Hovädzí steak so šalátom a bagetou fotorecept

sjuz - fotkasjuz, 25. augusta 2010
Hovädzí steak so šalátom a bagetou (fotorecept)
Foto: sjuz

Po našom "veselom" a dobrodružnom víkende som sa rozhodla svojho manžela udobriť si dobrou večerou....:)), keďže viem, že sýty manžel málokedy frfle....

20 minút
príprava

Suroviny

2  ks
4  jemné dlhé plátky
šalát:
4 ks




Postup

  1. 1

    Steaky si obalíme po obvode prosciutom, a obviažeme niťou. Stiahneme, aby mäso zmenšilo svoj priemer - tým sa zvýši aj jeho hrúbka. Okoreníme z oboch strán, a potrieme worcestrom. Na fotke sú špáradlá, ktorými som si pomohla, kým som steaky zviazala. Nie je to ale nutné. Necháme stáť, kým si pripravíme šalát.

    Hovädzí steak so šalátom a bagetou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na šalát si pripravíme zálievku tak, že miešame citrónovú šťavu s olivovým olejom dovtedy, kým sa zo zmesi nestane emulzia. Šaláty si natrháme na kúsky - ja som použila rímsky šalát, lollo rosso, escarollu, raddicchio a rukolu. Všetko som zmiešala v mise so zálievkou, pridala som na polovičky nakrájané hrozno, na hoblinky nakrájaný Grana Padano, a na jemné plátky pokrájané šampiňóny. Šalát som dala chladiť do chladničky. Nesoľte, až pred podávaním, ak vôbec. Na hotový môžete poukladať polky rajčín.

    Hovädzí steak so šalátom a bagetou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Steaky opekáme na poriadne rozpálenej panvici, lepšie, ak je len veľmi jemne potretá olejom. V zásade platí, že na každý cm hrúbky mäsa je treba piecť cca 2 minúty, ak chceme mať steak medium. Steaky vyberieme, a do panvice vložíme maslo, ktoré sa hneď rozpustí. Osolíme, okoreníme a pridáme trošku vermútu, premiešame a hneď odstavíme. Vzniknutou omáčkou jemne polejeme steaky na tanieri.

    Hovädzí steak so šalátom a bagetou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na hotový som položila plátok čerstvého masla, pažítku a dva kúsky kapary. Vedľa som položila dva šampiňóny rýchlo opečené na panvici so steakmi. Servírovala som s čerstvou talianskou bagetou a pohárom Rosé, ročník 2009 :)

