Hovädzí guláš
Guláš z rúry (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Výborný hovädzí guláš varený
pomaličky v rúre :-) Občas keď je
málo času vystávať pri sporáku, sa dobre zíde aj takýto
recept. K nemu už len chlebík, ryžu alebo aj knedľu ;-)
30 minút príprava |
120 minút na 110 °C |
Postup
- Pripravíme si potrebné suroviny a hlbší pekáč. Zemiaky (veľké) očistíme a necháme ich v celosti, lebo tak pôjdu do gulášu. Ja som dala len 5, ale kto chce môže dať viac. Jeden zemiak ide na strúhanie. Cibuľu pokrájame na drobno a hovädzie mäso na stredne veľké kúsky. Z jahňacieho krku postačia 3 plátky/kúsky, dá to výbornú chuť. Ďalej 1 fľašu leča. Pravdaže počas zeleninovej sezóny je najlepšie lečo zameniť za čerstvú papriku a paradajky :-)
- Na oleji si zosklovatíme cibuľu, pridáme papriku, pár sekúnd opražíme a hneď dáme mäso. Osolíme ho a zakryté necháme pomaly dusiť, poprípade podlejeme aj 1dl vody. Dusíme dovtedy, kým si nepustí toľko vlastnej šťavy, koľko sa len dá. To trvá asi 15 minút.
- Následne zalejeme mäso vriacou vodou ,ja som dala 1,5 l vody. Nastrúhame 1 veľký zemiak nahrubo, cesnak najemno a dáme aj všetky koreniny a privedieme do varu. To množstvo šťavy si každý môže prispôsobiť.
- Následne rýchlo preložíme do hlbokého pekáča, pridáme flašu leča a troška popohýname varečkou. Následne pokladieme zemiaky a nakoniec posypeme majoránkou (ja dávam 2-3 KL) a dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170 °C. Necháme na 170 °C kým nezačne obsah pekáča aspoň trochu bublať aj v strede. A až potom teplotu znížime na 110 °C a pomalinky necháme bublať až kým nebude mäso mäkkučké. Mne sa takto robilo 2 h .Asi 2x som medzitým varečkou len zľahka obsah popohýbala. Asi po 1 h bublania treba šťavu ochutnať a poprípade ešte dochutiť.
- A hotový guláš už len podávať a vychutnať si ho. Mäso je mäkkučké, šťava presne dobrá hustá a zemiaky uvarené. Chuť gulášu je skvelá, kombinácia hovädzieho a jahňacieho mäsa je vynikajúca! Ale kľudne môžte použiť aj inú kombináciu mäsa podľa vašej chuti.
Podávame napríklad s dobrým chlebíkom, k tomu cibuľu alebo niečo kyslého :-) Ale výborne sa k nemu hodí aj ryža alebo knedľa.
- Ja som k tomu pripravila aj ryžu.
Prajem dobrú chuť!