Horúca frankfurtská polievočka Samka - lovca dubákov (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Receptík tejto polievky som už avízoval vo svojom zážitku, ktorý okomentovalo veľa z Vás. Musím priznať, že som nečakal takú bohatú odozvu. Niektorí ste sa dožadovali jeho pokračovania, nuž tu je! Originál pochádza zo závodnej kuchyne VLA, ktorej som mal tú česť byť osem rokov kvestorom. Samozrejme, že pre deti i pre tých, ktorí nemajú radi pálivé ingrediencie, je ho možné vhodne upraviť, čo som uviedol aj teraz. Názov však ostane taký, pokiaľ si ho Samko, Lilly a ich potomkovia budú pamätať!

6÷8
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. na dobrom olivovom oleji do ružova osmažíme na jemno postrúhanú cibuľu; až získa sklovité podfarbenie, pridáme doprostred - veľký orech - čerstvého masla (aspoň 2 PL); zasypeme múkou (2÷7 PL, podľa toho, akú hustú chceme mať polievku), vymiešame svetlú zápražku a
  2. do nej zamiešame papriku.
  3. Zápražku, počas neprerušovaného prešľahávania metličkou, zalejeme vlažným vývarom (kúpeným, ako ja v tomto prípade, alebo domácim hovädzím, kuracím, z kapúna, alebo z kosťovice) a privedieme do varu.
  4. Sporadickým prešľahávaním pozvoľna varíme minimálne 1 hodinu.
  5. V konečnom štádiu varenia pridáme 250÷333 ml čerstvého sladkého mlieka (ak chceme a máme, tak aj 100 ml šľahačkovej smotany),
  6. ½ čerstvo nastrúhaného muškátového orieška, ~ ⅓ čerstvo, na jemno mletého čierneho korenia (iba pre dospelých 1 ML÷1KL MČK) a 1 PL (alebo podľa chutí a okolností) vegety. Polievku ešte krátko povaríme (5´ ÷ 7´) a precedíme cez husté sitko. V prípade, že nám v sitku vznikne zmes so silnejšou konzistenciou, môžeme si pomôcť, drevenou vareškou, jemným pasírovaním.
  7. Do precedenej polievky pridáme na tenké plátky nakrájané spišské párky a opäť ju krátko (5´ ÷ 7´) povaríme. Hotovú polievku podľa potreby dochutíme.
  8. Servírovanie: s praženými kockami staršej chlebovej kôrky (rohlíkov alebo žemlí), prípadne s bielym pečivom (chlebom) na dne hlbokých tanierov a s prepláchnutou jemno nakrájanou petržlenovou vňaťou (vhodný je aj zelený – trojboj – t. j. petržlen, zeler, ligurček). V prípade, že sme uvarili viac polievky, je vhodné potrebné množstvo teplých párkov ukladať do jednotlivých porcií až pri jej nalievaní do tanierov. Ja k svojej dávke polievky musím mať aj poriadny - burkovčiak - (prosím redakciu, aby si všimla, že v tomto recepte /a budem to rešpektovať až do Vášho odvolania/ vôbec nepoužívam úvodzovky) čerstvého domáceho vlastnoručne vymieseného a upečeného chlebíka!
  9. Poznámka: pre mojich Čvorgľov som zvlášť, v malom hrnci, uvaril 2÷3 (~ 500 g) olúpaných zemiakov, pokrájaných na 5 mm □□□□ a s troškou zemiakového vývaru vmiešal do hotovej polievočky; v terajších podmienkach by som určite pridal aj sladký zemiak, z ktorého by som pomocou kuchyňskej špeciálnej lyžičky s ostrými hranami, povykrajoval – guličky - a potom ich uvaril (!pozor! Uvaril samostatne, nie spoločne s klasickými zemiakmi, ktoré majú iné časové nároky na varenie)!