Hovädzí jazyk s chrenovou penou

Ján Adámik
šéfkuchár hotela Tri studničky v Demänovskej Doline, 31. augusta 2015
Hovädzí jazyk s chrenovou penou
Foto: Ľuboš Pilc
40
porcií
15 minút
príprava
60 minút
na 180/170 °C

Suroviny

200 g
200 g
200 g
2 ks
40 g nastrúhaný
100 ml
200 ml
100 g
 na vyprážanie
8 malých
30 g
2 plátky
0,5 kg golden




Postup

  1. 1

    Koreňovú zeleninu – mrkvu, zeler, petržlen a cibuľu – očistíme a dáme do hrnca, okrem jednej cibule, ktorú odložíme na čipsy. Aj hovädzí jazyk vložíme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list a dáme variť na sporák domäkka. Po uvarení necháme vychladnúť a krájame na tenké plátky.

  2. 2

    Chrenová pena: Najskôr odšťavíme citrón. Do hrnca dáme mlieko spolu s citrónovou šťavou a necháme ho zovrieť, potom pridáme chren a smotanu, osolíme, ocukríme. okoreníme, necháme zovrieť a dáme nabok na päť minút lúhovať. Potom zmes precedíme, pridáme napučanú želatínu, dáme do sifónovej ISI fľaše, pridáme dve bombičky a dáme do chladu.

  3. 3

    Jablkové pyré: Jablká uvaríme a rozmixujeme, podľa potreby pridáme cukor. Malé cibule dáme upiecť na 8 minút pri teplote 180 °C. Po upečení z nich povyberáme lupene.

  4. 4

    Cibuľové čipsy: Ošúpanú cibuľu nakrájame na tenké kolieska, ktoré potom vložíme do múky a vyprážame pri 170 °C, po vypražení ich hneď osolíme.

Diskusia k receptu

alexdidi
Tiež občas pripravujem hovädzí jazyk a je to naozaj lahôdka(aj keď nie pre každého), ale po uvarení ho prudko schladím a ošúpem. Pán šéfkuchár to zabudol napísať, čo môže byť problém pre toho, kto jazyk ešte nepripravoval. Inak príma recept.
2x dosa a gabusa
outback
špecialitka, vhodné ako predjedlo. Mimochodom tan jazyk sa olúpe ešte teplý, ide to ľahko.