Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 11. februára 2016
Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept)
Foto: babkamt

Už dlhšiu dobu som uvažovala, že spravím doma hamburger. Teraz som sa na to odhodlala. Vnučka mi vravela, nech sa do nich ani nepúšťam, Zobraziť celý popisUž dlhšiu dobu som uvažovala, že spravím doma hamburger. Teraz som sa na to odhodlala. Vnučka mi vravela, nech sa do nich ani nepúšťam, lebo určite nebudú také ako u Trávnička. Nakoniec ich pochválila a na moje prekvapenie, zvládla dva hamburgery. Ostatným nám stačil jeden:-)

12 minút
na 220 °C

Suroviny

350 g
150 g
1,5 čl
21 g
1 čl
230 ml
3 PL
1 ks
Suroviny na hamburger:
1 kg
1 ks
1 PL
1 PL
0,5 čl




Postup

  1. 1

    Najprv som si spravila kvások. Do misky som dala 1 čl cukru, rozdrobila som polovicu kocky čerstvého droždia. Ešte som pridala z odváženej múky 1 pl. K droždiu som priliala 100 ml vlažnej vody, premiešala. Nechala som asi 10 minút kvások pracovať. Odvážila som si 350 g hladkej múky špeciál a 150 g hladkej múky T650. Pridala som k nej 1,5 čl soli. Múku som preosiala do misy.

    Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčko som rozbila do misky. Prešľahala som ho a polovicu som pridala do zvyšku 130 ml vlažnej vody - pôjde do cesta. S vajíčkom v kompótovej miske potriem vykysnuté žemle na plechu. K múke som pridala kvások, zvyšnú vodu s polovičkou vajíčka, vypracovala som cesto. Zakryté som ho nechala vykysnúť.

    Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté som preložila na podložku, vyvaľkala som ho asi na hrúbku 2 cm. Pohárom s priemerom 10 cm som vykrajovala žemle. Kraj pohára som pred vykrajovaním potrela olejom.

    Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z pol kila múky mi vyšlo 8 kusov žemlí. Rúru som vyhriala na 220°C. Kým sa mi vyhriala rúra, žemle som natrela odloženou polovicou vajíčka. Vrch som trochu posypala hrubozrnnou morskou soľou a sézamom.

    Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Piekla som ich asi 12 minút do zlatista.

    Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené žemle som preložila na mriežku, nechala som ich vychladnúť.

    Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Polovicu vychladnutých som prerezala a išla som chystať mäso.

    Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto vyzerá žemľa v reze. Štyri vychladnuté som prerezala dopredu, aby som sa nezdržovala a mohla sa v kľude venovať mäsu.

    Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kúpila som hotové korenie Vitana Farmársky burger. Táto dávka je na kilogram mäsa. Ešte som pridala 1 pl worchestrau a 1 pl plnotučnej horčice, 0,5 čl mletého čierneho korenia. Soľ som nepridala. Mäso som dobre vymiešala a uložila do chladničky.

    Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z mäsa som sformovala ploché placky. Obracačkou som ich pritlačila na dosku, aby boli celé rovnako hrubé.

    Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Opekala som ich na suchej panvici., aj s plátkami oravskej slaniny. Cibuľu som opiekla na druhej panvici.

    Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pripravila som si ľadový šalát, paradajky som nakrájala na kolieska, väčšiu cibuľu som prerezala na polovicu, pokrájala na mesiačiky - tú opečiem. Strednú cibuľu som nakrájala na kocky. Kto chce, môže si ju pridať. . Spodok žemle som natrela horčicou. Vnučka kečupom, mäso, plátkový syr,opečená oravská slanina, cibuľ, šalát.

    Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Každý si pridal do žemle to, čo mu chutí.

    Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Hoci mi vnučka vravela, že určite nebude môj burger taký dobrý ako u Trávnička, zvládla zjesť dva kusy:-) Nám dospelým stačilo po jednom.

    Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotový burger pripravený ku konzumácii.

    Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Dora prišla od lekára, bolelo ju ucho, no napriek tomu ju zaujímalo, čo robím. Vôňa pečeného mäsa ju prebrala:-)

    Hamburgerové žemle a hamburgre z hovädzieho mäsa (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

zdenka1009
Teda, krásne sa ti podarili žemle a vôbec celé až po finále, mala by som čo robiť otvorit ústa. A kto je Trávniček? ...rcp si zaslúži len 5*. :-)
terinka55
@Babkamt , si Ty šikovnica, s radosťou by som sa ponúkla. Ani sa nečudujem, že Terezka si dala "dupľu" a aj Dorka by určite kúsok z mäska zvládla. Chute prenáramné a vôňa určite tiež, chválim!
smejkad
robievam trosku inak, aj zemle, aj masko, ale aj tvoj postup sa mi paci a kedze su v plane tento vikend, vyskusame - uvidime, uz sa tesim :-)
a Dorine skore uzdravenie :-)
evusik
@babkamt parádne žemle aj celý recept, asi sa inšpirujem :-) a vieš, že aj my sme mali kedysi Dorku, pravda bol to oveľa, oveľa väčší psík... prajem veľa krásnych receptov a Dorke rýchle uzdravenie :-)
sracz
Bozkávam Tvoje pracovité ruky @babkamt a obdivujem všetky, už od počiatku, Tvoje vstupy tu na Varecha.sk. Čítajúc akgoritmus aj tohoto rcp, si nostalgicky spomínam na Čistinku Táničku, ktorá mi tu veľmi chýba. Podobne, ako všetko dobré (a Ty to máš len a iba dobré) aj tieto žemle s hamburgermi, či hamburgery v žemliach, hodnotím nad rámec povoleného množstva hviezdičiek!
alena45
Dora je prekrásna ! A recept tiež samozrejme, ten si uložím.
babkamt
@Klukodvody ,@Patroveckypitrs ďakujem za pekný komentár :-) @Zdenka1009 Trávniček je súkromník, kde sme doteraz chodili na hambáča. Všimni si ten minulý čas:-) @Radost meno jej vybrala vnučka. Je to jej pes. @Begonia vnukovi sa určite zavďačíš. @Terinka55 samozrejme, že kúsok mäsa dostala aj tá malá všetečnica. @Smejkad vyskúšala si recept? Žemle sa mi vraj vydarili. Som zvedavá, či aj Vám chutili.
babkamt
@Kukulienka71 domáce sú iné a vyjde to omnoho lacnejšie ako kupované. @Evusik potešilo ma, že máš v pláne recept vyskúšať. Dora je už v poriadku.@Sracz ty si ale veľký lichotník:-) Ďakujem aj za hviezdičky, ktoré sú nad povolený limit:-) @Alena45 ďakujem za uloženie receptu do kk. Ak vyskúšaš recept, ozvi sa, či ti chutilo.
smejkad
Trošičku som zmenila - nemala som také korenie ako ty, dala som soľ, korenie a worcester a aj horčicu, dnes prvý krát a super, chutilo nám. Žemle som nedodrzala, časť oleja som nahradila masťou, bielko do cesta, žĺtok na vrch a posypala som iba semienkami bez soli. Cibuľku dávame surovú a celkovo toho zozujeme k hambacu toľko, že sa to už nedá vkladať dnu, preto taky tanier :-)
Každopádne výborný a určite budeme robievat častejšie :-)


babkamt
@Smejkad (13.2.2016 17:44) upiekla si krásne žemle. Dnes som zostala prekvapená a potešená po otvorení Varechy, že dlho sľubovaná funkcia na pridávanie obrázkov do komentárov funguje:-) Tvoje zmeny sa mi páčia. Moja mama tiež zvykla vajíčko rozdeliť. Ty si to vyriešila šalamúnsky. Do cesta bielko, na potretie žľko. Bravčová masť do kysnutého cesta pasuje. Žemľu si teda poriadne naplnila. Ďakujem za pridanú fotku. Som rada, že ho budeš robievať častejšie.

janger
Mne sa tieto tvoje zemlicky pacia, @babkamt. Aj preto, ze nie su nejake privelmi vysoke, take akurat na hamburger. Netreba otvarat usta ako branu....a Dora je strasne zlata ☺.
babkamt
@Zuzanka1367 (14.2.2016 20:46) trochu som sa pohrala, veď ma to aj baví a rodinka si pochutnala:-) Keby ma to nebavilo, tak kúpim hotové žemle. Rada robím kysnuté cesto.

babkamt
@Janger (14.2.2016 19:36)

Cesto som vyvaľkala na tenšie, vykrajovala som ich pohárom s väčším priemerom, aby neboli vysoké. Môj zámer vyšiel k mojej spokojnosti. Aj chuťovo boli dobré. Dora je prítulná malá potvorka:-)
jerica
Pekný recept, úprava mäsa ma zlákala, určite vyskúšam :-) KK 5x*
babkamt
@Smejkad (9.4.2017 12:16)

Máš ich krásne. Dúfam, že ste si pochutnali. Ďakujem za fotku, potešila ma.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia