Haruľa (fotorecept)

Haruľa (fotorecept)
Foto: dorisa
dorisaDorisa, recept pridal: 12. decembra 2010 23:01Ďalšie jeho recepty

Na rýchly obed,alebo večeru som pripravila haruľu. Je to obyčajná, klasická haruľa. Keď sme prejedení mäsa, dobre padne.

Suroviny

15
porcií
20
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Pripravíme si suroviny na pripravu haruliek.
Haruľa (fotorecept) - obrázok 1

Postrúhame si zemiaky , cibuľu aj cesnak.
Haruľa (fotorecept) - obrázok 2

Do postrúhanej zmesi pridáme vajce, hladku muku, soľ, korenie, majoranku a racsu.
Haruľa (fotorecept) - obrázok 3

Z hmoty na oleji na panvici vypážame haruľky, ja robím menšie,ľahšie sa obracajú a sú aj chutnejšie. Potom ich vyberieme na tanier,kde dáme kuchynskú papierovú utierku, aby popila zvyšný tuk. Podávame s mliekom , alebo so zakysankou, prípadne kefírovným mliekom.
Haruľa (fotorecept) - obrázok 4



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

38 komentárov k receptu
  • jjanosik, 13. decembra 2010 o 05:29
    Harula vyzera takmer ako zemiakove placky. Nasa mama volala harulu (zemiakova baba) ked sa to cesto pieklo v rure. Meno je vsade ine ale tie harule zaiste chutne a vyzeraju "na zjedenie".


  • anina43, 13. decembra 2010 o 05:36
    taketo rcp mám rada, jednoduchá a rýchla príprava, super chuť, vždy nám pripomenieš, načo niekedy zabúdame, dik Doriska


  • alexdidi, 13. decembra 2010 o 05:37
    Tiež robím haruľu pečenú v rúre a na panvici sú to placky, aspoň my to tak voláme. A tú haruľu máme ešte radšej lebo nemá toľko masti, ale najradšej placky pečené na platni bez masti a omastené maslom.


  • kuchticka, 13. decembra 2010 o 05:50
    Dorisa, presne takto robime tiez toto jedlo, ktore v Cesku vilaju bramborak, niekde zemiakove placky, pri Trencine hovoria harula, ako ty. Len sa chcem opytat. Postruhaju sa zemiaky na jemno v tej masine? My ich struhame rucne, ale mam velky robot, len som to v nom neskusala.


  • dorisa, 13. decembra 2010 o 07:12
    @kuchticka , áno, na jemno sa postrúhajú,presne,ako na ručnom strúhadle. Ja mám taký nož tam s takými istými očkami. Tento robot mi asi pred pol rokom padol( je ani dvojročný) a ledva som zohnala opravára,ale chvalabohu sa našiel a už sa zas teším z neho. Ďakujem všetkým za komentáre.


  • kysucan, 13. decembra 2010 o 07:26
    Haruľa, zemiakové placky, polesníky a čo ja viem aké sú všetký krajové názvy tejto dobroty. U nás na Kysuciach sa cez vojnu piekli nasucho na platní sporáka. Keď bolo náhodou aj máslo na potretie to sme sa my deti išli podusiť ako sme rýchlo jedli. Kto pozná toto jedlo dá mi za pravdu, že tak ako chlieb ani haruľka sa nemôže prejesť. Ďakujem za inšpiráciu.


  • dorisa, 13. decembra 2010 o 07:32
    @kysucan , vieš, mne nik nedáva doma návrh, čo mám uvariť, tak rozmýšľam, a potom ma napadlo, že haruľu sme dlhšie nemali, a ešte mám svoje domáce perfektné zemiaky, taktiež moju cibuľa a cesnak, tak som spravila bio haruľu:)))))))


  • bazulienka, 13. decembra 2010 o 08:43
    u nás to voláme nalešniky.a v kombinácii s kyslým mliekom,alebo cmarom.....mňamka


  • stefanm, 13. decembra 2010 o 09:28
    ...až na to,že to nie je "rýchle" jedlo!!!Lebo to je taká fajnotka,že ich treba narobiť veľa,veľa a nikdy nie je dosť!!!Aspoň u nás....A volajme si to ako chceme.Hlavne,že nám chutia!!! (...ten "robot" vyzerá ako keby ti spadol na zem :))...)


  • dorisa, 13. decembra 2010 o 09:31
    @stefanm , nesranduj! to je na nom naozaj vidieť? tak už sa nebude nabudúce fotiť:))))))))))Ďakujem za komentár, rozveselil ma.


  • ajan16, 13. decembra 2010 o 10:49
    Haruľa nestačí ani vychladnúť,bleskovo sa po nej zapráši.S dobrým
    čajom pohodička................


  • evulines, 13. decembra 2010 o 11:11
    My to voláme tiež zemiakové placky, ja ešte do toho nastrúham 1 velkú mrkvu a sú tiež výborné, nestačím ich robit.


  • evanaaa, 13. decembra 2010 o 17:42
    Zemiakové placky sú dobrotka, chystala som sa ich dávno robiť, ale ma odrádzalo to strúhanie na struháku, to je nekonečná robota, ale mám sekáčik, len neviem, či to v tom bude dobré, strúhačik mám zsa taký ručný, ešte som ho neskúšala ( krúti sa kľukou ), neviem, či to v ňom lepšie pôjde.


  • tinca, 13. decembra 2010 o 18:51
    @dorisa máš ich na schrumnutie, u nás haruľa je na plechu a malé sú babky


  • ketty3811, 13. decembra 2010 o 19:36
    toto je moje naj,naj jedlo.Stále sa ho tak ojem,až mi je zle.:-)Včera som bola na vianočných trhoch v Košiciach a jedna placka stála 1,50€,no ale neodolala som,keď ich mám tak rada.Keby som vedela,že ich pečieš,tak pribehnem.Možno by ma zobrala @jezibabka na metle.:-)


  • dorisa, 13. decembra 2010 o 20:03
    @ketty3811 , príd hocikedy,aj s ježibabkou, urobíme nové,mnam,ani nevrav, hladná som.


  • ejmepb, 13. decembra 2010 o 20:50
    Ja už hodne dávno zemiaky pokrájam na drobné kúsky a pomixujem ponorným mixérom, videla som to u kamarátky a potom je to už naozaj rýchle jedlo, robíme ho často, všetci zbožňujeme a nesmejte sa, ak náhodou nejaká zvýši, pokrájam na malé kúsky, posypem cukrom a opečiem na panvici mňam.


  • jarunka, 14. decembra 2010 o 01:15

    My to volame tiez zemiakove placky. Smazime ich v palacinkari tak velke ako palacinky, zmes sa rozotrie lyzicou, takze su pekne tenke. Kedze moj manzel cech, tak ich plnime so skvarkami.( na male kusky pokrajana a vysmazena slanika) Stocime ako palacinku, alebo prelozime na dvakrat. @Dorisa tie tvoje vyzeraju tiez krasne. Moj zat je holandan a ten by sa ich ujedol.


  • kuchticka, 14. decembra 2010 o 05:14
    @jarunka , takze "bramborove placky, ze skvarkama, jak je pekavala moje mama .... "


  • dorisa, 14. decembra 2010 o 11:35
    Ďakujem všetkým za milé komentáre, niečo nové sme sa všetci dozvedeli.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 18 komentárov)
  • bozulka, 15. decembra 2010 o 09:46
    @dorisa , vieš podľa čoho poznám tvoje recepty?Ano podľa prestierania.Tie zemiakové placky /podľa nás / vyzerajú fakt na zjedenie...Urobila si mi chuť.


  • dorisa, 15. decembra 2010 o 11:26
    @bozulka , ďakujem, ty si mi zas spravila radosť, že som ti urobila chuť.


  • espj, 30. januára 2011 o 16:03
    asi tu už po vianociach haruľu nikto nerobí.. ale ja som ju dnes robil prvýkrát v živote, podľa tohto receptu a veru mi nestačili ani vychladnúť.. som rád, že som tento týždeň objavil túto stránku na varenie, a aj ked ja nie som kuchár, ale chutné slovenské jedlá sa podľa nej, bude môcť naučiť variť aj moja zahraničná priateľka..


  • dorisa, 30. januára 2011 o 16:24
    @espj , v prvom rade ďakujem, za všimnutie mojho receptu, som rada. že vám chutilo, tu na Vareche najdeš aj vela klasických jedal, určite sa tieto jedlá naučí variť aj tvoja zahraničná priateľka, a bude vám chutiť obom. Haruľu,alebo ,aj zemiakové placky robievame aj inokedy, v roku.


  • bojar, 4. apríla 2011 o 15:23
    toto rád papám s kyslím mliekom, žiaľ je to jedlo bez konca, vždy niečo prebýna tak sa to pomali do nekoněčna doplňuje


  • zinnajdha, 3. mája 2011 o 15:35
    veď to sú "Nálečníky" ( na Zemplíne)


  • dorisa, 3. mája 2011 o 17:42
    @zinnajdha , to som ešte nepočula. Iný kraj, iný názov:)


  • havino, 14. mája 2011 o 22:03
    a ešte sú to bohovské lisnaky,alebo podlisnáky, to ako dieťa ked som bola, volal ich moj otec tak, ja ich už volám tiež zemiakové placky a to na plechu zas zemiakovu babu :-))))


  • oldomachac, 23. mája 2011 o 10:03
    dobry den, ja si pamatam, ze v Trencine na vlakovej stanici onoho casu, ich tiez robievali (placky ci harule), neboli drahe a ked ich robili, tak cela stanica rozvoniavala, bol hriech si ich niekolko nekupit a pochutit si na nich, dobru chut!


  • dorisa, 26. mája 2011 o 21:58
    @oldomachac , veru, tá voňa, ta chuť! Dnes si ich musíme doma robiť, lebo ani v reštike také domáce nerobia.


  • zhthn, 27. mája 2011 o 15:19
    mňamky toto mi chutí:)


  • heureka, 5. augusta 2011 o 12:48
    Aj ja robím dost casto. Rodina zboznuje zemiakové placky.
    To isté robím aj z cukiny.


  • modrykamen, 28. septembra 2011 o 05:27
    U nás sa robia haluške na misky a mám ich strašne rád. Keď mi donesú halušky na miske, tak mi tak nechutia. My hovoríme tiež haruľa a v rúre pečená baba. Ale komu chutia placky, podlisník...? Nie je to naj, ale skúste do mixéra zemiaky nakrájať na kocky a rozmixovať. Cesto je potom redšie, ale dve lyžice strúhanky to napravia.


  • nesi, 24. marca 2012 o 09:06
    Já som tiež od Trenčína a my to voláme zemiakové placky alebo zemiaková baba a tá sa pečie v trúbe na plechu a dnes bude u nás na obed a ešte mi zostalo zo včera trocha dusenej ryže tak putuje k zemiakom všetko sa spolu zamieša a tiež chutí výborne a zúžitkuje sa všetko


  • brblos, 25. mája 2012 o 19:44
    u nás sú to bramboráky (som polovičná češka :-) ) ale u mna doma sú to zemiakové placky, a myslím že som konečne objavila skvelý recept. odteraz už len také robím


  • dorisa, 25. mája 2012 o 20:24
    @brblos , ďakujem


  • almur, 29. októbra 2012 o 16:08
    u nás je to haruľa a robím ju na palacinkáry menšie placky..ale recepty sú všade rovnaké-hlavná vec že chutí a krásne voňia(my si ju dávame aj ku čiernej kávičke,je to mňam) môže sa pridať aj trochu upraženej slaninky.


  • dorisa, 29. októbra 2012 o 16:16
    @almur ,dakujem za komentarik, haruľku by som si dala kedykoľvek



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc vo Fínsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Nadez o fínskej Veľkej noci.

Veľká noc vo Francúzsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes z krajiny galského kohúta píše Sisok.

Veľká noc v Bulharsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Alex37 píše o bulharskej Veľkej noci.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist