Hokejový biftek 3 : 1
Autor receptu: 2010
Komu by sa chcelo robit samostatne bifteky pre kazdeho, jeden velky a je to , takze Talianska verzia bifeku je na to idealna Bistecca fiorentina.
Postup
- Taliani nie su preslaveny stejkami , lebo vacsina dobytka bola tradicne pracovna , az podla rozpravania ked okolo roku 1800 v San Lorenco, Medici spravili dobry obchod s anglicanmi ktori pripity sa dozadovali BIF steik, tym ze bolo vela ludi tak si to Taliani zjednodusili a nakrajali velke kusy masa z ich najvacsej bielej kravy Chianina tak aby sa ludia podelili .Tradicne je to kus masa v anglictine tzv. T bone steak co je stejk s kostou kde je cast svieckova a druha polka rostenka.
Priprava je velmi jednoducha = zlozita. Len kvalitne suroviny su pouzite.
- Pripravime si horucu pahrebu z tvrdeho dreva na rost dame stejk ( musi byt v izbovej teploty vyberte z ladnicky aspon hodinu po predu ). Polozime na grill kde je najvyssia teplota a dame karamelizovat na cca 3 minuty. Otocime na druhu a stranu a prvu stranu osolime morskou solou a cerstvo drvennym korenim. Po rychlom opeceni z druhej strany odlozime na menej horucu stranu grilu a grilujeme dalsich cca 20 minut, tradicne ma maso byt “rare” = cervene , Je vela testov ako poznat ci je maso hotove ale pri takom to drahom kuse masa na prvy krat radsej zavolajte znameho – kamarata „experta “.Ked je stejk hotovy tak odlozte na teple miesto najmenej na 10 minut aby si "odychol". Potom stejk naporcujte na platky aby sa kazdenu uslo.
- Aj ked to zneje cudne tradicne sa serviruje s ochutenymi cannellini fazulkami a podla chute mladymi pecenymi zemiakmi ( ale aj len tak so salatom) na drobno nasekanym rozamarinom s kvalitnym maslom a nezabudnite na stedre ochutenie najlepsim panenskym olejom aky mozete dostat a tradice po taliansky nesmie chybat citron. Dobru chut jeden z najlepsich receptov na stejk .