Guláš

mardo - fotkamardo, 13. apríla 2012
Guláš
Foto: mardo

Viem ze doma na sporaku to nie je ono, kazdopadne, ked nan clovek dostane chut, postaci aj ten indoorovy.

8
porcií
30 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

0.7 kg na gulas
2 ks
1 ks
4 ks
5 strúčikov
2 ks
7 ks
5 ks
1 ks
 na ozdobenie




Postup

  1. 1

    Zacneme paradajkami, tie si oparime, olupeme a nechame ich nech vychladnu, potom ich uz len pokrajame na male kocky. Vedla na doske uz krajame vsetku tu krasnu cerstvu zeleninu, mrkvu, zeler, cibulu, papriku, cesnak. Ked mame vsetko nachystane, mozme dat do vacsieho hrnca, ja som to robil v 7litrovom, olej. Ked sa nam zohreje, pridame postupne, mrkvu, zeler a restujeme. Ked je zelenina uz ciastocne orestovana, pridame cibulu, pekne premiesame a restujeme. Pocas restovania mrkvy zeleru a cibule si nakrajame maso. Ten cas je akurat na cibulu, ktora nam zozlatne. Necakame a pridame maso. Orestujeme a pridame koreniny, sol, cierne korenie a papriku. Poriadne premiesame a restujeme az pokial masko nepusti stavu tak ze ho skoro zakryje. To bude masovy zaklad gulasu.

    Guláš - obrázok 1
  2. 2

    Ked sa tak stane, pridavame nase obarene a medzi casom na kocky nakrajane paradajky spolu s dvoma na kocky nakrajanymi zemiakmi. Tie nam spolu s cibulou gulas zahustia. Teraz uz len zmiernime ohen a pridame vodu podla oka. Ja som dolial do piatich litrov, co bola ryska na hrnci. Po dvoch hodinkach, jednu tretinu zeleniny prepasirujeme. Nakrajanu papriku som pridal spolu so zemiakmi tak hodinu pred dovarenim, tesne po prepasirovani, spolu s cesnakom. Po troch hodinach na miernom ohni je nas gulas hotovy. Ohladom chilli, to je na kazdom z Vas, kto ma rad ake pikantne. Ja ho varim aj pre deti, takze s mierou len trosku povarit a hned vybrat.

    Guláš - obrázok 2
  3. 3

    Ja ho varim vzdy den pred podavanim na tanier, nech sa v noci pekne odlezi a je husty tak akorat. Servirujem ho s cerstvou nakrajanou cibulkou a pazitkou. Prajem Vam dobru chut. Ked pouzivate cerstvu zeleninu, verte, ze ziadne gulasove pasty, bujony a ine koreniace zmesy Vam nebudu treba. Stava z masa a cerstva zelenina v hrnci spravia to co maju.

Diskusia k receptu

rybarkuchar
Si ma zaskočil, mňa učili variť guláš tak, že najprv na masti osmažím cibuľu (aká kopa mäsa, taká kopa cibule ), potom pridám mäso, miešam a miešam až pustí šťavu, odstavím nabok, pridám červenú papriku, korenie, ak treba podlejem, pridám zeleninu (dávam len papriku a paradajku) a dusím, dusím, dusím. Pred koncom pridám zemiaky, prípadne trhance z hrubej múky a jedného vajca, majorán, čili a je hotovo.
mardo
@rybarkuchar. Servus. No pozerám že si z Podbrezovej a čo si ja pamätám, najlepši guláš robil starky z Predajnej. Viem že postup je taky ako si písal, v okoli Brezna. :-) skúsil som to po svojom. Drž sa.
modrykamen
Varím tak isto, podľa mňa platí bod 3, akurát to robím na bravčovej masti. Z korenín mi tam chýba majoránka.
afataga
ja si tiez myslim, ze gulas sa ma robit na masti, nase babky nechyrovali o olivovom oleji, inak postup je zaujimavy, zeler a mrkvu by ma nenapadlo dat do gulasu, tiez zahustujem zemiakom, ale postruhanym, vyskusam tvoj rcp ale na masti
mardo
no skuste mi v Irsku zohnat mast....;-)
grandma
No sto ľudí sto chutí - nevedela som že niekto môže pridávať aj mrkvu a zeler - ja teda nedávam, ani by mi to nechutilo.
mardo
@2010 , servus, sak moje jedlo ma moj podpis takze sa drzim mojej linie. :-) ten tvoj ma tiez svoj buket! ;-) drz sa!
michsamant
hmm tiez som varila Gulas... lenze hovadzie nejeme, takze z kurata a miesto masti bolo raz aj ghee, vyborny bol :) ak je clovek doma, kde je zvyknuty varit take klasicke jedla, je to jednoduche a potom sa ocitne v inom prostredi, kde nedokaze kupit vsetky suroviny ako maju byt, ale je super, ze ma tu snahu urobit si to z toho, co kupit dokaze.... gulas vyzera super @mardo
irenaw
robím jeden guláš s mrkvou, stonkovým zelerom a čiernym pivom a druhý s paprikou, paradajkami a zemiakmi :-) tak teraz pivo vypijem a skúsim to dať spolu, som zvedavá.
izabella929
guláš vyzerá krásne...nepochybne aj chutný.-))aj u nás je veľmi obľúbený..
alexdidi
Na guláš existujú stovky receptov a najlepší je ten,ktorý si dochutíme podľa svojich chutí.Aj ten tvoj vyzerá výborne.Robím ho s rovnakými surovinami,ale s iným technologickým postupom.Zelenina mu určite dodá na chuti i keď niekto dopredu vie,že by mu to takto nechutilo(@grandma )?!
enerrgizer
žiadny dobrý guláš nemôže byť zlý :) a ten tvoj vyzerá veľmi dobre... a určite aj chutí :)
marianne69
...vyzera velmi jedlo aj so zeleninou,ta by mi vadila najmenej,vyskusam dat,davame len paradajku a papriku...vazne sa v Irsku neda kupit mast?,v UK sa dala kupit v poho...
pavas
@mardo , ja keď varím guláš z jedného mäsa mám na to odskúšaný jeden recept, keď z dvoch tak už je recept iný, keď z diviny tak znova iný recept. Keď ho varím v kotlíku tak iným spôsobom ako v hrnci na sporáku. Prajem mnoho elánu do ďaľších receptov
1x pavas
kuchticka
@mardo , gulas, aky ti chuti. !!! Ja davam tiez mrkvu a vela rajcin do gulasu, ked znojemsky, tak nakladacky sladkokysele, ale ta cibula by chcela skutocne ist prva s masom do hrnca. Inak s tou mastou to mame rovnake, tak iba olej ostava pre nas. prajem dalsie uspechy vo vareni nielen gulasu.
marianna76
Ja určite skúsim, masť vôbec nemusím, i keď sa u nás robili zabíjačky... takýto gulášik je úplne super.
afataga
teiz by ma zaujimalo, ako niekto moze vediet, ci by mu jedlo chutilo, alebo nie, ak ho neochutna :-) viem ze cibula, mrkva a stonkovy zeler sa pouziva ako zaklad do mnohych jedal, do gulasu na nenapadalo, ako som uz napisala, vyskusam, tiez nedavam ziadne pasty a pod. davam aj majoranku a len tak na margo: @mardo - neskusim :-)
mimitje
Mne sa tiež páči tento recept. Oceňujem inovatívnosť a veľa zeleniny, ktorá, ako píšeš je lepšia ako akékoľvek dochucovadlá. Super.
janulka08
Mnam to vyzera super, uz viem co budem varit v tyzdni dufam ze sa podari podla tvojho receptu, lebo moj gulas mi nikdy nechuti iba od starkej. ja som tiez v Irsku a tu je hovadzina a vsetko maso take krajsie a cerstvejsie ako na SR.
mardo
Ďakujem. @janulka08 , to je fakt, maso je tu skvele, jediným problémom boli u mna zemiaky donedávna, nevedel som nájsť jedlé. Ale uz som našiel. Wilsons country, v supervalue.
janger
Gulas som nerobila uz sto rokov, a taky vonku - kotlikovy, to som este nerobila nikdy... Takze pre nas len 'indoorovy'. Ale narobil si mi chut, vyskusam tento tvoj. A olivovy olej mi tiez neprekaza, davam takmer do vsetkeho. Este o tej bravcovej masti...Tu tiez nie je v beznej samoobsluhe dostat. Boli sme teraz v Nemecku, tam som si kupila, takze mam taku malu zasobicku ;-). Ale to uz nie je ta prava domaca...
janulka08
No ja tu mam tiez problem zo zemiakmi a oni si ich tu vychvaluju do neba ze maju najlepsie zemiaky tak sa vzdy pobavim .... no skusim tie zo supervalu tam chodime radi nakupovat ....
dankonator
Skús tu papriku tam dať, až keď bude mäso orestované. Bude sladšia. Myslím, že keď ju budeš restovať zhorkne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia