Hlivový guláš
Hlivový guláš

Hlivový guláš z lesa

mitzy - fotkamitzy, 11. augusta 2017
Hlivový guláš z lesa
Foto: mitzy

V lete je najlepšie v lese a v lese sa najlepšie varí guláš :)

6-9
porcií
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
500 g
800 g
cca 1 l
podľa chuti
podľa chuti
štipka
od oka
podľa chuti
4-5 strúčikov




Postup

  1. 1

    Hlivu, mrkvu a zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame. Cibuľu olúpeme a nakrájame na drobno. Nad pahrebu s ohníkom postavíme kotlík, nalejeme doň olej a po rozohriatí nasypeme cibuľu. Za občasného miešania a mierneho podlievania vodou z nej vymiešame mäkkú "kašičku", ktorá celý guláš vlastne zahustí. Pridáme nadrobno pokrájaný cesnak. Potom pridáme mletú papriku a premiešame, chvíľu dusíme spolu. Pridáme mrkvu a hlivu. Dusíme podliate trochou vody, miešame. Zalejeme vodou - najlepšie vriacou, pridáme soľ a čierne korenie. Guláš takto varíme na ohni cca hodinu. Guláš ochucujeme a ochutnávame priebežne vareškou. Potom pridáme zemiaky, ktoré stiahnu soľ, takže guláš znovu ochutnáme a dosolíme. Varíme ďalšiu slabú polhodinku. Na záver pridáme majoránku, aby nezhorkla chuť.

    Hlivový guláš z lesa - obrázok 1
  2. 2

    Podávame s chlebom. Prajem dobrú chuť! ;) P.S.: Na druhý deň je guláš ešte lepší, lebo chute sa krásne prepoja.

    Hlivový guláš z lesa - obrázok 2

Diskusia k receptu

evanaaa
Jéj, hlivu aj s mrkvou som nedávno robila, ale nie v kotlíku, no bez zemiakov, taký akože hlivový paprikáš, muž ho má rád, podobal sa na ten tvoj, ktorý bol iste dobrý, ako vidím.
mitzy
@Evanaaa (11.8.2017 21:43)
ďakujem :) hliva s mrkvou je moja obľúbená kombinácia. paprikáš je skvelý nápad.
marianne
S veľkou chuťou by som si dala, robievame niečo podobné,trošku komplikovanejšie, hovoríme tomu rajtáš, je to dobrota neskutočná. jedlo detstva. Dávame tam celú koreňovú zeleninu, mrveničku z múky a veľa hríbov + petržlenovej vňate. Najlepšie ju varila babka od susedov, potĺcť sme sa išli, keď sme došli vylietaní z vonku. Bez milosti 2-3 taniere padli.
izabella929
@mitzy ,určite veľmi chutný guláš, už iba preto, lebo bol varený vonku v kotlíku, s chuťou a vôňou dymu...zbožňujem varenie a pečenie v prírode, má to celkom iný šmrnc.-)hliva je super surovina..)
haji
@Izabella929 (12.8.2017 12:51)
A ještě když je to hlíva z lesa - to bych měla obavu nejen o guláš, ale i o kotlík. Tiše závidím, bo v lese jsem ještě nevařila, ani v kotlíku.
mitzy
Ďakujem za komenty, milé dámy ;) Nuž, príjemná zmena po mestskom ruchu a zhone. Včera sme videli dve srnky, dávam im k stromom odrezky zo zeleniny. Kočičím slečnám sa tu tiež veľmi páči. Polku dňa prespia v lese.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia