Holubky
Foto: majuska81

Tento recept mam od mojej mamky,holubky sú veľmi obľúbeným jedlom nielen u nás. Patria aj k svadobnému menu na východniarskych "vešeľoch".

60 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks




Postup

  1. 1

    Z kapusty vydlabeme hlúbik, hlávku nesmieme prerezať napoly a dáme ju variť do osolenej vody. Asi po 10 minútach vidličkou v hrnci pomaly oddeľujeme kapustné lístky,vyberieme ich na tanier a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Na oleji si speníme cibuľu,pridáme mleté mäso,soľ,čierne korenie,papriku a ryžu. Zmes trošku opražíme,aby mäso stratilo krvavú podobizeň :) Pridáme paradajkový pretlak,trošku vody,ryžu nevaríme,iba napoly.Zmes odstavíme z ohňa a necháme trošku vychladnúť. Dno hlbokého hrnca vyložíme malými kúskami kapustných lístkov,ktoré sa nám zvýšili po varení.Zabránime tým pripáleniu hrnca. Vychladnutú mäsovo-ryžovú zmes natlačíme do uvarených kapustných lístkov (dáme pozor,aby sme jej nedali veľa,aby sa lístky dali zavinúť),a zavinutými holubkami vyložíme hrniec asi do polovice,vylejeme na ne jeden malý pretlak,a do vrchu hrnca dočapujeme vodou. Varíme asi 30 minút,aby sa stihlo uvariť mäso i ryža. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

sjuz
mňam, toto jedlo mám veľmi rada, a voláme ich golubce:)
5ulka
aj ja to mám veľmi rada, u nás sa to volá homuľky =))
frezia68
@maju ška81,predbehla si ma,lebo to som chcela pridať do súťaže o regionálne jedlá-je to zemplínske......a už mám aj kapustu :-)))))))) a je to dobré. Dúfam,že aspoň zasúťažíš,označila si región?
zdezda
:-))))))))))))))) toto jedlo milujem,( voláme ho " plnený kapustný list" ) bohužiaľ iba ja, sama- sebe ho robím vtedy, keď ostatnej rodine robím fašírky, príp. plnenú papriku :-)
anene
Milí varechári, toto ste mali uverejniť včera večer. Robila som včera plnený kapustný list, z rôznych variácii čo som našla na internete som urobila niečo, síce jedlé ale nie také ako som si predstavovala. Určite teraz viem, že mi tám chýbal paradajkový pretlak a druhýkrát použijem smotanu na varenie a nie pochúťkovú. Inú som doma nemala. Podklad som dala cibuľu a kyslú kapustu, na to poukladala kapustné listy.
alexdidi
Holubky zbožňujem...robím ich dvoma spôsobmi, jeden je taký ako tvoj/takmer/ a ten druhý, podľľa mňa ešte lepší bez pretlaku...keď sa mi podarí, pridám na Varechu...teraz mám ale vnukov na prázdninách a tak varím podľa ich želaní...
majuska81
ano,pridala som to k regionálnym jedlám,tiež som nevedela,či ma náhodou niekto nepredbehol.) ale aké by to bolo regionálne súťaženie bez holubkov,no.)
evanaaa
Je to síce regionálne jedlo, ale záleží na spôsobe prípravy, ja som zo západu, u nás to bol len jeden z receptov, ktorý mama varievala, ja nie a tiež sa to volalo plnený kap. list. Ale pretlak sa tam nedával, robila to tak, že to dusila v kapuste, len neviem, či v kyslej alebo čerstvej, z ktorej použila pár vrchných listov na plnenie a tia nepovarila, ale len blanšírovala. jA TO NEROBIEVAM, LEBO VIEM, žE Tú CHUť AKO ONA, BY SOM NEDOSIAHLA.
majuska81
v každom regióne to volajú ináč,u nás na východe sú to holubky
honestka
GOLubce zboznujem, naucila ma ich original robit tu 85 rocna babicka, ktora ich robila tak perfektne, ze dodnes nie som schopna poukladat ich na dusenie hocijakej velkosti. Tu su velmi oblubene na party, urobit veliky pekac a hladaju sa, lebo dojedia sa medzi prvymi. Yummy!!
kimlo
Keď som bol u jedného kamaráta, jeho mamka to spravila, oni pochádzajú z Békečskej Čaby, sú to slováci a volajú to sárma. Bolo to vynikajúce.
frezia68
@evanaaa :to je zasa iný spôsob,aj ja plním kapustný list a zapekám v rúre v kapuste.Ale holubky sú menšie,zatáčajú sa do lievika a ukladajú pekne do kruhu a je to zemplínska špecialitka.....obmien je viac a názvov tiež :-))) a je dobré sa tu dozvedieť aj o sárme .
evanaaa
Ano, pochopila som, nie je to to isté ale títo " holúbkovia " iste chutia znamenite. Nebolo to aj ruské, či bulharské nár. jedlo?
majuska81
skôr by som povedala,že ruské,lebo moja litevská kolegyňa je napoly ruska,a u nich to volajú golubci..
tinca
u nás je to tiež kapustný list s malou obmenou recepisu a zapráva sa ešte kyslou smotanou a myslím si,že je to aj naše regionálne jedlo
jozka2
robievam holubky vo vacsom mnozstve a nievo zamrazim na potom.Bola som na navsteve u jednej moslovcanky a na moje velke prekvapenie /ona prave robila holubky/ona prazila na oleji nadrobno pokrajanu cibulu a na drobno/ako jablka/potretu mrkvu.To sa poprazilo a pridala to k ryzi no a dalej postup bezny maso,korenie,sol a zamiesala polievkovu lyzicu paradaj.pretlaku,vrch prikryla kapustovymi prazdnymi listami a v osolenej vode z varenia kapusty rozmiesala maly paradaj.pretlak a velku konervu tomato pure,no dobrota pri podavani na tanier na vrch pol.lyzicu kyslej smotany.od vtedy bez mrkvi holubky nerobim,skuste ta lahodna chut.
branoj
....je to výborné jedlo,práve ho varím prvýkrát,ale stále mám strach že sa to mäso z tých kapustných listov počas varenia vyplaví von do vody....Máte niekto trik ako tomu zabrániť?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia