Holúbky fotorecept

Silvia Kuľhová
šéfkuchárka hotela Karpatia v Humennom, 12. mája 2011
Holúbky (fotorecept)
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie
25 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hlávka stredne veľká
200 g
200 g
200 g
1 ks
150 g
2 ks
150 g
1 dl




Postup

  1. 1

    Kapustu, ktorej sme vyrezali hlúbik, dáme variť do osolenej vody s kvapkou oleja, aby zmäkla. Postupne odoberáme jednotlivé listy a dáme vychladnúť. Pripravíme pomleté mäso spolu s koreninami, cibuľou a cesnakom. Do tejto zmesi primiešame už uvarenú ryžu, vajíčka a trocha pretlaku.

  2. 2

    Zmesou plníme jednotlivé listy a zatáčame do kornútov, tak, aby plnka nevyšla von. Kornúty opatrne poukladáme do hrnca a zalejeme vodou, do ktorej sme rozmiešali pretlak. Zalejeme len tesne nad kornútmi.

  3. 3

    Dáme dusiť na pomalom ohni. Do hrnca môžeme pridať nasekanú kapustu, ktorá nám zvýšila, alebo podľa chuti môžeme použiť kapustu kyslú – na zvýraznenie chuti. Hotové holúbky vyberieme a podávame.

  4. 4

    Náš tip: Do šťavy, ktorá nám ostala z prípravy plnených kapustných listov, môžeme pridať ešte pretlak alebo drvené paradajky, zahustiť múkou a máme paradajkovú omáčku. V niektorých regiónoch sa holúbky po uvarení opečú na masle alebo len tak nasucho.

Diskusia k receptu

mili2936
Túto dobrotu som prvýkrát ochutnala u kamarátky z výšky a bolo to niečo úžasné! Ďakujem za recept, určite vyskúšam a musím povedať, že ma to vrátilo v čase o 20 rokov....rovno do mladosti. Ďakujem
kimlo
Niečo podobné som jedol u kamaráta, robila to jeho mamka pochádzajúca z Békešskej Csaby, volalo sa to sárma. Je to fakt dobré.
manka1
Mám svorkovcov, ktorý bývajú medzi Sninou a Humenným. Presne odtiaľ ich poznám. Deti ich majú veľmi radi, keď babka urobí holúbky. Viem od nich toľko, že je to akože záver každej hostiny, svatby... Ja tomu hovorím, že plnený kapustný list. Robievajú to aj z kyslej kapusty. Dávajú si do suda prekysnúť buď celú hlávku, alebo rozobraté na listy. Ide to ťažko, ale cvikom sa to dá. Modernejšie si dávajú tieto listy aj do mrazničky, Dá sa to samozrejme robiť aj z čerstvej kapusty, ale tá chuť je lepšia keď je kapusta kyslá. Už teraz sa mi slinky zbiehajú, keď toto píšem mám tú chuť na jazyku.
stania
No ja holubky poznam od nas z Polska, varim ich presne ak pišete, je to ýyborne, rozdel je iba v tom, že ja ich poukladam na vymastény pekač, posypem rascou a vývarom a prikrýte dusim v trube. Paradajkovu alebo ščampionovu omačku robim zvlašť, da sa aj takto a po poľsky sa volaju " golabki"
lubjak
je to pochutka,ale skusim tak ako pise stania,poukladane na pekaci.
hortenzia51
Holubky.plnená kapusta..Polský Golabki.. je to iste ,každý ich varí inak.. máme znamich v PL a tie varia tak ako píše @stania ,oni ešte zalievaju smotanou.. ale mi to varíme v hrnci plnka je všade iná ryžu dávam surovu, pretože ak dáte uvárenu ,tak varením sa rozvarí a to nieje ono a vajce nedávam, pretože varením stvrdné plnka..skuste do hrnca pridať 1-2 plnené papriky ta vôna sa nesie po celom dome..najlepšie sú teraz z novej kapusty...
jeka
dievčatá plnenú kapustu mám naplánovanú na sobotu ešte ,že je u nás také počasie ,že som na vareche a robím si chúťky už dnes.Ako píše @hortenzia ,dobre je pomiešať plnenú kapustu s plnenou paprikou alebo sladkú s kyslou, a holúbky robiť len tak za maliček,vtedy sa ich neviete odjesť,len si ich daváte a chodíte hore-dole, alebo zlejete šťavu a zahustite na omáčku a polejete holúbky,no hotová ňamka(až ma brucho bolí pri pomyslení).
kuchticka
Ja poznam tento recept (robievam) s kyslou smotanou, zapekane. Je to tiez VYBORNE.
evanaaa
Ja to robím ako -plnenú kapustu, čerstvé listy s plnkou dusené v kyslej kapuste, ale môže byť aj čerstvá, len nedávam cesnak.
celia
suhlasím s mankou aj ja ich robím s kyslou kapustou a su výborné
celia
odpoved pre kimla -aj moji rodičia pochádzaju totkomlosu nedaleko békesskej csaby a j mi ich doma tak robíme su tradíciou na štedrí večer
namiesto kapustnice
nazarboncuk
moja babka toho robievala celý kotol a boli sme v tom naložení od rána do večera...:) HOLUBKY RULES :)))
ancicka
Dnes sme mali k obedu holúbky.Ako príloha zemiačky.Paradajkovu omáčku som mala z čerstvých,je dobrá úroda paradajok.Mala som menšu hlávku kapusty,tak sa varila nakrájana na rezance.Bolo to fajnové.
jozka2
No konecne aj humencanky davaju recepty,ja do ryze pridavam este 1 pol.lyzicu pretlaku a ziadne vajicko.Pol cibule pokrajam na drobno a oprazim na oleji a pol davam surovu,doda to holubkam dobru chut.Do hrnca kde sa varia pridavam kus klobasi a ju v tom povarim a na tanieri davam na vrch kyslu smotanu skuste mnam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia