Hokejový biftek 3 : 1

Autor receptu: 2010

Komu by sa chcelo robit samostatne bifteky pre kazdeho, jeden velky a je to , takze Talianska verzia bifeku je na to idealna Bistecca fiorentina.

Postup

  1. Taliani nie su preslaveny stejkami , lebo vacsina dobytka bola tradicne pracovna , az podla rozpravania ked okolo roku 1800 v San Lorenco, Medici spravili dobry obchod s anglicanmi ktori pripity sa dozadovali BIF steik, tym ze bolo vela ludi tak si to Taliani zjednodusili a nakrajali velke kusy masa z ich najvacsej bielej kravy Chianina tak aby sa ludia podelili .Tradicne je to kus masa v anglictine tzv. T bone steak co je stejk s kostou kde je cast svieckova a druha polka rostenka. Priprava je velmi jednoducha = zlozita. Len kvalitne suroviny su pouzite.
  2. Pripravime si horucu pahrebu z tvrdeho dreva na rost dame stejk ( musi byt v izbovej teploty vyberte z ladnicky aspon hodinu po predu ). Polozime na grill kde je najvyssia teplota a dame karamelizovat na cca 3 minuty. Otocime na druhu a stranu a prvu stranu osolime morskou solou a cerstvo drvennym korenim. Po rychlom opeceni z druhej strany odlozime na menej horucu stranu grilu a grilujeme dalsich cca 20 minut, tradicne ma maso byt “rare” = cervene , Je vela testov ako poznat ci je maso hotove ale pri takom to drahom kuse masa na prvy krat radsej zavolajte znameho – kamarata „experta “.Ked je stejk hotovy tak odlozte na teple miesto najmenej na 10 minut aby si "odychol". Potom stejk naporcujte na platky aby sa kazdenu uslo.
  3. Aj ked to zneje cudne tradicne sa serviruje s ochutenymi cannellini fazulkami a podla chute mladymi pecenymi zemiakmi ( ale aj len tak so salatom) na drobno nasekanym rozamarinom s kvalitnym maslom a nezabudnite na stedre ochutenie najlepsim panenskym olejom aky mozete dostat a tradice po taliansky nesmie chybat citron. Dobru chut jeden z najlepsich receptov na stejk .