Hamsi Tava (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Veľmi obľúbená a najčastejšia príprava sardiniek u Turkov :-)

16 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Množstvo surovin neudavam, kedže zaleží na tom, kolko sardiniek chcete urobiť. Takže, sardinky som si očistila ,lepšie povedané odstranila hlavu a črevá. To som nefotila :-) na to si radsej pozrite video, ak treba tak pridám z internetu :-) Dalej potrebujeme hladku kukuričnu múku, mletú červenú papriku alebo mleté čierne korenie. Ja som mala 1,5 kg sardiniek, ktore som robila polku s korením a druhú polku s paprikou.
  2. Dame do misky zo 3-4 PL kukuričnej muky. Na toto množstvo múky dame za 1 kl m. papriky a 0,5 kl soli. Do druhej misy som dala k múke cca 0,5 kl korenia a takisto sol. Sardinky pováľame v múke, otrasieme trocha a kladieme natesno vedla seba do panvice s horucim olejom. Netreba vela oleja, lebo tie sardinky sa vlastne opekajú len tak narychlo :-)
  3. Takto podla fotiek ich natesno dookola nakladieme do panvici. Do stredu dáme tiež sardinky a pečieme ich cca 8 minút. Sardinky sa majú opiecť do chrumkava, ale nie totalne vysušiť :-) Aby sme sardinky v celosti otočili, si pripravíme nejaky okrúhly plech alebo rovnú hladkú pokrievku. Ja som si dala trošičku oleja na opačnú stranu plechu, prikryla ním panvicu, rychlo otočila a prevrátila sardinky. A nakoniec som ich všupla naspät do panvice opiecť aj z druhej strany, taktiež cca 8 minut. Otáčať ich musíte rychlo, aby sa vam nerozpadli. Ono tie sardinky sa zlepia ak ich date celkom natesno, ale pri pomalom otočení sa môžu rozpadnút. Ale ak sa to stane, to vôbec nevadí :-) ponaprávate ich vidličkou znova do kruhu a hotovo ;-P
  4. Hamsi (sardinky) sú chrumkavé a chutné, či už paprikové alebo len korenené. Balia sa v kukuričnej múke, lebo tá nezhorí, ale sa pekne do chrumkava opečie :-)
  5. Raňajky ;-) Takto pripravené "Hamsi" si dávame medzi žemlu aj so zeleninou. Kedže sú príjemne chrumkavé, jedia sa aj s chrbticou/ kosťami a chvostikom ;-) Ani nezbadáte čo chrúmate ;-D Nech vám chutí ;-P