre moju rodinu a "Varechu" ;-)) Ktoho vie,mozno raz :-) @Dosa dakujem,to ma velmi tesi,ze sa ti recepty pacia a ze ich vyuzijes ;-) @Siisa aj je skvela ;-)
cesminaz
Mila @Denyany naozaj nevahaj a vyskusaj :-) Polievka je fantasticka.Turci maju tiez jogurtovu držkovu polievku a ja ju mam strasne rada :-) mam ju tu aj na Vareche.Ta oprazena mäta da polievke vybornu chut,nie typicky mätovu.Ak ju raz vyskusas,tak sa urcite ozvi! @Izabelka ja takto robim vyvar casto,ale tu je pouzita aj štava aj mäso,len kosť som vybrala-odštipkala z nej mäso a dala znova do polievky :-) Pekny den :-)
marianne
Ja by som si dala @cezmika povedať, mám veľmi pekný kúsok domácej hovädzinky a veru možno ju na tento účel využijem..
kukulienka71
Ukladám a rada vyskúšam, vďaka. Som zvedavá na tú kavalkádu chutí;-) Mätu som si obľúbila pri tvojom recepte na bylinkovo-mrkvovú ryžu, mám tejto bylinky fakt hojne, tak sa zíde ešte ďalší recept na obohatenie mojej kuchyne.
kecemis
Tvoj recept prisiel v pravy cas. Udrel prvy mraz a ja som rozmyslal, ake polievka by sa hpdila. Problem ma teraz vyrieseny. Vdaka
mijaita
@cesmina jako obvykla, když se mi tvůj recept líbí, musím uvařit co nejdřív. Ani tentokrát to ovšem nešlo hned :-) Ale včera jsem koupila krásnou kližku a vývar jak noha s kysanou smetanou byl na stole! Klasika - PECKA, NEBE :-) Díky za mě!


cesminaz
Mila @Marianne veru by si neolutovala :-) @Kukulienka mäta sa da naozaj vyborne v kuchyni vyuzit,da fantasticku chut viacerim jedlam :-) @Kecemis budem rada ak vyskusas! @Monty dakujem za mile slova,som rada ze sa polievka paci ;-P A som si ista,ze skušku neolutujes.
cesminaz
Mila @Mijaita potesila si ma tvojou spravou ;-) Som velmi rada,ze ti aj tato polievka chutila! Dakujem za vyskusanie a fotku!
kukulienka71
Polievka je chuťovo vynikajúca, ďakujem pekne, @cesminaz milá.-) možno inokedy múku nedám ale rozmixujem časť cíceru a zemiakov, zdá sa mi, že odoberá vynikajúcu chuť. Použila som čerstvú mätu, musím si z nej nasušiť a uvariť ju aj s takou, to bude zasa iný level určite;-P pekný deň ti želám


alena45
Len čítam ten recept a myslím, že bude tiež moja najobľúbenejšia, teda aspoň jedna z nich.
cesminaz
Mila @kukulienka reagujem dost neskoro,ale boli ine povinnosti :-) Velmi sa tesim tvojej sprave.Mne tam muka vobec nevadi,ta je tam vlastne nielen koli hustote ale koli tomu,aby sa ti jogurt nezrazil.Ak rozmixujes cicer koli hustote ako vravis,tak co urobis s jogurtom aby sa ti nezrazil? Ak vynajdes novu metodu,daj vediet :-) Ale ja som spokojna s polievkou aj takto.A co sa tyka mäty,musi tam ist susena,lebo ta ma celkom inu a silnejsiu chut nez cerstva.Urcite zbadas ten rozdiel,ak ju raz spravis so susenou a popecenou mätou :-) Ale som rada,ze si polievku vyskusala a ze vam aj tak chutila.Dakujem ti za spravu a peknu fotku.Krasny den prajem ;-P
@Alena len smelo vyskusaj,urcite budes spokojna :-)
mijaita
@kukulienka tuhle uzasnou polevku uz varim casteji a muzu jen doporucit, mouku ja davam jen hodne malo a oprazenou nasucho, nebo trosku jisky. Kdyz rozmixujes cicer a bramboru, bude to dobre, ale uz zas jine. davam zakysanou smetanu nebo sladkou a trosku citronu. Matu urcite susenou, jak pise @cesminaz.
alena45
Konečne som sa rozhojdala a uvarila túto polievku. Ráno ma síce chytila panika, keď som nenašla cícer v konzerve, ale rýchlo som namočila svoj a nakoniec som ho dala variť spolu s hovädzím mäsom. Kuchtu nemám, takže varenie bolo dlhé, také nedeľné. Nič som tým pádom neprelievala, len postupne dopĺňala suroviny. Polievka je presne taká, ako som si myslela, že bude. Výborná.


mijaita
@Alena v krasne misce, vyborna polivka! I me tesi, ze ti chutna! Dnes ji varim take! Uz ponekolikate a dal varit budu! Zaradila se do zlateho, polevkoveho fondu :-)
cesminaz
Mila @Alena45 super,velmi sa tesim tvojej sprave! Potesila si ma,som velmi rada ze ti polievka chutila :-) Vdaka za vyskusanie! @Mijaita som rada,ze polievka chuti.U nas je tiez jedna z Top ;-D
alena45
Včera som dojedla túto vynikajúcu polievku, a dnes mi to je veľmi ľúto. Super recept, super chuť ! Dokonca aj v týchto horúčavách.
cesminaz
@alena45 (27.7.2022 11:09)

Aj ja som ju pred pár dňami robila🙂 dokonca som ju tentoraz aj na video natočila. Naozaj super polievka, aj my ju máme velmi radi. Vdaka ti za komentár, teším sa že aj tebe chutí!