Hovädzí guláš
Hovädzí guláš

Hospodský guláš fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 3. januára 2019
Hospodský guláš (fotorecept)
Foto: kimlo

Názov hospodský pochádza z originál receptu na jednom českom webe. Keďže sa slovenských krčiem táto ich špecialita veľmi netýka, rozhodol som sa ponechať pôvodný Zobraziť celý popisNázov hospodský pochádza z originál receptu na jednom českom webe. Keďže sa slovenských krčiem táto ich špecialita veľmi netýka, rozhodol som sa ponechať pôvodný názov. Tento guláš som zaradil do mojich obľúbených a osvedčených receptov, nesklamal ma svojou chuťou, výzorom, ani spracovaním.

4-5
porcie
30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
3 PL
2 ks väčšia
2 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1-2 KL
podľa potreby (alebo vývar)
2 strúčiky
podľa chuti
podľa potreby (svetlé 10 °)
1 krajec (starší)




Postup

  1. 1

    Na masti speníme a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme pomaly a až do zhnednutia. Ak sa prichytáva, podlejeme troškou vody, ktorú necháme vypariť. Cibuľa musí byť hnedá.

    Hospodský guláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme na kocky nakrájané mäso a opäť dobre orestujeme. Okoreníme mletým korením a mletou rascou a pokračujeme v restovaní.

    Hospodský guláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa začne guláš prichytávať, zľahka podlejeme pivom. Restujeme a dbáme na to, aby sa guláš neprichytával o dno. Pridáme paradajkový pretlak a zarestujeme do mäsa.

    Hospodský guláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odstavíme z plameňa, pridáme mletú papriku, krátko premiešame a hneď podlejeme vodou alebo vývarom. Na panvici si na masti opečieme na malé kocky nakrájaný chlieb...

    Hospodský guláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... ktorý následne pridáme do gulášu.

    Hospodský guláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom pridáme prelisovaný cesnak, zamiešame, a na miernom ohni pomaly varíme do zmäknutia mäsa. Ja som varil 3 hodiny. Dávame pozor, aby sa guláš neprichytával na dno, podlievame mierne vývarom a zvyškom piva. Ostrou varechou občas opatrne premiešame.

    Hospodský guláš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na záver guláš osolíme a pridáme majoránku.

    Hospodský guláš (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kavicka11
Veru by som ochutnala. Ako to chutí keď tam je pivo? to som ešte nepočula. Vyzerá dobre.
1x sracz
haji
@Kavicka11 (3.1.2019 10:56)
Piva se nedává moc, jen trochu. Vyvaří se, zůstane podtext, chuť. Jen musíš počítat s tím, že guláš s pivem se musí rychleji spotřebovat. I v lednici má po pár dnech tendenci zkysnout. Ale to se mi často nestává, mizne sám.
rubyrom
Tak to jo, to mám moc ráda! Takový správný guláš pro pořádný chlapy taky dělám, podlitý pivečkem a zahuštěný chlebem, to mají doma vždy radost !
haji
@Miropk Mám to léty odsledované. Pivo v guláši, byť vyvařené, způsobí rychlejší zkvašení pokrmu.
@Afataga Psala jsem o pivu. Ale i použití chleba do pokrmu urychluje kvašení.
@All Každý pokrm časem zkvasí, o tom žádná. S pivem, chlebem i bez nich.Nejbezpečněji se guláš uskladní v bříšku.
K receptu hore - guláš z 500 g masa zmizí bez úhony, o tom nepochybuji.
kimlo
@Abdul (3.1.2019 13:27)
Tiež som ho vyskúšal ako inšpiráciu a nebanujem. Bola by škoda nepodeliť sa s takým dobrým a jednoduchým receptom.
maria275
Taka decentna porcia :D, ved sa nokunaj a daj riadne ako v krcme "se šesti"

motyka
Jéééj, da, tak na tento guľášik sme hodili do jednej hospôdky v Prahe. Pripomenul si mi študentské časy. Bol výborný, určite ako ten Tvoj. Tak tento recept určite vyskúšam. Vďaka.
mirop
Mozem potvrdit, tento gulas je vyborny a u nas v Cechach rozsireny v skoro kazdej hospode a velmi oblubeny....
kavicka11
Kimlo, ďakujem za odpoveď, aj ja prajem všetko dobré v Novom roku tebe aj všetkým varechačom. Zajtra idem variť tento guláš.
evanaaa
Tak, recept na tento guláš som si uložila, len u nás sa varí na tri dni, aspoň z kila mäsa najmenej, potrebujem však záruku, že mi neskysne za ten čas, ak ho nezjeme za deň. Ale neviem, či bude dobrý aj bez piva, dá sa?
kimlo
@Evanaaa (3.1.2019 18:47)
Určite neskysne, po uvarení som ho nechal vychladnúť na balkóne prikrytý, potom v chladničke, napriek tomu že sa hneď zjedol, v chladničke by vydržal viac dní.
rulik
pekný recept, určite chutný guľášik
len by som možno chcel varovať niekoho pred tým, keby chcel dať čo najkvalitnejšie pivo, pozor niektoré pivá sú zásadité a mohlo by sa stať, že zhorkne, preto by som určite nedával Plzeňský Prazdroj ani Šariš 12°, lebo obe sú zásadité, nechcel som mudrovať...
mirop
@Evanaaa (3.1.2019 18:47)

Neboj, pivo v ziadnom pripade skysnutie nesposobi, nema to ziadne logicke opodstatnenie, a hlavne, ako kazdy gulas, na druhy den je este lepsi a do tretieho nezostane, neboj sa toho, nebudes lutovat
komunista
Načo opekať chleba tak trochu akoby na krutóny, keď ho aj tak dáme do gulášu a močíme ho tam 3 hodiny? Podľa mňa zbytočná robota, energia, špinavý riad na tento krok.
kvakac
Matička to skackavá, tam je moje novoročné predsavzatie a zajtra bude v čudu. Už som kúpil mäso a zajtra varím. No ale nedaj si takúto dobrotu. Vieš človeka potešiť.
sara50
@Haji (3.1.2019 11:56)

Ten guláš skysne skôr od toho chleba a nie z piva. Na zahusťovanie by som radšej použila nastrúhaný zemiak.
sovka62
Krčmový guláš je ten najsamlepší na celom svete. Kedysi ho varili skoro v každej krčme a podľa mojich skúseností lepší ako v reštauráciách (česť výnimkám, napr. Pezinská vináreň v Trnave, kým tam varil nebohý Jožko Kotas ). Mňa naň otec - vodič z povolania- naučil ako decko, keď ma cez prázdniny brával so sebou na cesty. Presne vedel, kde po ceste nájdeme ten najlepší, kde si k nemu môžeme dať knedľu a kde bude lepší chrumkavý rožok.
Varím skoro rovnako ako ty, len chlieb na zahustenie som neopekala. Pridávala som tenké krajčeky zbavené kôrky. Ale to opekanie má svoj dôvod, zrejme prispeje k farbe.
@Komunista , tie krutóny tam nemajú chrumkať, preto sa varia. Ver @Kimlovi , čo recept, to skvost, ešte nesklamal.
bubaya
Jáááááj, takáto dobrota na mňa vyskočila, rovno pred obedom, pivo, krajec kváskového chleba...........a pozerať sa, ako vonku sneží. A ja budem mať ružičkový kel, pfff, tak mi treba.
@Kimlo ak ty chlieb opekáš, tak to má svoj dôvod, od teba ma ešte žiaden recept nesklamal.
Ja dávam starší chlieb - striedku na zahustenie, a ak sa mi zdá gulášik mastný, pridám aj celú kôrku, ktorá popije masť, potom sa tá mastná kôrka vyberie. To mi zas poradil náš gulášový kuchár, čo varil pre celý podnik na všetkých akciách.
danda3
@kimlo asi Ťa sklamem, ale u nás guláš varíme a má názov pivovarský, pretože doň ide pivo, ktoré sa tu varí. Postup veľmi podobný, akurát ho robíme pikantnejší a miesto chlebíka zahusťujeme surovými rozmixovanými zemiakmi. Podávame s viedenskou knedľou, alebo podľa želania zákazníka s inou prílohou. Je veľmi obľúbený, skysnúť nestihne. Dobrá práca!
katarina64
Ulozila som a najblizsie uvarim...inak roky tiez pouzivam medzi inym do gulasu pivo(niekedy zase cervene vino)a nikdy sa nepokazil a davam na zahustenie i chleba...
beatacsontosova
no ja mam taky krasny pocit, ze tento vikend robim gulas, uz som ho nerobila celu vecnost a s dobrym domacim knedlikom to bude naozaj lakocinka. bezne varim gulas s pivom alebo vinom, doda to gulasu prijemnu chut a krasnu vonu, s chlebikom som uprimne este neskusala, ale nevidim absolutne ziadnu zavadu :-)
kimlo
@strelka (9.2.2020 14:32)
Gratulujem že sa podaril, tiež som ho už dlho nerobil, ďakujem za pripomenutie :-)
45678
Dnes prišla zase rada na Hospdsky guláš @kimlo , chvíľu odleži a prídu stravníci, ktorí si ho objednali po opakovanej pochvale :-) guláš nemá chybu a veru u nás ešte nikdy neskysol:-) pozdravujem Ta a prajem dobrú varešku pri miešanie Tvojich skvelých receptov:-)
kimlo
@dejna42 (30.4.2023 08:36)
Teší ma že chutilo, pozdravujem všetkých 👍




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia