Holubky

Autor receptu: majuska81

Tento recept mam od mojej mamky,holubky sú veľmi obľúbeným jedlom nielen u nás. Patria aj k svadobnému menu na východniarskych "vešeľoch".

60 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z kapusty vydlabeme hlúbik, hlávku nesmieme prerezať napoly a dáme ju variť do osolenej vody. Asi po 10 minútach vidličkou v hrnci pomaly oddeľujeme kapustné lístky,vyberieme ich na tanier a necháme vychladnúť.
  2. Na oleji si speníme cibuľu,pridáme mleté mäso,soľ,čierne korenie,papriku a ryžu. Zmes trošku opražíme,aby mäso stratilo krvavú podobizeň :) Pridáme paradajkový pretlak,trošku vody,ryžu nevaríme,iba napoly.Zmes odstavíme z ohňa a necháme trošku vychladnúť. Dno hlbokého hrnca vyložíme malými kúskami kapustných lístkov,ktoré sa nám zvýšili po varení.Zabránime tým pripáleniu hrnca. Vychladnutú mäsovo-ryžovú zmes natlačíme do uvarených kapustných lístkov (dáme pozor,aby sme jej nedali veľa,aby sa lístky dali zavinúť),a zavinutými holubkami vyložíme hrniec asi do polovice,vylejeme na ne jeden malý pretlak,a do vrchu hrnca dočapujeme vodou. Varíme asi 30 minút,aby sa stihlo uvariť mäso i ryža. Dobrú chuť :)