Hovädzí guláš

komodor - bez fotkykomodor, 16. februára 2010

Tento recept som vypracoval časom a takto pripravený mi najviac chutí.

Suroviny

1 kg
600 g
5 ks
6 strúčikov
4 čl
1 čl
140 g
0,5 dcl
1 l
2 polievkové lyžice




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na kocky, cibuľu nadrobno a 2 strúčiky cesnaku rozotrieme s trochou soli.

  2. 2

    V hrnci si zohrejeme asi 6 lyžíc oleja, ( ja dávam odhadom ) pridáme cibuľu a opražime do zlatova. Potom pridáme mletú papriku necháme ju rozpustiť a hneď zalejeme octom ( guláš zostane pekne červený ) vleme 0,5 l vývaru a necháme ho zovrieť, až potom pridáme mäso, paradajkový pretlak, soľ, mleté čierne korenie, rozotretý cesnak.

  3. 3

    Takto pripravený základ občas podlievame zvyšným vývarom. Počas dusenia si rozotrieme zvyšný cesnak, nakrájame jadier zbavenú papriku a z hladkej múky si pripravíme zátrepku.

  4. 4

    Keď je mäsko už takmer mäkké, pridáme zvyšný cesnak, na koliečka nakrájanú papriku a zalejeme zátrepkou, ak je guláš príliš hustý zriedime ho prevarenou vodou a varíme ešte asi 20 minút, nakoniec pridáme majoránku. Podávame s knedlou.

Diskusia k receptu

jarco
Wow. Nenapadlo by mi variť maďarský guláš s octom. Bál by som sa, že bude kyslý, najmä ak je tam aj paradajkový pretlak... Musel by som ochutnať, aby som uveril. Ale som náchylný uveriť - kilo mäsa vareného vo vývare... tá šťava musí byť sila, trochu octu sa v nej možno stratí :-)
komodor
Netreba sa obávať, Stačí 1 PL octu, zamiešať a hneď zaliať vývarom.
Ocot tam nebude absolútne cítiť.
slice
tiež by som sa bál asi toho octu, ale som náchylný uveriť, že to bude v poriadku. v podstate podľa skoro identického receptu varím aj ja a vždy je spokojnosť s výsledkom. len tej zátrepke sa vyhýbam, pretože som odporcom všetkých múkových zahusťovačiek..
modrykamen
Súhlasím so"slice". Dodávam, že dobrú službu urobí aj suché víno. Ja na začiatok dávam biele a pred dovarením červené.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia