Guláš

Guláš
Foto: mardo
mardoMardo, recept pridal: 13. apríla 2012 1:01Ďalšie jeho recepty

Viem ze doma na sporaku to nie je ono, kazdopadne, ked nan clovek dostane chut, postaci aj ten indoorovy.

Suroviny

8
porcií
30
minút
príprava
240
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Zacneme paradajkami, tie si oparime, olupeme a nechame ich nech vychladnu, potom ich uz len pokrajame na male kocky. Vedla na doske uz krajame vsetku tu krasnu cerstvu zeleninu, mrkvu, zeler, cibulu, papriku, cesnak. Ked mame vsetko nachystane, mozme dat do vacsieho hrnca, ja som to robil v 7litrovom, olej. Ked sa nam zohreje, pridame postupne, mrkvu, zeler a restujeme. Ked je zelenina uz ciastocne orestovana, pridame cibulu, pekne premiesame a restujeme. Pocas restovania mrkvy zeleru a cibule si nakrajame maso. Ten cas je akurat na cibulu, ktora nam zozlatne. Necakame a pridame maso. Orestujeme a pridame koreniny, sol, cierne korenie a papriku. Poriadne premiesame a restujeme az pokial masko nepusti stavu tak ze ho skoro zakryje. To bude masovy zaklad gulasu.
Guláš - obrázok 1

2

Ked sa tak stane, pridavame nase obarene a medzi casom na kocky nakrajane paradajky spolu s dvoma na kocky nakrajanymi zemiakmi. Tie nam spolu s cibulou gulas zahustia. Teraz uz len zmiernime ohen a pridame vodu podla oka. Ja som dolial do piatich litrov, co bola ryska na hrnci. Po dvoch hodinkach, jednu tretinu zeleniny prepasirujeme. Nakrajanu papriku som pridal spolu so zemiakmi tak hodinu pred dovarenim, tesne po prepasirovani, spolu s cesnakom. Po troch hodinach na miernom ohni je nas gulas hotovy. Ohladom chilli, to je na kazdom z Vas, kto ma rad ake pikantne. Ja ho varim aj pre deti, takze s mierou len trosku povarit a hned vybrat.
Guláš - obrázok 2

3

Ja ho varim vzdy den pred podavanim na tanier, nech sa v noci pekne odlezi a je husty tak akorat. Servirujem ho s cerstvou nakrajanou cibulkou a pazitkou. Prajem Vam dobru chut. Ked pouzivate cerstvu zeleninu, verte, ze ziadne gulasove pasty, bujony a ine koreniace zmesy Vam nebudu treba. Stava z masa a cerstva zelenina v hrnci spravia to co maju.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • rybarkuchar, 13. apríla 2012 o 10:55
    Si ma zaskočil, mňa učili variť guláš tak, že najprv na masti osmažím cibuľu (aká kopa mäsa, taká kopa cibule ), potom pridám mäso, miešam a miešam až pustí šťavu, odstavím nabok, pridám červenú papriku, korenie, ak treba podlejem, pridám zeleninu (dávam len papriku a paradajku) a dusím, dusím, dusím. Pred koncom pridám zemiaky, prípadne trhance z hrubej múky a jedného vajca, majorán, čili a je hotovo.


  • mamatata2, 13. apríla 2012 o 10:57
    Krása a vonia až sem....super.


  • mardo, 13. apríla 2012 o 11:18
    @rybarkuchar. Servus. No pozerám že si z Podbrezovej a čo si ja pamätám, najlepši guláš robil starky z Predajnej. Viem že postup je taky ako si písal, v okoli Brezna. :-) skúsil som to po svojom. Drž sa.


  • modrykamen, 13. apríla 2012 o 11:22
    Varím tak isto, podľa mňa platí bod 3, akurát to robím na bravčovej masti. Z korenín mi tam chýba majoránka.


  • rybarkuchar, 13. apríla 2012 o 11:52
    @mardo spomínaš starkého z Predajnej, svet je malý a Slovensko zvlášť - momentálne bývam v Predajnej.


  • marianna76, 13. apríla 2012 o 11:52
    krásny .... hovädzí by som si dala


  • afataga, 13. apríla 2012 o 12:52
    ja si tiez myslim, ze gulas sa ma robit na masti, nase babky nechyrovali o olivovom oleji, inak postup je zaujimavy, zeler a mrkvu by ma nenapadlo dat do gulasu, tiez zahustujem zemiakom, ale postruhanym, vyskusam tvoj rcp ale na masti


  • mardo, 13. apríla 2012 o 13:12
    no skuste mi v Irsku zohnat mast....;-)


  • grandma, 13. apríla 2012 o 13:17
    No sto ľudí sto chutí - nevedela som že niekto môže pridávať aj mrkvu a zeler - ja teda nedávam, ani by mi to nechutilo.


  • 2010, 13. apríla 2012 o 13:17
    @mardo , je super , gulas si kazdy robi podla svojho vsak si nenazval pravy Madarsky tak co je problem?
    Aj ja si robim po svojom s Thajskou chilli omackou ...
    » varecha.pravda.sk/recepty/letny-gulas-v-pravom-slova-zmys...


  • mardo, 13. apríla 2012 o 13:24
    @2010 , servus, sak moje jedlo ma moj podpis takze sa drzim mojej linie. :-) ten tvoj ma tiez svoj buket! ;-) drz sa!


  • mardo, 13. apríla 2012 o 13:25
    @grandma , marianna76, afataga, skuste baby, nie je mastny je lahky. ;-)


  • michsamant, 13. apríla 2012 o 13:39
    hmm tiez som varila Gulas... lenze hovadzie nejeme, takze z kurata a miesto masti bolo raz aj ghee, vyborny bol :) ak je clovek doma, kde je zvyknuty varit take klasicke jedla, je to jednoduche a potom sa ocitne v inom prostredi, kde nedokaze kupit vsetky suroviny ako maju byt, ale je super, ze ma tu snahu urobit si to z toho, co kupit dokaze.... gulas vyzera super @mardo


  • irenaw, 13. apríla 2012 o 15:08
    robím jeden guláš s mrkvou, stonkovým zelerom a čiernym pivom a druhý s paprikou, paradajkami a zemiakmi :-) tak teraz pivo vypijem a skúsim to dať spolu, som zvedavá.


  • sladkacokolada, 13. apríla 2012 o 16:46
    moje jedlo má môj podpis, krásna veta


  • mardo, 13. apríla 2012 o 17:48
    dik ;-)


  • izabella929, 13. apríla 2012 o 18:38
    guláš vyzerá krásne...nepochybne aj chutný.-))aj u nás je veľmi obľúbený..


  • alexdidi, 13. apríla 2012 o 19:19
    Na guláš existujú stovky receptov a najlepší je ten,ktorý si dochutíme podľa svojich chutí.Aj ten tvoj vyzerá výborne.Robím ho s rovnakými surovinami,ale s iným technologickým postupom.Zelenina mu určite dodá na chuti i keď niekto dopredu vie,že by mu to takto nechutilo(@grandma )?!


  • medovnicek, 13. apríla 2012 o 19:37
    šikulka, skvelé fotografie


  • enerrgizer, 13. apríla 2012 o 19:55
    žiadny dobrý guláš nemôže byť zlý :) a ten tvoj vyzerá veľmi dobre... a určite aj chutí :)


  • marianne69, 13. apríla 2012 o 20:31
    ...vyzera velmi jedlo aj so zeleninou,ta by mi vadila najmenej,vyskusam dat,davame len paradajku a papriku...vazne sa v Irsku neda kupit mast?,v UK sa dala kupit v poho...


  • tykadielko, 13. apríla 2012 o 21:03
    vyzerá supríkovo a nebezpečne mňami :-))))


  • pavas, 14. apríla 2012 o 00:02
    @mardo , ja keď varím guláš z jedného mäsa mám na to odskúšaný jeden recept, keď z dvoch tak už je recept iný, keď z diviny tak znova iný recept. Keď ho varím v kotlíku tak iným spôsobom ako v hrnci na sporáku. Prajem mnoho elánu do ďaľších receptov


  • kuchticka, 14. apríla 2012 o 05:45
    @mardo , gulas, aky ti chuti. !!! Ja davam tiez mrkvu a vela rajcin do gulasu, ked znojemsky, tak nakladacky sladkokysele, ale ta cibula by chcela skutocne ist prva s masom do hrnca. Inak s tou mastou to mame rovnake, tak iba olej ostava pre nas. prajem dalsie uspechy vo vareni nielen gulasu.


  • marianna76, 14. apríla 2012 o 08:09
    Ja určite skúsim, masť vôbec nemusím, i keď sa u nás robili zabíjačky... takýto gulášik je úplne super.


  • afataga, 14. apríla 2012 o 13:16
    teiz by ma zaujimalo, ako niekto moze vediet, ci by mu jedlo chutilo, alebo nie, ak ho neochutna :-) viem ze cibula, mrkva a stonkovy zeler sa pouziva ako zaklad do mnohych jedal, do gulasu na nenapadalo, ako som uz napisala, vyskusam, tiez nedavam ziadne pasty a pod. davam aj majoranku a len tak na margo: @mardo - neskusim :-)


  • mimitje, 15. apríla 2012 o 08:35
    Mne sa tiež páči tento recept. Oceňujem inovatívnosť a veľa zeleniny, ktorá, ako píšeš je lepšia ako akékoľvek dochucovadlá. Super.


  • janulka08, 16. apríla 2012 o 01:49
    Mnam to vyzera super, uz viem co budem varit v tyzdni dufam ze sa podari podla tvojho receptu, lebo moj gulas mi nikdy nechuti iba od starkej. ja som tiez v Irsku a tu je hovadzina a vsetko maso take krajsie a cerstvejsie ako na SR.


  • mardo, 16. apríla 2012 o 09:05
    Ďakujem. @janulka08 , to je fakt, maso je tu skvele, jediným problémom boli u mna zemiaky donedávna, nevedel som nájsť jedlé. Ale uz som našiel. Wilsons country, v supervalue.


  • janger, 18. apríla 2012 o 09:47
    Gulas som nerobila uz sto rokov, a taky vonku - kotlikovy, to som este nerobila nikdy... Takze pre nas len 'indoorovy'. Ale narobil si mi chut, vyskusam tento tvoj. A olivovy olej mi tiez neprekaza, davam takmer do vsetkeho. Este o tej bravcovej masti...Tu tiez nie je v beznej samoobsluhe dostat. Boli sme teraz v Nemecku, tam som si kupila, takze mam taku malu zasobicku ;-). Ale to uz nie je ta prava domaca...


  • cica2, 20. apríla 2012 o 18:28
    úžasne vyzerá!


  • janulka08, 21. apríla 2012 o 20:11
    No ja tu mam tiez problem zo zemiakmi a oni si ich tu vychvaluju do neba ze maju najlepsie zemiaky tak sa vzdy pobavim .... no skusim tie zo supervalu tam chodime radi nakupovat ....


  • nazarboncuk, 30. júla 2012 o 21:55
    @mardo , krasa. co uz nevaris?


  • dankonator, 6. decembra 2012 o 20:27
    Skús tu papriku tam dať, až keď bude mäso orestované. Bude sladšia. Myslím, že keď ju budeš restovať zhorkne.


  • mardo, 10. februára 2014 o 10:22
    Dnes si ho narim! Ej, ej :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 52/2014: Silvestrovské menu Silvestrovské menu
Časopis Varecha v sobotu 27. decembra v denníku Pravda.


TOPlist