Holandská omáčka
Holandská omáčka

Holandská omáčka

nocka - bez fotkynocka, 22. júna 2017
Holandská omáčka
Foto: nocka

....treba to len skúsiť.....

4
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
2 - 3 lyžice (alebo biele víno)
120 g




Postup

  1. 1

    Do misky si pripravíme 2 žĺtky, pridáme vlažný vývar alebo biele víno, korenie a trochu soli. Do nádoby si dáme variť vodu. Keď sa z nej začne pariť, na nádobu položíme misku so žĺtkami, ktorá sa priamo nedotýka vody a šľaháme metličkou, pokiaľ nám žĺtky nezačnú hustnúť. Voda sa nemusí variť, preto si občas vypneme platničku, alebo odtiahneme hrniec nabok. Stále šľaháme.

  2. 2

    Skôr ako ideme šľahať žĺtky, do hrnčeka si dáme stápať maslo. Stačí na nižší stupeň, alebo len na kraj sporáka. Keď sa stopí, zoberieme z vrchu penu, potom maslo premiešame a odložíme. Necháme ho v pokoji postáť, aby voda klesla na dno.

  3. 3

    Keď máme žĺtky vyšľahané, maslo si z hrnčeka opatrne zlejeme. Zlejeme si len žltú časť, bielu vodu necháme v hrnčeku. Túto zliatu tukovú časť pomaly prilievame do vyšľahaných žĺtkov a miešame metličkou. Ak je omáčka veľmi hustá zriedime ju vývarom alebo vínom, dosolíme a ochutíme citrónovou šťavou.

Diskusia k receptu

lilyre
Super, práve som si hovorila, že musím ku špargli urobiť túto omáčku, bude fajn predjedlo .
Vďaka
ababa
@Zinnajdha (24.6.2017 08:34)

Na vymiešaných žľtkach s cukrom, jahodovej pene a pod. sme si pochutnávali a ešte pochutnávame temer všetci... A žijeme bez salmonelózy. Hold, niektorí sú prepišťaní a preto nepoznajú úžasný pocit týchto jednoduchých skvostov:-)
nocka
@Staflik (23.6.2017 15:05)
Môj milý, nemôžeš byť taký negatívny. Veď keď ide o to, tak tie žltky zhustnú preto lebo ich "uvaríme v pare". Neviem aká teplota sa tam dosiahne, nikdy som to nemerala, prilieva sa horúce maslo a salmonela sa ničí už pri teplote 70 stupňov. Myslím, že vždy lepšie ako majonéza.

nocka
@Zinnajdha (24.6.2017 08:36)

Najdlhšie ti trvá kým si vyšľaháš žítky musíš ich šľahať nad horúcou vodou, ale nie nad vriacou, aby sa ti žltky nezrazili. Potom už len zamiešaš prepustené maslo a stále miešaš. Dúfam, že sa ti podarí,alebo podarila.