Halászlé zo sumca a iných rýb

violeta - fotkavioleta, 24. augusta 2016
Halászlé zo sumca a iných rýb
Foto: violeta

Manželov prvý pokus, ďalšie budú už len lepšie ;)

20 minút
príprava
120+15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na vývar:
Na základ:
1-2 ks
1 ks
4 strúčik
2-3 ks
2 ks
2-3 ks
2-3 polievkové lyžice




Postup

  1. 1

    Najprv dáme variť rybaco-zeleninový vývar. Rôzne očistené ryby aj s kosťami, koreňovú zeleninu, cibuľu, bobkový list, nové a čierne celé korenie. Vývar nesolíme! Varíme približne dve hodiny na malom stupni. Na záver vývar scedíme a jemne prepasírujeme.

  2. 2

    Na väčšej panvici opečieme na slnečnicovom oleji pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú čerstvú papriku, ak zmäknú, pridáme pokrájanú paradajku a pretlačený cesnak. Keď už paradajka pustila šťavu pridáme pekné kúsky sumca a nakrájané zemiaky. Zaprášime mletou červenou paprikou, pridáme čierne mleté korenie, nakrájanú chilli papričku a soľ. Poprehadzujeme na panvici, nemiešame, aby sa ryba nerozbila!

  3. 3

    Zalejeme silným rybaco-zeleninovým vývarom. Varíme do zmäknutia zemiakov. Na záver len dochutíme soľou. Podávame s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

violeta
Ahoj, @radox , hlavy manžel vyhadzuje, polievky bolo len trocha, zo zvyšku sumca. Chuť ryby a zeleniny bola dostatočne výrazná, ale určite dá sa všetko vylepšiť. Ak by sa varil kotol halászlé, tak by tam dali aj iné nachytané ryby, toto bolo len predjedlo pred smaženou rybou. Ďakujem za záujem ;)
violeta
@izabella929 , srdečne ťa pozdravujem a ďakujem ti za pristavenie sa, pri manželovom jednoduchom recepte :)
radox1
velka skoda tej hlavy a zbytkov zo sumca,z nej by bol prave ten vyvar ako stvoreny,vari sa to asi 2 hodiny.sumec je vynikajuce mäso,a na nete alebo aj tu su lepsie recepty.
violeta
@radox , ja s tebou úplne súhlasím a nehádam sa :)
Prezradím ti, len toľko, recept som pridala kôli manželovi, jeho snahe spraviť mne a rodine radosť. On si rybu chytil, očistil, aj uvaril, pomáhal mu švagor. Dopraj mu trocha radosti zo života, prosím ;)
Veď možno to vidieť aj na fotke, ledva som naškrabala niečo na fotenie na ten tanier :)
adakovalinka
rýchle a jednoduché :) komu by sa chcelo dve hodiny vyvárať v takomto peknom počasí :)
jack
Super mňamka.A či s hlavou alebo bez nej.Nie je to jedno?Presne tak ako píšeš milá @ Violeta,keď sa už manžel natrápil,tak mu predsa neurobíš radosť.?
kukulienka71
@Violeta (24.8.2016 19:21)

.-) pekne si to napísala.
ja som v živote halászlé nevarila, je to mužská parketa, u nás tobôž, manžel sa v tom vyžíva a viem ťa pochopiť. Aj keď sa mi tento recept zdá dosť zjednodušený, oproti iným, pridávam hviezdičky za peknú prezentáciu.
violeta
Ahoj Andy, rada ťa tu vidím ;)
Ďakujem vám dievčatá @jack , @kukulienka71 , naozaj máš pravdu je to zrýchlený recept, vystihuje to povahu môjho muža :)
2010
Tu uz je skoda komentovat, ked sa vari hovadzia polievka tak sa pridaju aj kosti a vari sa pomaly aby mala polievka chut.
Tym ze ryba sa uvari skoro a aby polievka nebola varena voda s rybou a mala chut tak sa najprv varia zbytky hlavy, trup ( v halasze co dom dal cim viac ryb tym lepsie so zeleninou), vyvar sa scedi a potom sa rychlo sa v nom uvaria ryby aby stale mali konzistenciu a neboli rozvarena gebuzina .
violeta
Áno, chápem, halászlé, je proste náročnejšie na čas, treba variť tie odpady z ryby, so zeleninou a miesto vody zaliať tú rybu takýmto precedeným vývarom. Super, možno mi ho takto niekedy chalani uvaria, ďakujem za tvoj komentár, aj keď je ti to škoda ;)
PS: ja ale aj tak recept nevymažem...
2010
@violeta , moj komentar nebol k tvojmu receptu ale ku politicky korektym komentarom ktore sa boja alebo nevedia ze postup je iny, ale pritom casove velmi podobny a chut je uplne ina.
1x radox1
haji
Na halaszlé jsme chodili do restaurace U Anděla v Olomouci. Měli jsme ubytování naproti, na večeři se dalo přeběhnout v papučkách. Výborné halaszlé, čerstvé ryby, kouzelná atmosféra - mohu doporučit každému. I to hnusné školení bylo tímto smazáno a zůstaly fajn zážitky. @Violeta moc dobře rozumím tomu co píšeš - je to úžasné, že manžel našel radost ze života, s vydatnou pomocí blízkým, milých a hlavně tvojí. Láska a rados, když se spolu s životní silou, léčí nejlíp. Přeji hodně zdraví, lásky i radosti tvému muži i tobě.
Halaszlé zo sumca podle tohoto receptu muselo být výborné!! a "silné" i bez taženého vývaru.
violeta
@ haji , Ďakujem!
Vlastne som pochopila, že halászlé sa varí trocha inak, vďaka @ radox1 ,@ 2010 ,@ kukulienka ,@ izabella929 ,@ jack ,@ adakovalinka.
Takže @ ľudia, takto ho nevarte, pôvodný recept je lepšia voľba, prípadne pridajte do vývaru aj nejakú koreňovú zeleninu.
Som zase o niečo múdrejšia...



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia