Halušky s čerstvými hríbami, môj hubársky sen (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Týmto mojim pôvodným rcp sa hlásim aj k svojej originalite. Posledný raz som halušky s hubami, doma v mojich rodných Košiciach, pripravil v novembri 2005 susedovi Dušanovi Tažikovi (vedúcemu výroby košického ŠD) a jeho vzácnej manželke Alenke. Na hubačke sme boli za Bukovcom. Ja som nazbieral za košík tzv. „pšutiek“ (suchohríby, pôvabnice dvojfarebné i fialové, podpinky, hlívy a inšó), ale Dušimu sa podarilo nájsť dva hríby „praváky“ a práve tie tvoria základ pre túto moju úžasnú pochúťku.

4÷6
porcie
33 minút
príprava
3÷5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tak, ako k prácam v kuchyni, v záhradke, okolo domáceho „pernatého i chlpatého“ zverstva, spoznávaniu a využívaniu liečivých rastlín i húb, ma s láskou viedla a trpezlivo priúčala moja babička, lady Ann, B. P., aj ja som sa snažil k opakovaniu pri formovaní citlivých dušičiek mojich vnúčeniec, Čvorgľov, Lilinky a Samka. Tento krásny hríb „smrekáč“ bol jedným z prvých „úlovkov“ Samka, vtedy ešte päť ročného v lese okolo Slavošoviec.
  2. „praváky“ svojou „špongiou pod klobúkom“ pri varení vytvoria vo vode šmýkľavý „šlem“, ktorým sa Vám halušky „čúzgajú“ dole hrdlom úžasne ľahko. … a Vy, pri ich jedení prežívate fantastický gastronomický gurmánsky sen, s nebíčkom v „pusinke aj v brušku“, s chuťou a vôňou slovenských lesov, hôr, lúk a strání! Ja som tu, ďaleko od domova, musel tento sen „pretrpieť“ dlho predlho, než som sa konečne dostal k tomu pravému „materiálu“ a sníval „na živo“. Naviac sme tento weekend mali vzácnu návštevu z Arizóny, švagra Luxiho s jeho thaiwanskou manželkou CJ, tak som sa týmto jedlom predstavil naozaj „par excellence“!!! Začal som tým, že som načistil a nakrájal dostatočné množstvo húb (ja som po prvý raz v živote varil iba z čistých hríbov). Po uvarení by ich malo ostať „kopcovité“ sitko. Vo veľkom hrnci som nechal zovrieť osolenú vodu a presypal do nej na „tip_top“ kúsky pokrájané hríby; obvaril som ich naozaj len krátko, „do prvej peny“
  3. čas som využil na prípravu zeleného „trojboja“ = petržlenová vňať, zelerové a ligurčekové lístočky
  4. v „komletizačnom“ hrnci som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, prilial 2 PL rastlinného oleja, priložil postrúhanú veľkú červenú cibuľu a všetko pekne krátko podusil
  5. do tohoto základu som pomocou sitka (!!! V žiadnom prípade vriacu vodu po hubách nevylievať!!! V nej sa totiž budú variť halušky!!!) preložil predvarené huby, pridal ½ masla (asi 100 g), premiešal
  6. a pridal ½ zeleného „trojboja“, kopcovitú mokka lyžičku (ML) čerstvo mletého jalovca, čerstvo MČK a vzápätí opäť krátko podusil
  7. z dvoch naozaj veľkých zemiakov (asi 1 000 g), ½ kg polohrubej múky a KL soli som pripravil cesto na halušky (ja ho robím s vajíčkom)
  8. cez „haluškátor“ som ho pretlačil do vriacej „pohubovej“ vody s posledným, na kocky pokrájaným, zemiakom
  9. tri razy nechal „speniť“
  10. a vzápätí na to, opäť pomocou sitka, bez premývania, preložil
  11. do udusenej zmesi húb, slaniny a zeleného „trojboja“; polial druhou ½, tentoraz prepraženého, voňavého masla, podľa potreby dosolil, nežne s citom premiešal a „za horúca“ servíroval
  12. v hlbokých tanieroch, posypané druhou ½ zeleného „trojboja“ a struhaným údeným liptovským oštiepkom; všetci štyria, po aperitíve s drienkovicou, sme s velikánskou chuťou zjedli túto dobrotu; najväčšiu radosť som však mal z pohľadu na švagrinú, ako s veľkou lyžicou "vehementne láduje" slovenské halušky do svojej čínskej pusy
  13. ak sa to niekomu zdá málo, môže aj tieto halušky podávať na tzv. bačovský, furmanský, či drevorubačský spôsob, ako ja bryndové, v marci t. r. „bratránkovi“ Slávkovi a jeho vzácnej manželke Nadenke, ktoré sme jedli „s velikó lžečkó“, s opraženou domácou slaninou a klobásou; hubárska sezóna je teraz u nás doma v plnom prúde, úlovky bohaté (mám overené informácie, že aj okolo Košíc), tak smelo do „znášania“ plných košíkov a urobte si aj Vy nebíčko, plné slastných vôní i chutí, na jazyku aj v brušku!
  14. medovo-orechový koláč podľa rcp od @safira85 a po „konzultácii“ podľa @myalab – obidvom milým kolegyniam buď moje srdečné poďakovanie - svojou vynikajúcou chuťou výrazne obohatil príjemnú atmosféru v spoločnosti našich milých hostí; orechy som pred pokrájaním na „hrubo“ na „sucho“ opražil (@izabella 929 veľmi pekne ďakujem za radu), do krému som „privaril“ vrecúško vanilkového pudingu a pod krém som natrel dobré dve „decká“ doma uvareného čučoriedko_jahodovo_brusnicového džemu
  15. kvety pod poštovou schránkou, hlavne „smraďošky“, nám, susedom i okoloidúcim, svojou krásou naozaj spríjemňujú život