Hovädzí rib eye steak so špenátovým šalátom s pomelom a tzatziky fotorecept

tutikompoty - bez fotkytutikompoty, 26. januára 2016

Chutná večera alebo zdravý obed :))

2
porcie
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Steak:
200 g
4 ČL
Šalát:
200 g
1/2 hrnčeka
1 ks
1/2 ks
3 PL
Tzatziky dresing:
200 ml
1/2 ks nastrúhaná
3 strúčiky pretlačené
2 ČL




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme tzatziky a to tak, že nastrúhame uhorku nadrobno-vodu z uhorky treba odstrediť a spolu s pretlačeným cesnakom a jogurtom premiešame. Následne pridáme olivový olej a dochutíme soľou a korením. Necháme odležať v chladničke cca polhodinu aby chute prešli do jogurtu.

    Hovädzí rib eye steak so špenátovým šalátom s pomelom a tzatziky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si suroviny - olúpeme si pomelo (šupky sú dosť horké), šenátové a mätové listy si premyjeme. Mätové listy navyše posekáme nadrobno aby sa chuť viac uvoľnila. Mäso si pokvapkáme olivovým olejom, netreba však použiť na tento proces extra panenský, stačí najlacnejší olivový olej a okoreníme mletým korením. Tu by som sa pozastavil - soľ nedávam nakoľko mám radšej chuť masa a nerád tam cítim niečo navyše. Soľ spomeniem v ďalšom bode. :) Samozrejme mäso si pred prípravou vyberieme z chladničky - aby bolo aspoň 30 minút v izbovej teplote.

    Hovädzí rib eye steak so špenátovým šalátom s pomelom a tzatziky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Špenátové a mätové listy si spojíme a prelejeme zálievkou - limetková šťava a olivový olej. Následne pridáme nakrájané pomelo, premiešame a dochutíme soľou a korením - oboje len trochu.

    Hovädzí rib eye steak so špenátovým šalátom s pomelom a tzatziky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si grilovaciu panvicu - predhrejeme ju na maximum čo to dá. Nedávame žiadne maslo, žiadny olej ani nič podobné. Už sme použili olivový olej a taktiež rib eye steak má dosť tuku sám o sebe.

    Hovädzí rib eye steak so špenátovým šalátom s pomelom a tzatziky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu si ujasníme aký steak chceme. Dnes sme večerali dvaja a preto rib eye steak bude na "medium well" a rump steak napravo bude len na "medium". Časy sa môžu líšiť v sekundách ale konkrétne v mojich podmienkach je "medium well" 3 minúty z jednej strany a 4 minúty z druhej. "Medium" bude 2-3 minúty z každej strany.

    Hovädzí rib eye steak so špenátovým šalátom s pomelom a tzatziky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tento bod je dosť dôležitý. Steaky preložíme a zabalíme do alobalu aby odpočívali. Tu spomeniem tú soľ a ľuďom čo by tam chýbala odporúčam pridať, avšak bez soli je to taktiež skvelá chuť. Steaky sú zabalené separé nakoľko som ich vyberal v odlišných časoch. Rib eye steak bude odpočívať 5 minút a rump steak(ten menší) cca 10 minút nakoľko sa musí viac dorobiť vo vlastnej pare a štave. Po odbalení môžeme servírovať a taktiež odporúčam použiť aj výpek, ktorý ostane v alobale. Je veľmi chutný.

    Hovädzí rib eye steak so špenátovým šalátom s pomelom a tzatziky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec môžme servírovať šalát spolu so steakom a tzatziky dresingom. Pre chuť môzme pridať varené vajíčko. Dobrúúúúú chuť ;-)

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia