Pečená hliva

Hliva na batatovom pyré s paštrnákom a so strateným vajcom

Autor receptu: sjuz

Máme radi hlivu, a toto je recept na pečenú hlivu, ktorý som tak trochu vylepšila :)

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Bataty a paštrnák očistíme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody do mäkka.
  2. Hlivu umyjeme, odrežeme tvrdé stopky, väčšie kúsky natrháme, menšie necháme. Dáme na plech, jemne polejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením (ja používam trojfarebné) a pridáme čerstvý rozmarín, šalviu, tymián. Pridáme cca deci vody a dáme do vyhriatej rúry piecť.
  3. Uvarené zemiaky s petržlenom rozmixujeme s kúskom masla a sladkou smotanou na hladký krém.
  4. Pripravíme si stratené vajíčko - do vody, ktorá je tesne pred bodom varu (tvoria sa v nej bublinky, ale nevrie ), pridáme ocot, mierne rozmiešame a do stredu vlejeme vajíčko, ktoré sme predtým rozklepli do malej misky alebo šálky. Varíme podľa veľkosti cca 4 minúty. Voda nesmie vrieť a vajíčko, aby sa nám udržalo pokope musí byť bezpodmienečne úplne čerstvé. Ja som ho dnes vybrala z kurína:)
  5. Na tanier servírujeme batatové pyré, do stredu položíme vajíčko, okolo pokladieme upečenú hlivu, posypeme napríklad pažítkou a petržlenovou vňaťkou a posypeme postrúhaným parmezánom.