Hamburger a fašírka

mesiar50 - fotkamesiar50, 11. septembra 2014
Hamburger a fašírka
Foto: mesiar50

Hamburger je vlastne z mletého masa aké sa používa aj pri výrobe fašírok.Takže dnes si vyhotovíme takpovediac z jedného dva.

Suroviny

Suroviny na mleté maso:
1000 g
3 PL
18 g
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ks
1 hlava
podľa uváženia
Suroviny na žemľu:
300 g
100 g
1 ČL
1 ČL
200 ml
100 ml
1 ks
 na posyp
1 PL (maslo)




Postup

  1. 1

    Začneme hádam s prípravou cesta na žemľu.Postupujeme prosím takto: Preosiate múky premiešame zo suchým droždím,vlažným mliekom,vlažnou vodou,soľou a cukrom.Ja som sa stým akože veľmi nehral.Z mixérom s hnietacími hákmi som si cesto vymiesil.Trvalo mi to sotva štyri minúty.Cesto zľahka poprášime múkou ,zakryjeme utierkou a dáme ho kysnúť

    Hamburger a fašírka - obrázok 1
  2. 2

    Cesto nám nakysne zhruba za 45 min.

    Hamburger a fašírka - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej si spravíme dlhšiu knedľu z ktorej si budeme odkrajovať hrubsie pasiky a potom z toho kúska cesta si vyformujeme cesto na žemle.

    Hamburger a fašírka - obrázok 3
  4. 4

    Takže sme si spravili takéto buchtičky ako to vidieť aj na obr.4.Ja som ich trochu narezal nožom a posypal som ich celou rascou.Buchtičky som natrel mierne slanou vodou a dal som ich piecť na 180 C 30-35 minút.Rúru som si nepredhrieval.Na spodok rury som umiestnil nadobu s teplou vodou,aby sa mi v rure vytvorila para.

    Hamburger a fašírka - obrázok 4
  5. 5

    Žemle som po upečení potrel studenou vodou a zakryl som ich utierkou.

    Hamburger a fašírka - obrázok 5
  6. 6

    Nech sa vám páči žemľa v priereze.

    Hamburger a fašírka - obrázok 6
  7. 7

    Pokračujeme prípravou masa na fašírky resp.hamburger.Keď som pracoval v masovýrobe tak sme ho robievali kombináciou bravčového a hovadzieho masa.Dnes si ho pripravíme,len z bravčového masa.Samozrejme možete použiť maso podľa vašej chuti a uváženia.Či to bude hovadzie,baranie,kuracie,bravčové resp.mix bravčový s hovadzím vlastne záleží už,len na vás.Raz som miešal klobásky a hamburger pre jedného turka.Keďže moslimovia nekonzumujú bravčové tak tie klobásky a hamburger pozostával iba z hovadzieho masa,loja z boku a miesto cesnaku sme pridávali smaženú cibuľu.Takže najprv si usmažíme cibuľu.Keď bude sklovitá tak k nej pridáme posekanú petrežlenovú vňať a ešte trocha posmažíme.

    Hamburger a fašírka - obrázok 7
  8. 8

    Na pomleté maso aplikujem koreniny a ostatné pomocné suroviny.

    Hamburger a fašírka - obrázok 8
  9. 9

    Maso hnietime mixérom s hákmi zhruba asi 3 minúty.Takto vyhnietené maso bude pri smažení súdržné.Keďže sme do diela nepridávali vajíčka a ani spojivo resp.prát tak je zmes istená zemiakovým škrobom.

    Hamburger a fašírka - obrázok 9
  10. 10

    Ďalej si spravíme gule z masa a dlaňou ich zvrchu zľahka potlačíme aby sme maso na fašírky akože sformovali.Potom ich povaľkáme v strúhanke.

    Hamburger a fašírka - obrázok 10
  11. 11

    Maso na hambrger si spravíme podobne ako maso na fašírky iba s tým rozdielom,že ich plochou stranou noža potlačením sformujeme na tenšie placky a neobalime ich v struhanke.Placky masa smažíme na rozpálenej masti,masle či oleji do zlatohnedej farby.

    Hamburger a fašírka - obrázok 11
  12. 12

    Fašírky si tiež posmažíme do zlatohneda.

    Hamburger a fašírka - obrázok 12
  13. 13

    Hamburger a fašírky uložíme do nádoby vystlanej servítkou. Prajem vám dobrú chuť.

    Hamburger a fašírka - obrázok 13

Diskusia k receptu

zolik
Neznasam McD a podobne fastfoody, ale takyto domaci hamburger sa mi paci a hned aj s receptom na zemle. Toto vyskusam, ked tu budem mat opät synov. Uz aj ukladam a jasne za 5.
gitka61
Rada vyskusam domaci hamburger aj tvoje zemle.Pomer surovin sa mi paci tiez ,len 5***** viac sa neda dat to je skoda!
mkuchm
Nieee, bravcove maso na hamburger nieee, este tak do fasirky. ok. Skus hovadzie alebo hovadzie v kombinacii s jahnacim.
mesiar50
@mkuchm
V masovyrobe sme mali recept na hamburger z bravcoveho a hovadzieho,ale to jahnacie s hovadzim musi byt suprove,tie chute si viem len tazko predstavit.
Urcite v buducnosti vyskusam.Vdaka.
sracz
Super "doublemeat", @mesiar50 kamarát. Robievam oboje (ak rátam aj žemle, tak "obitroje"), ale nepoužívam technické prostriedky malej mechanizácie, ako Ty. Nuž čo sa dá robiť = Ty si naozajstný "profík"! Tu som sa naučil po uložení surového "discu" hamburgera na tuk, urobiť v jeho prostriedku palcom jamku. Lepšie sa prepečie a je šťavnatejší! Na tunajších jesenných dňoch medzinárodnej kuchyne by sme, ako výkonná dvojica, určite uspeli. Domáci sú na hamburgery priam "zaťažení"!
mesiar50
@sracz
Ja som si zvykol na tie hnietace haky mixera.Trenim sa cesto prijemne zohreje a potom sa pekne nakvasi.Maso som mal z mangalice a nechcel som don ine miesat.Iste by sme uspeli na nejakej gulyas party,ved uz ako 20 rocny som varieval na futbalovych turnajoch a roznych spolocenskych akciach.Bolo by mi velkou ctou varit s tebou pri jednom kotli.A k tym hamburgerom snad,len tolko,ze v masovyrobe sme ich najpr uvarili ako salamu.Na druhy den po celkovom vychladnuti vyrobku sa jednoducho z toho salamu odkrojilo a prudko sa posmazilo.Dakujem ti za poucne rady priatelu Feri a zelam ti zo Siach vsetko dobre.
astheart
Dnes jsem si koupila mleté vepřové a chtěla jsem udělat čevapčiči. Ale vypadá to, že budou hamburgery! :) Na karbenátky používám jen míchané, vepřové a hovězí (může být i vařené z polévky). Obaluji v mouce, ale to jen proto, že mi to víc chutná, než ve strouhance. Hezký recept! :)
mesiar50
@asthear
Originalny hamburger sa robi prevazne z hovadzieho,alebo mix hovadzie a bravcove ako si to podotkla aj ty pri svojich karbenatkach resp.fasirkach.V muke som zvykol obalovat fasirky aj ja.Ryby v mierne paprikovej muke.Maso sa moze samozrejme pouzit kto ake ma rad.,,Kraca"tu hlavne o tom vyhnieteni masa aby sa nam dany vyrobok takpovediac neroztvoril pri jeho smazeni.Budem rad ked hamburger odskusas.Srdecna vdaka.
ariela6
pači sa mi aj tento tvoj recept si sikulka ked budem v Sahach pridem na tu tvoju dobru penovu tortu pa
mesiar50
@ariela6
Ked prides tak budes tu.Rad ta privitam samozrejme ked nebudem v nl.A o penovej som ti pisal v mojom najnovsom recepte.Dakujem ti pekne @ariela6 .Cauko.
aroooo
ešte som zabudla, kliknutím na jednotlivé obrázky máš tam aj recepty




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia