Hovädzí tokáň na čiernom korení podľa pána Károlya Gundela fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. apríla 2011
Hovädzí tokáň na čiernom korení podľa pána Károlya Gundela (fotorecept)
Foto: pusta

Rodina Gundelových vlastní svetoznámu reštauráciu v Budapešti už 150 rokov. Už v 6. generácii sa dedí kuchárske umenie z otca na syna a dosahuje Zobraziť celý popisRodina Gundelových vlastní svetoznámu reštauráciu v Budapešti už 150 rokov. Už v 6. generácii sa dedí kuchárske umenie z otca na syna a dosahuje špičkových kvalít. Vybrala som z kuchárskej knihy pána Károlya Gundela recept, ktorý sa teší celosvetovej popularite a všeobecnej obľube, príprava tohoto jedla nie je ťažká, prosím, vyskúšajte sami. Sťavy síce nemá byť veľa, ale má byť redšia ako je šťava gulášu. Recept som máličko upravila.

4
porcie
20 minút
príprava
90 minút
na 100 °C

Suroviny

750 g zadné
3 ks stredne veľká
150 g
2 PL
6 g
250 ml kvalitné
p.p
p.p




Postup

  1. 1

    V hrnci na rozpustenej bravčovej masti orestujeme cibuľu, pokrájanú na kocky.

    Hovädzí tokáň na čiernom korení podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na cibuli orestujeme mäso, ktoré sme pokrájali na prúžky do hneda.

    Hovädzí tokáň na čiernom korení podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Orestované mäso dusíme prikryté na strednom plameni za občasného podliatia malým množstvom horúcej vody.

    Hovädzí tokáň na čiernom korení podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked je mäsko polomäkké, pridáme paradajky, pokrájané na kocky, ktoré sme predtým ošúpali a pokračujeme v dusení. Osolíme a pridáme mleté čierne korenie.

    Hovädzí tokáň na čiernom korení podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si víno na podliatie mäska a udusíme zvlášť tarhoňu.

    Hovädzí tokáň na čiernom korení podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takmer mäkké mäsko podlejeme vínom a dodusíme do mäkka.

    Hovädzí tokáň na čiernom korení podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotový tokáň na čiernom korení podávame horúci s dusenou tarhoňou.

    Hovädzí tokáň na čiernom korení podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Károly Gundel: Madarské recepty - kuchárska kniha

    Hovädzí tokáň na čiernom korení podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    konkrétny recept: Pfeffertokány - hovädzí tokáň na čiernom korení

    Hovädzí tokáň na čiernom korení podľa pána Károlya Gundela (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

2010
Sorry, ale si myslim to nie je Gundelov specialny recept ale stary madarsky recept
,"Borsos tokány ":

Hozzávalók:

- 60 dkg sovány marha
- 1 nagyobb hagyma
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1-1 db paprik és paradicsom
- 1 dl fehérbor
- só, bors
pusta
@2010 , práve ,že je to originál recept, z jeho kuchárskej knihy, a síce jediný z tokáňov vôbec, kam nepatrí ani slanina a ani zeleninová paprika. teda Borsos tokáň podľa pána Károlya Gundela presne.
marianne69
..... ja sice neviem posudit ci to je original rcp alebo nie,madarsky nehovorim takze neviem co @2010 napisal a patrat po tom nebudem ...ale recept napisany v slovencine by mi chutil ....jednoduche,chute neprekombinovane,vyzera to dobre...(KK)
pusta
@enerrgizer , to je informácia z netu, ale to čo som vložila je priamo z Kuchárskej knihy samotného Károlya Gundela - nie som si istá, či pán Károly Gundel, ktorý ju napísal, ešte žije, lebo rp je z kuchárskej knihy autora z toku 1968, a to už vtedy bolo 6. rozšírené vydanie. Nuž a v úvode rp som písala, že túto reštauráciu vlastní rodina Gundel už 150 rokov, určite sa aj vyvíja ich kuchárske umenie dalej a nestagnujú, preto patria medzi uznávané svetové špičky.
pusta
to, že je to aj na nete, alebo inde, neznamená, že recept nie je práve originál, tie neskoršie sú len jeho dalšou úpravou. poznamenávam, že to nie je môj rp, ale Gundelov recept.
pusta
@marianne69 , ved o to práve ide, že by ti chutil. dakujem. Okrem toho stojí za povšimnutie, že pán Gundel v rp použil až 6 g čierneho korenia, čo naozaj nie je málo a hovorí o tom, prečo je to Tokáň na čiernom korení a prečo recept autor neprekombinoval, napr. slaninou, zeleninovou aprikou, ev. dalším korením.
jody
Recept ako taky sa mi paci, hoci o jeho originalite pochybujem...
jody
Tak som sa pomotala po internete a konstatujem, ze tento recept je sice original madarsky recept, ale nie je to Gundel tokany, ale Borsos tokany, staci si vygooglit tieto nazvy, tu su priklady (posledny link je na borsos tokany):
 varecha.pravda.sk/recepty/tokan-zo-svieckovice-gundel/243...

 www.haon.hu/hirek/recept/husetelek/cikk/gundel-toka...

 www.izletes.hu/hus/marha/16005...

 ujszo.com/cimkek/izvilag/2007/09/14/nagy-magyar-g...

 www.szentistvanetterem.hu/index.php?id=gundeldinasztia_tortenete...

 www.mindmegette.hu/borsos-tokany_1.recept...

pusta
@jody v názve receptu je Tokáň na čiernom korení - po madarsky ´= Borsos tokány, píšem snád niekde, že je to Gundel tokáň??? je z kuchárskej knihy pána Károlya Gundela. Môžeš googliť koľko len chceš, prípadne vytknúť priamo pánovi Gundelovi, že si dovolil napísať recept na "Borsos tokány." - po slovensky Hovädzí tokáň na čiernom korení podľa pána Károlya Gundela. @jody sú tri skupiny užívateľov Varechy.sk - 1. podľa receptu uvaria a potom ho pochvália 2. podľa receptu uvaria, potom ho pohania 3. podľa receptu neuvaria a pohania. Otvorene sa ťa spýtam, ku ktorej skupine patríš ty? alebo to je úplne jedno, lebo ty potrebuješ za každú cenu pohaniť mňa?
pusta
@jody , ty si teda trúfaš, pochybovať o originalite samotného pána Károlya Gundela a jeho recepte. to už nie je o mne. ved sa môžeš obrátiť priamo na ich reštauráciu Gundel v Budapešti, iste ti na prípadné nejasnosti radi odpovedia a tvoje pochybnosti rozoženú. Máš ešte nejaký problém, s ktorým si nevieš poradiť?
2010
@ pusta, aj ja mam problem a uz sa obraciam na nich , +36 (1) 4684040
inac pojdem ochutnat zaciatkom juna ked budem v Pesti .
Ja nekritizujem tvoj recept ktory je jednoduchy a isto dobry "Borsos tokány".
Ja len ze Gundel bola vzdy najdrahsia restauracia kde sa vzdy varilo len pre bohatych to bude velmi zaujmave porovnavanie. A beriem si aj fotak na to a maju ho za 6990 HUF....cca 26.00 EU
2010
@ pusta, aj ja mam problem a uz sa obraciam na nich , +36 (1) 4684040
inac pojdem ochutnat zaciatkom juna ked budem v Pesti .
Ja nekritizujem tvoj recept ktory je jednoduchy a isto dobry "Borsos tokány".
Ja len ze Gundel bola vzdy najdrahsia restauracia kde sa vzdy varilo len pre bohatych to bude velmi zaujmave porovnavanie. A beriem si aj fotak na to a maju ho za 6990 HUF....cca 26.00 EU
2010
@ pusta, pozeram este raz na tento "Gundelov " recept, a asi sa pan Gundel v hrobe obracia aku mas drzost to nazvat jeho receptom.
1- U Gundela vzdy PREZENTACIA prva aj posledna ako by mohol uctovat 26 EU za tokana ?
Tvoj tokan asi chuti dobre ale vyzera ako z vyvarovne za 3 EU.
waocipa
recept vyborny ukladam a je mi jedno Borsos alebo Gundel ....
tedko
Recept super,len k tomu či je to borsos alebo Gundel je mi to jedno,len
chcem spomenúť že možno je viac kníh od autora a každý recept je iný,
ináč preložený a už to znie inak
tedko
No ja sa tu zabávam na počítači a zatiaľ mi v kuchyni guláš horí
marianne69
.....kazdy prezentuje najlepsie ako vie...navarila doma pre svojich blizkych a 26 EU nikomu doma uctovat za to nebude.....toto sa deje pri kazdom jej recepte...uz je to smutne....@pusta pre mna si navarila velmi chutne jedlo,ale mozno zvaz,co a ako napises o povode receptu,ked sa na tom tak baziruje,ale to uz je len na tebe...furt je cosi zle,az sa to zle cita...ak som spravne pochopila,tak teraz sa zase vycita prezentacia.....ja toho Gundela nepoznam a o madarskej kuchyni toho vela neviem,ale v hrobe sa otacat chudak asi bude,lebo si myslim,ze urcite by bol rad, ked ludia varia podla jeho rcp,vsak nato aj tu kucharku napisal,ale varenie je podla neho aj o radosti a pohode z varenia....
marianne69
....pozrela som ten link:Je mi jasne,ze kto rad kritizuje,musi vediet kritiku aj prijat,ale ak ste presvedceni,ze toto je ta spravna cesta,tak OK.....vela zdaru...
2010
@ marianne 69, pan Gundel vzdy varil len pre bohatych , jeho suroviny su extremne drahe ,chcel som spravit jeho recept :
"Rózsaszín báránygerinc párolt káposztás palacsintával" ( jahnaciu kotletu ) ktora stoji v jeho restauracii 9 890 HUF ( 37 .00 EU ) ale len maso je 30 EU kilo ? Takze su recepty ktore sa daju robit doma a daktore su mimo standartneho rozpoctu a recepty pana Gundela patria medzi nich.Uz sme tu mali diskusiu na tuto temu ,kdo pouziva zname mena tak sa ocakava ze recept je presne ako ma byt a nie domaca verzia napodobenina receptu.Ale mam dojem ze je to skor na Vareche spravit si v tom poriadok.
pusta
dakujem za komentáre a teší ma, že nakoniec ide len a len o dobré jedlo, bez ohľadu na jeho cenu alebo autora.
bejaja
ja tento recept poznám, moja prababička ho varievala,(bola kuchárkou v maďarskej rodine v Pešti), od nej ho prebrala moja babička,potom moja mama, teraz aj ja ho občas varím.Takže aj v našej rodine ho varí - dá sa povedať,že štvrtá generácia. Je mi to jedno či sa to volá "Hovädzí tokáň na čiernom korení podľa pána Károlya Gundela", alebo "Gundel tokány", či "Borsos tokány", je to výborný a chutný recept - výborná mňamka.Ten, kto si ho bude chcieť pripraviť, tak mu bude jedno, či sa volá tak, alebo tak a či je to originál recept, alebo nie.:))
jody
@bejaja , súhlasím s tým, že je to dobrý a zaujímavý recept a nikto tu samotný recept a jeho prevedenie nenapadol. Len sme asi viacerí vysadení na bombastickú a nabubrelú slovnú prezentáciu a oháňanie sa významnými menami á la anglická kráľovná. Mne sa recept páči a iste ho skúsim, ale tu je problém niekde úplne inde... ;-)
bejaja
@jody ,ja súhlasím s tebou a viem o čo tu ide.Aj my máme nejaké to slovenské jedlo, o ktorom by sa dalo tiež polemizovať a hovoriť, že je to originál, pretože v každom kraji sa trochu inak varí a záleží od kuchára, z ktorej oblasti pochádza - aj tak si ho uvarí tak ako chce on. Zoberme si napr.: také halušky, varia ich kuchári každý z iného kraja, určite nebudú rovnako pripravené, tak potom, ktorý rcp bude originál ?Hlavne že budú chutiť oboje.Netreba robiť tú "bombastickú a nabubrelú prezentáciu".Preto, kto bude chcieť vyskúšať recept od @pusty , tak mu to bude jedno, či sa volá tak alebo tak.Je to môj názor.Ako som písala, tento recept sa v našej rodine traduje a volali sme ho iba mäsko pripravené na korení.
pusta
@2010 vberám špeciálne pre teba z Gundelovej kuchárskej knihy prísady na "Gundel tokány": 600 g pravej sviečkovice, 100 g bravčovej masti, 20 g múky, 100g zeleného hrášku, 100 g zelených fazuľových luskov, 1a1/2 dl červeného vína, 100 g špargľových hlavičiek, 3 porcie zemiakových hranolkov petržlenová vňať, 5 g mletého čierneho korenia, na hrot noža majoránky, na miešané vajíčka: 6 vajec, 50 g masla 1/2 dl sladkej smotany, soľ.
bejaja
@pusta , veď ty si neuviedla tieto suroviny do hore uvedeného rcp, ktoré si teraz napísala pre @2010 , ale máš tam uvedené iné, tak prečo si potom písala, že ten recept si vybrala z kuchárskej knihy pána Károlya Gundela a teší sa celosvetovej popularite už 6 generácií, a teraz si napísala, že to špeciálne vyberáš pre @2010 rcp z Gundelovej kuchárskej knihy a uvádzaš iné prísady na "Gundel tokány"? Nerozumiem tomu, máš dve kuchárske knihy? V jednej sa uvádzajú tie ingrediencie, alebo prísady, ako si ich uviedla v rcp -viď hore a v druhej iné - tie,čo si uviedla pre 2010 - o 02:48? Tak potom, ktorý recept je originálom? Alebo je ešte ďalšia možnosť, žeby vydali novú kuchársku knihu, kde rcp prešli modernizáciou?
pusta
@bejaja , mám jednu kuchársku knihu. tu som uviedla správne suroviny na Bosos tokáň = hovädzí tokáň na čiernom korení. sú napísané, ako ich udáva autor, pán Gundel. to je jeden recept. ten druhý recept sa volá Gundel tokáň a druhé suroviny patria k tomuto receptu pána Gundela, to sú tie, ktoré uvádzam pre 2010. stručnejšie: Borsos tokáň a Gundel tokáň sú 2 rôzne recepty, každý z nich má svoje vlastné suroviny. sú od toho istého autora z jeho kuchárskej knihy.
paprika
tento recept je autentický s receptom v Maďarskej gastro enciklopédii,v jednoduchosti je krása,netreba žiadne bonusy ako nezmyselný worčester a dokonca karí ako je v podobnom recepte na stránke
som kuchár a zberateľ Rakúsko uhorských receptúr.
len náhodou nechceli by ste predať knihu z ktorej pochádza?
pusta
@paprika , dakujem za tvoj názor. ja tú knihu, ktorú hľadáš, vlastním vo svojej zbierke kuchárskych kníh. je to však pre mňa pozoruhodná vzácnosť, ktorú som pred niekoľkými desiatkami rokov dostala do daru, je mi to veľmi ľúto,ale nepredám ju. nehnevaj sa preto na mňa. verím, že ma chápeš.
pusta
@paprika , vklsadám pre teba link, kde túto knihu môžeš ešte teraz konkrétne kúpiť, ale ak sa pozrieš na nete, môžeš aj inde-
sú vľak rozdielne ceny, tu majú momentálne ešte 53 exemplárov v cene 800 - 880 ft, ale napr v USA je cena od 17,95 USD. iste si vyberieš pre teba schodnú cestu.
 konyvar.hu/?_reszletBox=&antikis=on&mind=U...
ivannas
hľadám niečo z hov.zadného na šťave a vida ho hotová kovbojka :-)
pusta
kľudne ho sprav, je vynikajúci...
tá kovbojka sa vtedy týkala mňa samotnej, nie jedla :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia