Hovädzí guláš

Guláš z rúry (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborný hovädzí guláš varený pomaličky v rúre :-) Občas keď je málo času vystávať pri sporáku, sa dobre zíde aj takýto recept. K nemu už len chlebík, ryžu alebo aj knedľu ;-)

30 minút
príprava
120 minút
na 110 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny a hlbší pekáč. Zemiaky (veľké) očistíme a necháme ich v celosti, lebo tak pôjdu do gulášu. Ja som dala len 5, ale kto chce môže dať viac. Jeden zemiak ide na strúhanie. Cibuľu pokrájame na drobno a hovädzie mäso na stredne veľké kúsky. Z jahňacieho krku postačia 3 plátky/kúsky, dá to výbornú chuť. Ďalej 1 fľašu leča. Pravdaže počas zeleninovej sezóny je najlepšie lečo zameniť za čerstvú papriku a paradajky :-)
  2. Na oleji si zosklovatíme cibuľu, pridáme papriku, pár sekúnd opražíme a hneď dáme mäso. Osolíme ho a zakryté necháme pomaly dusiť, poprípade podlejeme aj 1dl vody. Dusíme dovtedy, kým si nepustí toľko vlastnej šťavy, koľko sa len dá. To trvá asi 15 minút.
  3. Následne zalejeme mäso vriacou vodou ,ja som dala 1,5 l vody. Nastrúhame 1 veľký zemiak nahrubo, cesnak najemno a dáme aj všetky koreniny a privedieme do varu. To množstvo šťavy si každý môže prispôsobiť.
  4. Následne rýchlo preložíme do hlbokého pekáča, pridáme flašu leča a troška popohýname varečkou. Následne pokladieme zemiaky a nakoniec posypeme majoránkou (ja dávam 2-3 KL) a dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170 °C. Necháme na 170 °C kým nezačne obsah pekáča aspoň trochu bublať aj v strede. A až potom teplotu znížime na 110 °C a pomalinky necháme bublať až kým nebude mäso mäkkučké. Mne sa takto robilo 2 h .Asi 2x som medzitým varečkou len zľahka obsah popohýbala. Asi po 1 h bublania treba šťavu ochutnať a poprípade ešte dochutiť.
  5. A hotový guláš už len podávať a vychutnať si ho. Mäso je mäkkučké, šťava presne dobrá hustá a zemiaky uvarené. Chuť gulášu je skvelá, kombinácia hovädzieho a jahňacieho mäsa je vynikajúca! Ale kľudne môžte použiť aj inú kombináciu mäsa podľa vašej chuti. Podávame napríklad s dobrým chlebíkom, k tomu cibuľu alebo niečo kyslého :-) Ale výborne sa k nemu hodí aj ryža alebo knedľa.
  6. Ja som k tomu pripravila aj ryžu. Prajem dobrú chuť!