Houby do mrazáku

mijaita - fotkamijaita, 23. septembra 2014
Houby do mrazáku
Foto: mijaita

Takhle mrazim houby uz mnoho let. Nemám velký mrazák a tento způsob je velice úsporný a současně jsou houby bez rozmrazovani okamžitě připravené k Zobraziť celý popisTakhle mrazim houby uz mnoho let. Nemám velký mrazák a tento způsob je velice úsporný a současně jsou houby bez rozmrazovani okamžitě připravené k použití.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Houby zpracujeme podle toho, jak nám vyhovují, jak jsme zvyklí. Např. václavky (podpňovky) pokrájím, povařím, nechám delší dobu vykapat.

    Houby do mrazáku - obrázok 1
  2. 2

    Do sáčků plním tak, že rukou roztáhnu po sáčku, viz obrázek.

    Houby do mrazáku - obrázok 2
  3. 3

    Necháme čtvrtinu sáčku volnou, aby se dal přehnout.. Takto připravené sáčky s houbama klademe na sebe a uložíme na mrazáku. Nejlépe na nějakém tácku nebo prkýnku, aby se nepokroutily.

    Houby do mrazáku - obrázok 3
  4. 4

    Potřebujeme-li do něčeho pár hub, jen ulomíme a vrátíme zpět do mrazáku. Na smaženici necháme jen povolit, což je otázka 15 minut.

  5. 5

    Tak připravím do mrazaku i směs hub restovanou s kmínem, solí a pepřem, bedly restované stejně, houby v másle, nebo směs hub jen spařenou, vykapanou.

Diskusia k receptu

jozka2
Hallo Mijaita,vidim,ze si spat zdrava a ziva,plna ohromnych zazitkov,takto davam aj ja a je to vyborny sposob,lebo mozes odoberat kedy sa ti zachce.
1x esi
jarunka
To sa mi paci, nikdy ma to nenapedlo, musim vykusat
smejkad
ja som ze aka som mudra, ze rolujem do sulka a z neho odkrajujem podla potreby ...
ale aj sulok nezapasuje ked je mrazak prilis plny a toto je uplne genialny tip :-)
1x kata50
terakota
Mrazenie a predváranie húb neschvaľujem. Už varením a scedením sa odplavia tie ľahké aromatické látky, ktoré dávajú hubám prirodzenú chuť. Jednak je to nákladné skladovanie a sušením sa lepšie zachová prirodzená vôňa a chuť húb. Mrazák potrebujem na účelnejšie potraviny, ktoré sa iným spôsobom nedajú dlhodobo skladovať. Rovnako som to niekedy robil aj ja, ale prešiel som na účelnejšie a lacnejšie skladovanie, napriek tomu, že je to trochu pracné, ale vyplatí sa to robiť tak. Veľkým pomocníkom je sušička na ovocie a zeleninu.
mijaita
@terakota ja zase mrazeni schvaluju. Mám i sušené, i takto mrazené, i zavarene. Takto mi to velmi vyhovuje. Jeste se mi nic z hub nikdy nevyplavilo, vzdy je houbovy pokrm aromaticky, houbový. Ovšem za příspěvek děkuji třeba bude pro nekoho uzitecny.
babkamt
Ja časť suchohríbov a dubákov suším a časť dávam do mrazničky predvarené ako . Mám oba spôsoby v receptoch. 5*
havino
aj ja som už zorganizovala takto v mrazničke po tvojej dobrej rade, všetko je v rovine a na tenko, huby aj predváram aj nie, na rôzne využitie.
afataga
"jak proste mily Watsone", ja tiez nemam rada predvaranie hub, ale pokojne by som takto uskladnila huby podusene na masti, keby ovsem este nejake boli, tiez si to mohla dat skor, nie na konci sezony :-)
marcel83
Sezóna ešte zďaleka nekončí. Tiež predvarenie húb nemusím /nehovorím, že som to nikdy tak nerobil/, zvykli sme si sušiť.
medovnicek
tento nápad sa mi veľmi páči, aj ja mám problém s priestorom v mrazničke:)
babidka
Takto to robievam tiez , do niektorych jedal su mrazene hriby lepsie ako susene .
tiginko
ja mám do niektorých jedál rada sušené huby a do niektorých sa hodia viac mrazené, ktoré sa dajú použiť presne ako čerstvé. Na to, aby sa zastavil enzymatický proces v nich, na ktorý je aj mrazenie krátke, je potrebné ich tepelne upraviť. Ja som svojho času tiež obárala/predvárala/blanšírovala a nechala stiecť, ale vadilo mi, že prichádzam o výbornú chuť, ktorá stečie spolu s vodou do kanála. Preto najnovšie podusím nakrájané huby vo vlastnej šťave, bez pridania vody, odokryté, nech sa prebytočná tekutina vyparí a potom dávam tiež takto pekne naplocho do sáčkov a do mrazničky. Sú omnoho chutnejšie
denyany
Výborný nápad, len škoda, že môj dodávateľ na mňa asi zabudol. Huby som aj obvárala, ale väčšinou som ich mrazila surové, pokrájané.
izabella929
dobrý nápad pre tých, čo majú radi zmrazované hríby...) ak mrazím, tak veľmi málo a iba na krátku dobu...strácajú chuť..
babkamt
zabudla som napísať, že surové hlavičky malých suchohríbov som poukladala na tácku, dala zamraziť. Zamrazené ich potom zosypem do igelitového vrecka. Tieto použijem na vysmážanie. Obalím v trojobale a vysmažím.Nedržím ich v mrazničke dlho, len kým prídu moji stravníci:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia