Hamburgerové žemle fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 30. apríla 2012

Recept som nasla na internete pod tymto nazvom. Vo vnutri su tieto zemle lahke a jemne. Su vynikajuce na naplnenie ci uz hamburgerom, Zobraziť celý popisRecept som nasla na internete pod tymto nazvom. Vo vnutri su tieto zemle lahke a jemne. Su vynikajuce na naplnenie ci uz hamburgerom, sunkou, kuracim masom,platkami syra, zeleninou...atd...

10ks
porcií
25+100kysnutie minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

120 g
200 ml, z uvarenych zemiakov
200 ml
2 PL
2 PL
2 KL
1 ks
1 PL
1/2 salky
600 g
 na potretie
na posypanie:




Postup

  1. 1

    Ovsenne vlocky

    Hamburgerové žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    som si rozmixovala na jemnu muku.

    Hamburgerové žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ocistene zemiaky som uvarila, vodu som zliala a zemiaky som roztlacila. Vodu z uvarenych zemiakov som pouzila do cesta. Do misky k zemiakom som pridala ostatne suroviny na cesto a mixerom som vymiesila vlacne cesto.

    Hamburgerové žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Misku s cestom som prikryla potravinarskou foliu a cesto som nechala kysnut na teplom mieste hodinu.

    Hamburgerové žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnute cesto som na doske premiesila, sformovala som ho do valca a pokrajala na 10 priblizne rovnakych kusov. Kazdy kus mal zhruba 120g.

    Hamburgerové žemle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z cesta som vymiesila zemle, ktore som nechala nakysnut.

    Hamburgerové žemle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakysnute zemle som prstami postlacala na placky hrube asi 1,5cm.

    Hamburgerové žemle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto stlacene zemle som zase nechala trochu nakysnut. Nasla som si tri okruhle vykrajovatka na keksiky roznych velkosti.

    Hamburgerové žemle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tymito formickami som vykrojila na zemlach tri kruhy. Zacala som s tym najvacsim. Ten ide najtazsie, tie dalsie dva uz idu lahsie. Cesto treba prekrojit skoro uplne naspodok. Nebojte sa toho, nic sa nestane, ked vam vykrajovatko klesne uplne na plech. Lepsie tak, akokeby ste to prekrojili malo. Tymto prekrojenim sa dosiahne, ze zemle sa potom pekne zdvihnu postupne po kruhoch a vzniknu z nich take male pyramidy.

    Hamburgerové žemle (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zemle som potom este potrela rozslahanym bielkom a posypala som ich makom a sezamovymi semienkami.

    Hamburgerové žemle (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zemle som piekla vo vyhriatej rure 180C 25 minut. Upecene zemle som ulozila na mriezku a nechala som ich takto vychladnut. Ako som pisala v uvode, su vynikajuce na naplnenie.

    Hamburgerové žemle (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

evusik
no tak to s tými vykrajovátkami je super nápad.... ja som myslela, že si urobila šúľok a ten si stočila do slimáka.... krásne žemličky si upiekla :-)
lia66
neuveríš, ale od včera mi takéto behá po rozume, že niečo kysnuté a z ovs.vločiek-zajtra sa ide na celý deň von, a tak nejaké papaníčko pre deti treba...díky za inšpiráciu!
lia66
som zabudla-nádherné ich máš...super postup!
zdenka1009
No, čo sa já na staré kolená ešte nenaučím, najskôr som si myslela ,že je to jedno vykrajovátko a to sú tri...žemličky vyzerajú chrumkavé,pekne upečené..-)
jerica
Krása , Danielka , budú chlapci gúľať očami keď im prinesiem žemlu ako "bosňák" pamätáš? na vrchu so soľou. Už aj vytlačím. Ja som šťastná a vytešená každému tvojmu receptu,len aby som stíhala všetky vaskúšať. Pozdravujem tak blízko a zároveň ďaleko.
3sandra3
krásne žemle. Tiež vidím také vykrajovátko po prvýraz. Zaujímavé.
viera1
Nádhera,len...Práve včera som vravela bratovi,že nejako pribral a on,že tak 3 mesiace,čo priberá.Vravím mu,však to je odvtedy,čo som ťa naučila piecť chlieb.Tieto dobrotky môžu fakt len ťažko pracujúci,na ostatných sa to nalepí a ty tu pridáš ďalšie.Krásne sú,vyskúšam.Vďaka.
jarunka
Ked som uvidela obrazok, tiez som si myslela to co @evusik , mylila som sa. Krasne zemlicky. Dnes upeciem a budu na zajtra, budeme nieco grilovat.
sovka62
Tie vyzerajú perfektne, nepotrebovala by som ich ničím plniť, stačil by mi k nim pohár mlieka.
tatranka
Páči sa mi,ako si si to múdro vymyslela s tými okrúhlymi formičkami.Pekný recept.Už je uložený.
alexdidi
Krásne žemličky...už sa teším,keď ich vyskúšam....
margaretka28
Ked som zbadala prvú fotku,rozmýšľala som ,ako si docielila taký tvar,tak to by ma fakt nenapadlo,super nápad,aj super recept !
babav
Zaujimave , vyborne recepty si vyberas z internetu.Tieto zemlicky su obzvlast lakave ...vyskusam;-)
leomax
Tie fakt nemajú chybu. Zaujímalo by ma, či miesto mixovania ovsených vločiek môžem použiť ovsenú múku.Tú mám, pomaly sa končí záručná doba, tak by som ju rád využil. Ďakujem za pekný recept a aj prípadnú odpoveď!
palokuchki
Velmi ma potesilo, ze vas tento recept oslovil. Dakujem vam vsetkym za mile komentare. Dufam, ze ked upeciete tieto zemle budete s nima spokojni tak, ako som aj ja. @leomax , urcite mozes pouzit ovsenu muku.
cica2
tvoje pečivko a všetky výtvory, sú tak krásne a lákavé!!! :-))
tinca
veľmi nápadité, krásne upečené,chválim do neba:)
zdenkas
Aj tu je príklad toho,že učíme sa celý život.Vôbec som netušila,že keď narežem to cestíčko tak sa vytvorí taká krásna piramídka.Tiež som si myslela ako @evusik ,že je to stočený šúľok .Ďakujem za perfektný receptík.
babkamt
Žemle sú krásne. Uložila som si ich. Najbližšie ich upečiem.Páči sa mi nápad s formičkami. Dajú žemle pekný vzhľad. Toto sa dá využiť aj pri sladkom kysnutom ceste.
vavan
wow tie sú nádherne ukladám do KK a určite vyskúšam tvoje recepty ma ešte nikdy nesklamali
iva63
veľmi dobrý recept, viackrát som ich piekla dakujem-:) a ten nápad s použitím formičiek je super!
frezia68
Tak som ich urobila aj ja.Odkukala som od @iva63 ,lebo tento recept som nevidela,nie vždy stíham všetky recepty.Ale nápad výborný :-) ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia