Hovädzí guláš

kucharka100 - fotkakucharka100, 26. júna 2012

Tak ako ho varím ja pre svoju rodinu. Hlavne syn je mäsový....

120 - 150 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 - 1, 5  kg - kližka
5 - 6  ks väčšia
1  ks (hlavička)
1  KL
1/2  KL
1  KL
2  ks čerstvá
2  ks čerstvé
1  ks
  podľa potreby
3  dl
podľa potreby alebo olej
1  PL




Postup

  1. 1

    Mäso si nakrájame na kocky a dáme do misky s vodou. Keď usmažíme cibuľu, pridáme mäso z vody. Osolíme, okoreníme a dusíme odokryté a miešame. Pridáme mletú papriku a podlejeme vodou a vínom. Postupne dáme ešte cesnak a majoránku. Necháme dusiť na miernom ohni pomaličky. Pred koncom dusenia pridáme čerstvú zeleninu - papriku, rajčiny, aj posekanú feferónku a dovaríme, kým nie je všetko mäkké. Guláš má byť hustejší, čiže vody pridávame opatrne po troškách, ak sa vydusí. Môžeme zahustiť 1 PL hladkej múky. Postupne koštujeme, či je guláš dobre dochutený.

  2. 2

    Uvarený guláš môžeme podávať s knedľou alebo chlebíkom. Po dobrom guláši nám bude chutiť vychladené pivo.

  3. 3

    Na hustú omáčku 1 liter vody, na redšiu 1 aj 1/2 litra vody. Prajem vám dobrú chuť.

Diskusia k receptu

radox1
hm,to pocujem prvy raz-maso do vody.aky to ma vyznam?
a s tou majorankou radsej nakoniec.
rea1
moja svokra tiez davala maso "čakať" do vody. pripravila si maso a kym prichystala ostatne potrebnosti, šup s masom do misy s vodou. nikdy som nepochopila, preco to robi. ked som sa jej pytala, odpoved bola "lebo som tak zvyknuta". divny zvyk. ale ak niekto skutocne vie, preco sa to robi, povedzte, nech neumriem sprosta. :-)
irenaw
nebude to zo starých čias ochrana proti muchám? to ja len tak, lebo tu jedna pol hodinu nevie trafiť von :-)
radox1
omyl,technologia varenia hovori naopak.kazde maso ktore ide na rozpaleny tuk ma byt co najsuchsie,aby sa rychlo zatiahli pory.maso by sa v podstate ani umyvat nemalo,lebo sa narusi jeho struktura
sneica
gulasik super...moja dcerka je tiez velka mäsiarka a aj ja by som si dala spolu s nou...:)
mata3636
@radox1 - neviem si predstaviť, neumyť mäso
@rea1 - možno tvoja svokra neumývala mäso pred krájaním, ale pokrájané mäso dala do vody opláchnuť. robili sme tak aj v reštaurácii, kde som robila. je jednoduchšie vo veľkom mäso najprv pokrájať, až potom umyť, ako mať na stole plno vody z umytého mäsa
kucharka100
Mäsko do gulášu môže byť vo vode, nemusí sa celkom zatiahnuť, pretože v guláši urobí tú správnu chuť....asi tak. Nuž každý z nás máme ten svoj osvedčený recept.....sto ľudí, sto chutí ale aj sto gulášov. Nám chutí presne takto. Ďakujem vám všetkým za komentíky, potešili ma.
kucharka100
@redox1 skús pridať tvoj recept a postup gulášika. Radi sa inšpirujeme. Aj spolu s obrázkom. Poteším sa....@sonulienka neostalo veru, rada ťa pozvem, ak ho budem variť nabudúce. Podebatíme a bude nám dobre...
kimlo
Ja napríklad keď idem robiť guláš, mäso (hovädzí krk), 1-2 dni vopred nakrájam na kocky, naložím do korenín, a potom už len vysypem na cibuľu, nechám zatiahnuť a počkám až pustí šťavu... potom už len kontrolujem, podlievam červeným vínom a dochucujem... zahusťujem strúhaným zemiakom.

kucharka100
@kimlo súhlasím aj s tvojím postupom, prečo nie? ....len nie vždy mám čas na to a syn povie ráno, mama prídu chalani a tak je to babračka, aby som to na istú hodinku aj pripravila. A to sme mali kopu ľudí doma....všetkým chutilo. Keď som k tomu ako bonus doniesla aj krémeše, tak nebolo počuť ani mušku....len lyžičky. Mám radosť ak niekoho pohostím a chutí mu u nás.
bozulka
@kucharka100 , určit je dobrý,ja osobne mäso umyjem vcelku,osuším papierovou utierkou a pokrájam.Suroviny väčšinou dávam ako ty len nezahusťujem múkou,zahustí sa vlastnou šťavou a dostatočným množstvom cibule,alebo dám kríček chlebovej striedky.Robievala som rôzne druhy / asi 20 druhov/ teraz už nevymýšlam.Majorán dávam až keď odstavím,zamiešam zakryjem pokrievkou a chvíľu nechám odstáť.Samozrejme každý robí podľa svojej chuti,ale nato sme tu aby sme "odkukali" iné recepty.
marienka44
@Kucharka100 ,ja som dostala radu od muza z rodiny na dobry gulas: Vzdy su tam aj 2-3 druhy masa, vela cibule a vsetko, co si Ty tam pridala. Nezabudnut na maly rajcinovy pretlak, samozrejme v sezone aj parika, paradajky. Ano, majoranka sa uz nevari. Ukladam Tvoj recept do KK , vyskusam podla Teba. :-)
kucharka100
Vďaka vám za pekné príspevky a pochvalu. Tešia ma ako vždy....prajem vám pekný deň.
radox1
v podstate ho robim ako ty a verim ze bol vynikajuci.ja este do dobre orestovanej cibuli davam maly pretlak.ale pozor,musi sa dobre vyrestovat dovtedy, dokial mast nie je zase číra.s vinom opatrne aby neprerazilo chut hovadziny.na zvyraznenie chuti davam este spikovu kost.kto zahustuje mukou,tak zasadne zaprazkou,nikdy nie zatrepkou.
radox1
a este nieco.kvalitu gulasu robi kvalitna cervena paprika,ktora sa pridava do rozohriateho tuku-masti,kedy za z nej uvolnuju esencialne a etericke oleje.ale pozor na prihoretie,radsej kastrol stiahnut z plynu,pockat a potom zaliat
evanaaa
Varím guláš ako klasiku, podbne ako aj @marienka44 a aj ako @kimlo a @bozulka ale n ikdy som mäso nemáčala vo vode, púráve naopak, vždy som čítala upozornenie - mäso sa neumýva ale len oplachuje vcelku, pred krájaním, nemáča sa vo vode, vyplavia sa všetky výživné látky ( bielkoviny, minerály, ai.,), a ozaj, ako píše aj @rea1 , ani ja nechápem význam máčania, pravdu má aj @radox1 , ale neupieram, že konečný výsledok je v každom prípade dobrý a každý máme svoj spôsob prípravy a varenia.