Hovädzí jazyk ako sviečková

Miloš Miklánek
šéfkuchár hotela Alexandra v Púchove, 3. mája 2010
Hovädzí jazyk ako sviečková
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
500 g
100 g
50 g
100 g
100 g
600 g
 podľa potreby
600 g
40 g
100 g
200 g
1 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, slaninku a nastrúhanú zeleninu a chvíľku popražíme. Zalejeme vodou, pridáme jazyk, koreniny, soľ a varíme zhruba 2,5 hodiny. Jazyk vyberieme, do šťavy pridáme smotanu, maslo a rozmixujeme, precedíme a dochutíme soľou, citrónom a horčicou.

  2. 2

    Placky spravíme z nastrúhaných zemiakov, pridáme cesnak, majorán, drvenú rascu, soľ, vajce a múku. Vyprážame malé placky.

  3. 3

    NÁŠ TIP: Uvarený jazyk necháme len mierne vychladnúť a ošúpeme ho. Ak by vychladol úplne, bude sa len ťažko šúpať.

Diskusia k receptu

haston
ja to poznám, ale ako prílohu sme mávali žemľovú knedľu.
bozulka
Čerstvý hov.jazyk som ešte nerobila lebo som našla vždy iba údený.Môže to byť dobré.Beriem do KK.
oblizprst
Ja to radšej robím z bravčového, je menej tukový a je jemnejší. Inak sa vždy po tomto jedle u nás zapráši.
tatranka
Ohromný recept a krásne naporcovaný na tanieri.To je veľké úmenie.
45678
@p án Miklánek, dostala som radu, že jazyk pred varením možno jemne-pozdlžne narezať, po vybratí z hrnca ponoriť do horúcej vody, vraj sa ľahšie šúpe!? Neskúšala som to, ale možno mi to vyvrátite a vyvarujem sa omylu :-))) Váš recept vyzerá lákavo, máte ho pravidelne v jedálničku Hotela?...alebo je to špecialita šéfkuchára na vybrané príležitosti? :-))
paveva
Ja som vždy jazyk prekladala v mrazáku, ale ked som objavila tento recept, tak som to vyskúšala. 45678- uvarený horúci jazyk som dobre a rýchlo ošúpala, išlo to bez problémov. a prílohu som nerobila ako je v recepte, ale cestovinu. nikto nenamietal.
parles
Vážení, nezlobte se, nechci moc poučovat, ale jazyk se přece nejlépe oloupe tak, že se po uvaření ponoří na chvíli do co nejstudenější vody. Ta tuhá vrchní kůže se tím teplotním šokem uvolní a jde snadno sloupnout. Když už nikdo, tak alespoň autor šéfkuchař by to měl vědět. Sorry!
ludmilaikov
Oddeľ suroviny na placky a na sviečkovú.
Keďže aj majorán je korenina, skončil pri jazyku, keď som dala uvariť recept začiatočníčke..... :(
kimlo
@Ludmilaikov (20.7.2018 19:21)
Treba si prečítať postup. Majorán je tam spomínaný az pri plackach. A začiatočníčka by mohla vedieť ze do sviečkovej sa majorán nedáva :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia