Hortobáďská krkovička

manek380 - fotkamanek380, 3. júna 2013
Hortobáďská krkovička
Foto: manek380

Někdy dříve jsem objevil tento maďarský recept a líbil se mi natolik, že jsem si jej uložil do počítače k příležitostnému vyzkoušení. Místo krkovice Zobraziť celý popisNěkdy dříve jsem objevil tento maďarský recept a líbil se mi natolik, že jsem si jej uložil do počítače k příležitostnému vyzkoušení. Místo krkovice lze použít i jiné maso, například hovězí či skopové nakrájené na řízky, ale měl jsem přebytek vepřové krkovičky, proto jsem ji použil i v receptu. Vlastně by byl asi vhodnější název Hortobáďské maso. Myslím, že jsem se docela zamiloval do maďarské kuchyně a že budu hledat její další radostné recepty k vyzkoušení...

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
2 ks
2 ks
2 ks
4 strúčiky
2 PL
2 PL
1 čl
1 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    Vykostěnou krkovičku umyjeme, nakrájíme na plátky, pomoučíme a opečeme z obou stran na rozpáleném sádle. Opečené maso vyjmeme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, pálivou papriku, rajský protlak, drcený kmín, česnek a majoránku, podlijeme horkou vodou nebo vínem a povaříme.

  2. 2

    Do horké šťávy vložíme zpět maso a pod pokličkou dusíme. Když je maso napůl udušené, přidáme očištěnou a pokrájenou zelenou papriku a rajčata, a všechno doměkka udusíme.

  3. 3

    Tip: Podáváme s haluškami a zapíjíme dobrým maďarským vínem.

Diskusia k receptu

frezia68
Skvelý recept :-) zajtra robím hortobáďske palacinky mäsové ( hortobágyi húsos palacsinta) ,poznáš? Tiež výborné,ale nepridám,lebo už sú tu recepty.
izabella929
Hortobágyszka kuchyňa ma fascinuje a rada varím jedlá v mojej kuchyni, ktoré pochádzajú z tohto úžasného kraja v Maďarsku...mnoho krát som navštívila Hortobágy a jedla som ich špeciality..tvoje jedlo vyzerá krásne a chutne..)mám v mojich receptoch krásnu a veľmi chutnú špecialitku..hortobágyszke mäsové mešce..ukážkové jedlo, ktoré má v tom kraji vysokú úroveň...ich vínka sú vynikajúce..potešil si ma týmto tvojim receptom...) vďaka..
tiginko
nádherné jedlo si stvoril, gratulujem. Na to, že si Čech, máš krásne halušky :-)
manek380
@frezia68 hortobágy palacinta znám a moc mi chutnaly. Původně jsem chtěl dát recept na ně, ale zjistil jsem, že tu už několikrát je, tak jsem dal tento.

@tiginko děkuji! :)
pusta
@manek380 , niet za čo :-)
v brne mám priateľa šéfkuchára, ktorý miluje "hungaroš" recepty, tak mu ich posúvam a čo si donesie recepty a suroviny odtiaľ, tak mu prekladám. :P
boxik
Som rád , že aspoň náš český priateľ zachraňuje česť poriadneho jedla, pretože pri čítaní dnešných receptov varechy, nie všetkých, som mal dojem , že som zavítal na stránky prípravy jedál pre bojnickú ZOO. Chápem , že jesť sa má aj zdravo, ale keď žijeme len raz a stvoriteľ nám ako jednu z rozkoší daroval chuť na dobré jedlo.Doplním len o moje vylepšenie a to je doplnenie komzumácie tejto kvalitky o dobré červené vínko,taká frankovka z neho urobí báseň.
manek380
@boxik , děkuji! A o dobrém vínku tam je zmínka v tipu!!! :D

@pusta , škoda že nejsi blíž, mám v maďarštině jednu rybí kuchařku. Ale mám ji i v kompu jako PDF! :D
sracz
Hodnotím vysoko kladne a extra pozitívne @manek380 kamarát! Rcp podobné tomu Tvojemu sú často na našich rodinných stoloch; som totiž "križovatka" = mamka Maďarka a otec Slovák. Ak sa ukážem u bratránka Slávka v Pavlůvkách, rád by som Ťa navštívil. Pomôžem Ti aj s prekladom rybacej kuchárky v maďarčine. Než to zrealizujeme môžeš si dovtedy pochutnať na výbornej halászlé v Komárne (čárda pod mostom akademika Bechyně; iba dúfam, že ju ešte nezrušili). Nuž a ak by Ti, čiste náhodou, ostali nejaké "funkčné dineros {$$$} môžeš ich hravo minúť priamo v nejakej kolibe na Hortobágyi puszte! Ďakujem Ti za perfektnú prácu s vareškou pri šporáku!
alena45
@sracz , ktorú čárdu myslíš ? Moja najobľúbenejšia je pod vážskym mostom, a každý deň niekoľkokrát na ňu myslím, lebo viem, že bude znovu zatopená. Obdivujem majiteľov, že ju stále obnovia, bola som na halászlé minulý mesiac a zasa bolo vynikajúce.
manek380
@sracz děkuji za pozvání, ale v dohledné době mi cestování nehrozí. Na důchod jsme si koupili starý domek, takže krom splácení půjčky jde zbytek důchodu a co to málo vydělám na opravy. Naštěstí manželka ještě pracuje, takže se to dá. Ale pokud se ukážeš, budeš vítán! :)
valeria232
Mäsko som pripravovala na nedeľný obed a musím povedať, že všetkým náramne chutilo. Recept si ukladám a určite som ho nevarila naposledy :) Chválim a odporúčam aj ostatným! :)
yuyulik
dnes sme mali s malými obmenami...výborný recept, budem robiť častejšie :-)
zitar
Tento Tvoj recept som objavila až dnes a uvarila som ho na obed. Bolo pri jedle ticho, a ja že, čo im nechutí, a to oni - tí moji tak hltali, že nestačili ani prehovoriť. Vynikajúce jedlo, za sto bodov.