Haruľa na plechu s kapustovou omáčkou

Autor receptu: nefertiti16

Keď že začalo už pôstne obdobie , v našej rodine to znamená, že sa varia častejšie bezmäsité jedlá. Jedným z takých sú aj zemiakové placky, haruľa, baba alebo ako to kto pozná. No pri tých dnešných sa mi nechcelo stáť pri každej jednej placke osobite, tak som to vyskúšala celé hodiť na pekáč a do rúry zapiecť. No a výsledok bol ten, že o dve hodiny som už mala zarobenú ďalšiu dávku cesta. :-)

30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Zarobila som si cesto na klasické zemiakové placky. Poznáte to, no neviem ako vy ale ja robím takto - surové zemiaky očistiť, postrúhať, pridať soľ, mleté čierne korenie, drvenú rascu, pretlačený cesnak, cibuľu pokrájanú a osmahnutú na oleji s mletou, červenou paprikou, majoránku a polohrubú múku. Dobre som to premiešala a do toho celého som vyšľahala metličkami do tuha, vajíčka, pridala do nich strúhanku a trošku vegety a vmiešala som to jemne, vareškou do zemiakového cesta.Cesto som vyliala na plech vystlaný papierom na pečenie a zhruba pri teplote 200°C upiekla, cca takých 30 min, možno aj menej, to uvidíte, keď to začne hnednúť. Poprípade si do toho môžte pichnúť špajdlu, či je vo vnútri upečené. No a po upečení mi to takto vypadalo. :-)
  2. K tomu som potom ešte vyskúšala urobiť omáčku z kyslej kapusty, keďže jej mám ešte pol suda doma, tak že som si na panvici orestovala na drobno pokrájanú cibuľu na oleji, do toho som pridala vyžmýkanú, kyslú kapustu - ja som si ju ešte pokrájala na drobnejšie, lebo v sude ju mám na dlhé rezance natlačenú - a podliala som to trochu vodou, aby to plávalo, ale zároveň malo konzistenciu omáčky. Pridala som, mleté čierne korenie podľa chuti, trošku červenej , mletej papriky a nejaké korenie, čo máte po ruke - ja som dala korenie na špagety - /lebo ja vôbec korenie akékoľvek používam rada aj na to, na čo nie je určené :-) /, trošku vegety a tú kyslosť z tej kapusty som zjemnila trochu pridaním cukru, zase podľa svojej chuti. Takto som to povarila cca pol hodiny a potom pridala do toho kečup, tiež podľa svojej chuti, no on tak trošku aj zahustí. Ešte chvíľu som to nechala na sporáku a odstavila. No a potom už servírovala :-)
  3. Dobrú chuť! ;-)