Diskusia k receptu

evusik
ách jaj! čo k tomu dodať? aj ja také chcéééém!!!!!!!! krása
stefanm
...pekná práca...Tie šampionky v šaláte sú surové?A ešte jedna otázka : - fakt n e f r f l a l ? -
lucylee
nádherná fotka, môj manžel steaky miluje, tiež robím k nim šalát a ešte aj volské oko a slaninku pečiem
sjuz
surové, stefanm :), a FAKT UŽ POTOM NEFRFLAL :)!
no, tá slaninka je fajn nápad:)
alexdidi
Naozaj niet čo dodať...výborné steaky aj šalátik...a krásne foto...škoda len, že si ich nemôžeme dožičiť moc často....
sjuz
to je pravda, alexdidi - mne osobne hovädzie nerobí veľmi dobre....a veru, aj mi bolo ťažko, po take večeri....ale statočne som vydržala:)
lacosk
Mne hovädzie robí naopak veľmi dobre, len peňaženka s nim nie je veľmi kamarátka. :-)
frezia68
@sjuz :kvôli takej večeri by som Ti dovolila ďaľší trapas......aj keď na rafte zapracovala"blbec náhoda".Nádhera-dokonalé.
enerrgizer
krásne, krásne, strašne krásne...raz keď som si dal steak v reštaurácii, tak mäso nebolo narezané priečne cez vlákna a nedalo sa to jesť...musel som ho vrátiť...fakt krásne nafotené a prepečené tak, ako to mám rád...
evanaaa
Je to trochu drahá " nádhera ", ale raz za čas.... Enerrgizer, mne s azdajú steaky práveže krájané pozdľž a nie naprieč vlákien, na tom obrázku, no možno je to len zdanie. A aj tak si myslím, že hovädzie je jemnejšie a stráviteľnejšie ako bravčové, Sjuz, to ti vždy tak robilo zle? Nie je v tom niečo iné?
enerrgizer
@evanaaa máš pravdu, na tanieri si steak už krájaš pozdĺžne, ale kuchár musí mäso nakrájať priečne (aby si ho potom na tanieri krájala v pohode)
pivonka
No Sjuz, tvoj manžel sa má, keď si ho udobruješ na takejto vysokej úrovni. Je to fakt paráda.
cajiky
šalát vyzerá excelentne, vyskúšam v nedeľu :-))
sjuz
frezia - ja pre istotu myslím už dopredu.... :))
pivonka -veď on si to aj zalúži, vieš....:)
Ďakujem vám za komenty, som rada, že sa vám recept páčil :))
bozulka
@sjuz to je podľa mojej chuti "médium",ale si mi narobila chuti a ja nemám doma ani kúsoček sviečkovice.Súhlasím s tebou aj čo sa týka manžela...môj manžel síce nikdy nefrflal na nič ( syn tvrdí,že mu strach nedovolí) -:) ,ale urobila by som preňho všetko na svete...!!!!!!!!!!!
sjuz
Bozulka, som rada, že v tom nie som sama:)), a je pravda, že sýty - dobre najedený - chlap, je spokojný chlap :)
tatranka
Tak to je naozaj chutná mňamka.Veruže by ma nebolo treba prehovárať.
jerica
@sjuz akosi mi ušiel tento receptík , perfektný recept na steak + šalátik , bagetka to len umocní , na šalátik by som dala pred podávaním balsamico krém , neviem možno si to tam dala. :-))
avatar44
perfektný recept, ďakujem, v nedeľu ho hneď vyskúšam. ozaj, kde kúpim kvalitné mäso, nevie dakto poradiť ? teraz som v Bratislave a som tu úplne stratený :->
sjuz
Odporúčam nerobiť z čerstvo kúpeného mäsa, lebo bude tuhé. Nechaj odležať, malo by aspoň 2-3 týždne,ale zabalené bez prístupu vzduchu v chladničke. Do správne odležaného mäsa by sa ti mal zaboriť prst a mala by v ňom zostať jamka. Až potom je správne odležané a prebehli v ňom tie enzymatické procesy, vďaka ktorým bude krehkejšie. U nás je problém kúpiť odležané mäso, a keď aj líšú že odležané, najčastejšie ho napichajú chémiou, ktorá ale poničí vlákna, takže je to nanič.
sebo
Ahojte, viete ako urobiť z odrezkov mäsa krásny šťavnatý steak? Prednedávnom ma doslova ŠOKOVAL jeden mäsiarsky vynález z USA: lepidlo na mäso (meat glue) a tak som o tom hneď napísal článok:  www.i-potraviny.sk/lepidlo-na-maso-transglutaminaza-zapory...
Našťastie sa to u nás ešte nerobí, ale "pokrok" môže nastaťaj v tomto smere.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
Super recept
@sebo ,prednedavnom u nas v Chorvatsku ukazovali v tv tiez neaku americku relaciu s mäsom a tiez tym lepidlom-katastrofa,zhrozila som sa
ethanel
Co povedat len krasa po vsetkych strankach, fotka ako z magazinu .. @sebo ano mas prevdu aj tu v UK pouzivame ako ty hovoris lepidlo na maso ale len v pripade ak potrebuju spojit maso ako je svieckovica a zrovnat ju do jedneho pekneho kusu aby neostaval velky odpad ale skor to pouzivaju pri priprave Wellington alebo telacej hrude ked ju roluju aby ostala pekne spojena.
jerica
@etanel , od @sjuz môžeš čakať iba super recepty, treba si pozrieť jej stránku , čo povieš Zuzanka, pridaj linku :-)
skye
@sjuz tak k tebe by som chodila papkat aj kazdy den :-))) Krasny recept a steak bol urcite bombovy :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia