Holubky

Holubky
Foto: majuska81
majuska81Majuska81, 32 ročná žena, Írsko, recept pridala: 12. júla 2010 22:41Ďalšie jej recepty

Tento recept mam od mojej mamky,holubky sú veľmi obľúbeným jedlom nielen u nás. Patria aj k svadobnému menu na východniarskych "vešeľoch".

Suroviny

60
minút
príprava
50
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Z kapusty vydlabeme hlúbik, hlávku nesmieme prerezať napoly a dáme ju variť do osolenej vody. Asi po 10 minútach vidličkou v hrnci pomaly oddeľujeme kapustné lístky,vyberieme ich na tanier a necháme vychladnúť.

Na oleji si speníme cibuľu,pridáme mleté mäso,soľ,čierne korenie,papriku a ryžu. Zmes trošku opražíme,aby mäso stratilo krvavú podobizeň :) Pridáme paradajkový pretlak,trošku vody,ryžu nevaríme,iba napoly.Zmes odstavíme z ohňa a necháme trošku vychladnúť. Dno hlbokého hrnca vyložíme malými kúskami kapustných lístkov,ktoré sa nám zvýšili po varení.Zabránime tým pripáleniu hrnca. Vychladnutú mäsovo-ryžovú zmes natlačíme do uvarených kapustných lístkov (dáme pozor,aby sme jej nedali veľa,aby sa lístky dali zavinúť),a zavinutými holubkami vyložíme hrniec asi do polovice,vylejeme na ne jeden malý pretlak,a do vrchu hrnca dočapujeme vodou. Varíme asi 30 minút,aby sa stihlo uvariť mäso i ryža. Dobrú chuť :)



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

20 komentárov k receptu
  • sjuz, 13. júla 2010 o 10:06
    mňam, toto jedlo mám veľmi rada, a voláme ich golubce:)


  • 5ulka, 13. júla 2010 o 10:11
    aj ja to mám veľmi rada, u nás sa to volá homuľky =))


  • frezia68, 13. júla 2010 o 10:46
    @maju ška81,predbehla si ma,lebo to som chcela pridať do súťaže o regionálne jedlá-je to zemplínske......a už mám aj kapustu :-)))))))) a je to dobré. Dúfam,že aspoň zasúťažíš,označila si región?


  • zdezda, 13. júla 2010 o 11:07
    :-))))))))))))))) toto jedlo milujem,( voláme ho " plnený kapustný list" ) bohužiaľ iba ja, sama- sebe ho robím vtedy, keď ostatnej rodine robím fašírky, príp. plnenú papriku :-)


  • torticka, 13. júla 2010 o 13:43
    My toto voláme plnený kapustný list.


  • anene, 13. júla 2010 o 14:12
    Milí varechári, toto ste mali uverejniť včera večer. Robila som včera plnený kapustný list, z rôznych variácii čo som našla na internete som urobila niečo, síce jedlé ale nie také ako som si predstavovala. Určite teraz viem, že mi tám chýbal paradajkový pretlak a druhýkrát použijem smotanu na varenie a nie pochúťkovú. Inú som doma nemala. Podklad som dala cibuľu a kyslú kapustu, na to poukladala kapustné listy.


  • alexdidi, 13. júla 2010 o 14:44
    Holubky zbožňujem...robím ich dvoma spôsobmi, jeden je taký ako tvoj/takmer/ a ten druhý, podľľa mňa ešte lepší bez pretlaku...keď sa mi podarí, pridám na Varechu...teraz mám ale vnukov na prázdninách a tak varím podľa ich želaní...


  • majuska81, 13. júla 2010 o 16:39
    ano,pridala som to k regionálnym jedlám,tiež som nevedela,či ma náhodou niekto nepredbehol.) ale aké by to bolo regionálne súťaženie bez holubkov,no.)


  • evanaaa, 13. júla 2010 o 16:52
    Je to síce regionálne jedlo, ale záleží na spôsobe prípravy, ja som zo západu, u nás to bol len jeden z receptov, ktorý mama varievala, ja nie a tiež sa to volalo plnený kap. list. Ale pretlak sa tam nedával, robila to tak, že to dusila v kapuste, len neviem, či v kyslej alebo čerstvej, z ktorej použila pár vrchných listov na plnenie a tia nepovarila, ale len blanšírovala. jA TO NEROBIEVAM, LEBO VIEM, žE Tú CHUť AKO ONA, BY SOM NEDOSIAHLA.


  • enerrgizer, 13. júla 2010 o 17:03
    poznám, fakt výborné...


  • majuska81, 13. júla 2010 o 17:57
    v každom regióne to volajú ináč,u nás na východe sú to holubky


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 9 komentárov)
  • honestka, 13. júla 2010 o 21:00
    GOLubce zboznujem, naucila ma ich original robit tu 85 rocna babicka, ktora ich robila tak perfektne, ze dodnes nie som schopna poukladat ich na dusenie hocijakej velkosti. Tu su velmi oblubene na party, urobit veliky pekac a hladaju sa, lebo dojedia sa medzi prvymi. Yummy!!


  • kimlo, 13. júla 2010 o 21:11
    Keď som bol u jedného kamaráta, jeho mamka to spravila, oni pochádzajú z Békečskej Čaby, sú to slováci a volajú to sárma. Bolo to vynikajúce.


  • frezia68, 13. júla 2010 o 21:20
    @evanaaa :to je zasa iný spôsob,aj ja plním kapustný list a zapekám v rúre v kapuste.Ale holubky sú menšie,zatáčajú sa do lievika a ukladajú pekne do kruhu a je to zemplínska špecialitka.....obmien je viac a názvov tiež :-))) a je dobré sa tu dozvedieť aj o sárme .


  • evanaaa, 14. júla 2010 o 17:10
    Ano, pochopila som, nie je to to isté ale títo " holúbkovia " iste chutia znamenite. Nebolo to aj ruské, či bulharské nár. jedlo?


  • majuska81, 14. júla 2010 o 20:05
    skôr by som povedala,že ruské,lebo moja litevská kolegyňa je napoly ruska,a u nich to volajú golubci..


  • tinca, 15. júla 2010 o 22:51
    u nás je to tiež kapustný list s malou obmenou recepisu a zapráva sa ešte kyslou smotanou a myslím si,že je to aj naše regionálne jedlo


  • denisaleona, 26. februára 2012 o 19:36
    nase romske jedlo mnaaa


  • jozka2, 27. mája 2012 o 05:32
    robievam holubky vo vacsom mnozstve a nievo zamrazim na potom.Bola som na navsteve u jednej moslovcanky a na moje velke prekvapenie /ona prave robila holubky/ona prazila na oleji nadrobno pokrajanu cibulu a na drobno/ako jablka/potretu mrkvu.To sa poprazilo a pridala to k ryzi no a dalej postup bezny maso,korenie,sol a zamiesala polievkovu lyzicu paradaj.pretlaku,vrch prikryla kapustovymi prazdnymi listami a v osolenej vode z varenia kapusty rozmiesala maly paradaj.pretlak a velku konervu tomato pure,no dobrota pri podavani na tanier na vrch pol.lyzicu kyslej smotany.od vtedy bez mrkvi holubky nerobim,skuste ta lahodna chut.


  • jozka2, 27. mája 2012 o 05:33
    /moskovcanky/



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v Turecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Archaa o Turecku.

Veľká noc v Indii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. O Indii píše Methi.

Veľká noc v Austrálii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes od Palokuchki.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 16/2014: Veľkonočná hostina Veľkonočná hostina
Časopis Varecha vo štvrtok 17. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist