Holúbky (fotorecept)

Holúbky (fotorecept)
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Autor receptu

Silvia Kuľhová, šéfkuchárka hotela Karpatia v Humennom


Suroviny

4
porcie
25
minút
príprava
25
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Kapustu, ktorej sme vyrezali hlúbik, dáme variť do osolenej vody s kvapkou oleja, aby zmäkla. Postupne odoberáme jednotlivé listy a dáme vychladnúť. Pripravíme pomleté mäso spolu s koreninami, cibuľou a cesnakom. Do tejto zmesi primiešame už uvarenú ryžu, vajíčka a trocha pretlaku.

2

Zmesou plníme jednotlivé listy a zatáčame do kornútov, tak, aby plnka nevyšla von. Kornúty opatrne poukladáme do hrnca a zalejeme vodou, do ktorej sme rozmiešali pretlak. Zalejeme len tesne nad kornútmi.

3

Dáme dusiť na pomalom ohni. Do hrnca môžeme pridať nasekanú kapustu, ktorá nám zvýšila, alebo podľa chuti môžeme použiť kapustu kyslú – na zvýraznenie chuti. Hotové holúbky vyberieme a podávame.

4

Náš tip: Do šťavy, ktorá nám ostala z prípravy plnených kapustných listov, môžeme pridať ešte pretlak alebo drvené paradajky, zahustiť múkou a máme paradajkovú omáčku. V niektorých regiónoch sa holúbky po uvarení opečú na masle alebo len tak nasucho.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • violetacamorova, 12. mája 2011 o 21:57
    Holúbky a hlavne tie z Humenného milujem, vďaka za podrobný postup.


  • mili2936, 13. mája 2011 o 08:18
    Túto dobrotu som prvýkrát ochutnala u kamarátky z výšky a bolo to niečo úžasné! Ďakujem za recept, určite vyskúšam a musím povedať, že ma to vrátilo v čase o 20 rokov....rovno do mladosti. Ďakujem


  • kimlo, 13. mája 2011 o 08:31
    Niečo podobné som jedol u kamaráta, robila to jeho mamka pochádzajúca z Békešskej Csaby, volalo sa to sárma. Je to fakt dobré.


  • cica2, 13. mája 2011 o 09:04
    výborné jedlo, mňam


  • rolfynka, 13. mája 2011 o 09:10
    je to velmi dobre ukladam do kk


  • manka1, 13. mája 2011 o 09:19
    Mám svorkovcov, ktorý bývajú medzi Sninou a Humenným. Presne odtiaľ ich poznám. Deti ich majú veľmi radi, keď babka urobí holúbky. Viem od nich toľko, že je to akože záver každej hostiny, svatby... Ja tomu hovorím, že plnený kapustný list. Robievajú to aj z kyslej kapusty. Dávajú si do suda prekysnúť buď celú hlávku, alebo rozobraté na listy. Ide to ťažko, ale cvikom sa to dá. Modernejšie si dávajú tieto listy aj do mrazničky, Dá sa to samozrejme robiť aj z čerstvej kapusty, ale tá chuť je lepšia keď je kapusta kyslá. Už teraz sa mi slinky zbiehajú, keď toto píšem mám tú chuť na jazyku.


  • stania, 13. mája 2011 o 09:27
    No ja holubky poznam od nas z Polska, varim ich presne ak pišete, je to ýyborne, rozdel je iba v tom, že ja ich poukladam na vymastény pekač, posypem rascou a vývarom a prikrýte dusim v trube. Paradajkovu alebo ščampionovu omačku robim zvlašť, da sa aj takto a po poľsky sa volaju " golabki"


  • zinnajdha, 13. mája 2011 o 09:40
    pravé zemplínske ?? Super!


  • paveljrk, 13. mája 2011 o 10:38
    Poznám!Je to pochúťka.


  • lubjak, 13. mája 2011 o 13:27
    je to pochutka,ale skusim tak ako pise stania,poukladane na pekaci.


  • hortenzia51, 13. mája 2011 o 14:47
    Holubky.plnená kapusta..Polský Golabki.. je to iste ,každý ich varí inak.. máme znamich v PL a tie varia tak ako píše @stania ,oni ešte zalievaju smotanou.. ale mi to varíme v hrnci plnka je všade iná ryžu dávam surovu, pretože ak dáte uvárenu ,tak varením sa rozvarí a to nieje ono a vajce nedávam, pretože varením stvrdné plnka..skuste do hrnca pridať 1-2 plnené papriky ta vôna sa nesie po celom dome..najlepšie sú teraz z novej kapusty...


  • jeka, 13. mája 2011 o 15:00
    dievčatá plnenú kapustu mám naplánovanú na sobotu ešte ,že je u nás také počasie ,že som na vareche a robím si chúťky už dnes.Ako píše @hortenzia ,dobre je pomiešať plnenú kapustu s plnenou paprikou alebo sladkú s kyslou, a holúbky robiť len tak za maliček,vtedy sa ich neviete odjesť,len si ich daváte a chodíte hore-dole, alebo zlejete šťavu a zahustite na omáčku a polejete holúbky,no hotová ňamka(až ma brucho bolí pri pomyslení).


  • alexdidi, 13. mája 2011 o 15:31
    Ja ich zas najčastejšie robievam takto-s kyslou kapustou, tie nám chutia najviac:» varecha.pravda.sk/recepty/holubky--slovensky-eintopf-foto...


  • kuchticka, 14. mája 2011 o 04:54
    Ja poznam tento recept (robievam) s kyslou smotanou, zapekane. Je to tiez VYBORNE.


  • evanaaa, 14. mája 2011 o 16:10
    Ja to robím ako -plnenú kapustu, čerstvé listy s plnkou dusené v kyslej kapuste, ale môže byť aj čerstvá, len nedávam cesnak.


  • celia, 14. mája 2011 o 18:01
    suhlasím s mankou aj ja ich robím s kyslou kapustou a su výborné


  • celia, 14. mája 2011 o 18:03
    odpoved pre kimla -aj moji rodičia pochádzaju totkomlosu nedaleko békesskej csaby a j mi ich doma tak robíme su tradíciou na štedrí večer
    namiesto kapustnice


  • nazarboncuk, 15. júla 2011 o 07:55
    moja babka toho robievala celý kotol a boli sme v tom naložení od rána do večera...:) HOLUBKY RULES :)))


  • ancicka, 28. augusta 2011 o 17:36
    Dnes sme mali k obedu holúbky.Ako príloha zemiačky.Paradajkovu omáčku som mala z čerstvých,je dobrá úroda paradajok.Mala som menšu hlávku kapusty,tak sa varila nakrájana na rezance.Bolo to fajnové.


  • jozka2, 6. júla 2012 o 12:45
    No konecne aj humencanky davaju recepty,ja do ryze pridavam este 1 pol.lyzicu pretlaku a ziadne vajicko.Pol cibule pokrajam na drobno a oprazim na oleji a pol davam surovu,doda to holubkam dobru chut.Do hrnca kde sa varia pridavam kus klobasi a ju v tom povarim a na tanieri davam na vrch kyslu smotanu skuste mnam



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Slovinská kuchyňa: Malá krajina s veľkými možnosťami
Krajina podobná tej našej – slovenskej, ešte i jej názov si s tou našou často pletú. Reč je Slovinsku, kde žije naša Varecháčka Marijanna.

Varné dosky: Elektrina verzus plyn
Ako vybrať energeticky úspornú varnú dosku a zároveň takú, aby sa nám na nej čo najlepšie varilo?

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist