Cestoviny

Halušky z posúška (fotorecept)

Autor receptu: marikaa

Toto je veľmi starodávne a jednoduché jedlo naozaj z čias, keď mäso sa na tanier dostalo raz za čas. Nám veľmi chutí a rady ho majú aj naše bratislavské vnúčatká. Možno zachutí aj vám, vyskúšajte.

3
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z múky, vajíčka a vody vypracujeme rezancové cesto, vyvaľkáme, pokrájame na pásy - posúšky - a opečieme nasucho na platni alebo panvici. Necháme vychladnúť.
  2. V hrnci necháme zovrieť vodu a osolíme. Posúšky nalámeme na kúsky.
  3. Posúšky uvaríme vo vriacej vode, trvá to len chvíľku, treba ochutnať, majú byť uvarené ako cestoviny. Stiahneme zo sporáka, prelejeme trochu studenou vodou, precedíme a dáme do misy.
  4. V rajničke rozpražíme maslo - cca 100-120 g masla a polejeme halušky. Premiešame, dosolíme a máme hotovo. My k tomu pripíjame sladké mlieko.
  5. Posúšky si ja pripravím vždy dopredu, napríklad keď robím pirohy a ostane mi cesto. Dajú sa dobre skladovať a keď treba, tak mám rýchlo navarené.
  6. Nakoniec trošku sentimentu. Obrus, na ktorom som fotila hotové jedlo, mám od mojej mamky. Je z ľanového plátna a ľan priadla aj plátno utkala mamka. Sama ho aj vyšívala ručne, aj ušila a čipka v strede je tiež práca jej rúk. Práve včera, keď som recept pripravovala, by mamka mala 88 rokov. Žiaľ, práve uplynulo 10 rokov, keď už naši obaja rodičia nie sú s nami.