Halászlé

redakcia - fotkaredakcia, 30. októbra 2009
Halászlé
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 kg
400 g
2 ks
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Kapra očistíme od šupín, vyberieme vnútornosti, mlieč a ikry odložíme nabok. Odrežeme rybiu hlavu a chvost. Ostrým nožom odkrojíme rybie mäso a narežeme ho. Filetované mäso kapra nakrájame na rovnomerné kocky, osolíme, opatrne zamiešame so štipkou paradajkového pretlaku, posypemetrochou mletej papriky a odložíme do chladničky.

  2. 2

    Rybiu hlavu, chvost a zvyšné kusy trupu vložíme do nehrdzavejúcej nádoby, pridáme nakrájanú cibuľu, na kruhy pokrájanú papriku, paradajku a feferónku podľa chuti. Zalejeme studenou vodou a na otvorenom ohni začneme variť. Predtým, ako halászlé začne vrieť, pridáme mletú papriku, soľ a na silnom ohni necháme vrieť 15 – 20 minút. Po varení scedíme šťavu.

  3. 3

    Prichystané kocky rybieho mäsa, ikry a mlieče vložíme do už uvarenej šťavy a na otvorenom ohni varíme 15 – 20 minút a hneď podávame. Halászlé môžeme pripraviť aj z viacerých druhov rýb ( napr. sumca, šťuky, dokonca aj z pleskáča). V niektorých regiónoch pridávajú do halászlé aj rezance.

Diskusia k receptu

Vymazať
sovka62
Zrejme existuje viacero receptov na prípravu tejto špeciality. Ja ju pripravujem zásadne z viacero druhov rýb. Na každú porciu odložím jednu podkovičku kapra, ktoré uvarím zvlášť. Ostatné ryby varím s koreňovou zeleninou, paprikou a červenou paprikou úplne do mäkka, potom prepasírujem a znovu prevarím. Do každého taniera sa vloží troška pasty z feferónov a soli (každý podľa chuti), podkovička kapra a zaleje sa polievkou. Takto sa pripravuje halázslé u nás.
Vymazať
sjuz
Ano, sovka62, podobne to robim aj ja:), a tu podkovicku kapra opeciem na masle a vlozim do hotovej polievky :)
Vymazať
cokomilka
Nuž, v recepte a na fotke sú nejaké rozdielne výsledky.
halászlé osobne nemusím, ale rybaciu polievku milujem.
Halászlé príliš bazíruje na štipľavosti.
Vymazať
2010
To je moje jedlo do cardy v kotliku a pridaj este viac Eros Pista .
K tomu cerstvy chlebik pohodicka.( A definitivne z viacej ryb)
Vymazať
sjuz
Alebo skočte do Paprika Csárdy v Hegyesalome a pochutnáte si, za to ručím!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia