Hobbitky

Autor receptu: bubaya

Moja sestra má alergiu na pšenicu a mlieko, tak som hľadala po obchodoch nejaké keksíky, ktoré by mohla u nás chrúmať, lebo sa mi nechcelo piecť. Skoro mi oči vytiekli, čo som čítala zloženia, ale nenašla som nič. Nedalo sa nič robiť, hybaj piecť. Našla som recept na jednoduché ovsenovločkové keksíky, nahradila som pšeničnú múku ražnou a bolo. A tie keksíky boli také dobré, chrumkavé, chutné, že som okamžite upiekla druhú dávku.

60 ks
porcií
20 minút
príprava
10-12 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Na 3 dkg masla som opražila na panvici ovsené vločky. Opatrne, aby sa mi nespálili a nesmrdeli. Len tak do zlatista, oni ešte v horúcej panvici dôjdu. Použila som jemné, z nich vyzerajú keksíky tak úhľadne. Z veľkých, normálnych majú zas taký cereálny /to je teraz módne slovo/ vzhľad.
  2. Maslo som zmiešala s cukrom a vanilkovým, ale len tak zľahka, nie ako na tortový krém. Osvedčilo sa mi miešať maslo s cukrom a pridať do toho postupne ostatné suroviny. Nemusím prácne roztláčať tuhé maslo medzi múkou a cukrom. Niekedy to nedopadne dobre. Alebo sú hrudky masla kde - tu v keksíku, alebo sa maslo od teplých rúk topí a potom pri pečení vyteká na plech a keksy sú potom len suché a múčne. Robím to pri všetkých takýchto cestách - vanilkové rožteky, linecké, sušienkové....
  3. Do masla som pridala postupne vajcia, vločky, orechy a ražnú múku s práškom do pečiva. Na výslednej chuti ražnú múku vôbec nebolo poznať, surové cesto bolo len možno trochu tmavšie. A redšie, lebo ražná múka berie menej tekutiny, ako pšeničná.
  4. Nenechala som cesto stáť do druhého dňa, ako sa pri maslových zvykne, bála som sa, že chrumkavé vločky zvlhnú. Cesto bolo mäkké a nedalo sa vaľkať, iba ak za použitia asi pol vreca múky. Tak som guľkala, navlhčila som si ruky a robila guľky asi toľké, ako veľká čerešňa srdcovka. Aby sa to dobre prepieklo, roztlačila som guľku na placku. Prvý plech ma poučil, že keksíky sa roztečú, treba dávať dosť ďaleko od seba.
  5. Po 10 - 11 minútach pobytu v rúre pri 160°c z placiek vznikli takéto pekné keksíky. Zúčastnení kostoši tvrdili, že sú lepšie, ako pravé. Odporúčam neukladať hneď do krabice, nechať úplne vychladnúť, aby zostali chrumkavé.