Guláš z daniela

radox1 - fotkaradox1, 23. januára 2015
Guláš z daniela
Foto: radox1

Sused ma obdaril touto divinou,tak nadišla chvíľa pre tento recept.

4-6
porcie
20 minút
príprava
120-180 minút
na 150 °C

Suroviny

1 kg
1/2 kg
100 g
4 strúčiky
50 g hustý
3 PL mletá
1 PL mletá
100 g
1 dl
1 PL
1 ČL
1 ČL
 (alebo voda)
 (alebo feferónka)
5 ks




Postup

  1. 1

    V širokom hrnci na masti urobíme z na čo najjemnejšie nakrájanej cibule hnedý základ-pomaly restujeme cibuľu do hneda,trvá to aj cez pol hodinu spolu s rascou a soľou.Cibule má byť asi rovnako s mäsom,ale objemovo,ak dáte rovnakú gramáž,guláš bude nasladlý.Zvýšime teplotu a dobre v základe zatiahneme mäso nakrájané na kocky,pridáme pretlak a zarestujeme,obe mleté papriky s hrncom mimo tep.zdroja aby sa nám paprika vyluhovala v masti.Prilejeme víno,lečo(v lete domáce papriky a rajčiny),cesnak,ostatné koreniny okrem majoránky,džem,zalejeme vývarom/ja občas ešte pridávam špikovú kosť/ tak,aby mäso vytŕčalo z hladiny,čiže aby sa dusilo a nie varilo.Pomaly teda dusíme a kontrolujeme stav asi 2-3 hodiny.Komu sa nechce stáť nad hrncom,odporúčam ho vložiť do rúry nastavenej na 150° na 2-3 hodiny pokiaľ nie mäso úplne mäkké.Vo finalnej fáze guláš dochutíme podľa seba,vypneme zdroj tepla,pridáme rozotretú v dlaniach majoránku a necháme odpariť asi 10 minút.

    Guláš z daniela - obrázok 1
  2. 2

    Ako prílohu som zvolil knedlu,pridaním zemiakov a ešte vývaru dosiahneme fúziu kotlíkového gulášu s chlebom,najradšej urobením vonku v kotli nad ohnom.

Diskusia k receptu

afataga
vyzera uzasne, ale taketo zvery ja nejem, myslim, ze by to slo aj z hovadziny
terinka55
Nejem zverinu, asi neviem, o čo prichádzam. Ale, guľáš to je parádny!
radox1
hm,dlho som uvazoval pri nadpise ci napisem guláš alebo guľáš-ze vraj oboje je spravne.
používateľ nemá avatar
asu
asu
Takýto guľáš, môžem kedykoľvek. Perfektne popísaný postup, a na tej fotografii je to na zjedenie. Ukladám do KK, dávam 5 * a zajtra varím z mladého diviaka dochutené troškou údenej papriky. Ďakujem za inšpiráciu.
kimlo
To je super recept, diviny mam teraz plny mrazak, vyskúšam, akurát dam viac červeného vina. 5*
havino
super, raď chlape, ked mne to doma nik s vínom nechce jesť, že cítia chlebovú chuť, respektíve kvasinky asi, neviem to pomenovať ... víno aj obyčajné, aj drahšie som skúsila, aj skôr použité pri varení, aj neskôr, aj tak, divinu mám
radox1
vidim ze sa tu zisli vsetci hlasovaci- ci uz ako vlastnici x-poctov falosnych nickov alebo dynamickych ip adries-ku ktorym som bol kriticky k receptom.na rozdiel od vas som sa neskryval,ale zdovodnil preco.
redakcia by sa mala zamysliet nad tymto hlasovanim,ktore iba znizuje kredit receptu.hlavne ze niektore smakulady sa hrdia plnym poctom hviezd,a ludia potom nazhaveni v kuchyni zbytocne znicia suroviny pri priprave.
2010
Podla mna Varecha hlasovanie je hacknute... nerobil som nic 24 hodin ked som teraz isiel pridat * tak mi bolo oznamene - dakujeme uz ste hlasovali ?
aroooo
mne to pri hlasovaní spravilo práve teraz tak isto ako @2010 , dala som samozrejme 5* a že som vraj už hlasovala, hoci to pozerám prvý krát. Takže takto s *.......
alex37
tak tento guľáš vyzerá neodolateľne, ukladám a posúvam ďalej, mám na to lidi, čo mi varia z diviny guľáš, u nás len divý zajac /na smotane/, alebo sem-tam keď sa vydarí, tak bažantia polievka :-) ***** KK
jozefj
Radox ale to sú Vaše slova.Ja nepoužívam vôčí Vám žiadne invektíva.
1x pusta1
radox1
ked ti kuchar jozef povie ze trava je fialova,tak aj tak budes suhlasit?
registrovana
@radox1 si predstav ze @jozefj tu mal kedysi vela kvalitnych receptov, len ich zmazal ked sa pohadal a nahneval, vtedy skoncil s varechou. Viem to, lebo som podla neho varila a hlavne piekla. Jeho recepty mi nechybaju, stihla som si ich opisat. Bolo vidno ze je z fachu.
1x jozefj
jerica
@radox1 .
Nemáš chybu, tvoj daniel na tanieri s knedlou, aj ked je neskoro, veru by som sa potešila to mať pred sebou. Muselo to byť vynikajúce, vynikajúce pridané všetky suroviny (nemôžem to slovo "ingrediencie") tá chuť, to muselo byť pohladenie na jazyku .
kukulienka71
@radox1 , s tými hviezdičkami máš pravdu, vôbec neodzrkadľujú kvalitu receptu, ale sympatie či nesympatie k autorovi:-( všímam si to aj pri iných receptoch, čo je škoda, lebo ľudia si naozaj urobia názor na recept aj podľa hviezdičkovania. Objektivitu takto nikdy nedosiahneme, nie každý číta komentáre. Je mi to ľúto, systém by sa mal nastaviť inak.
kukulienka71
...možno tak, aby hviezdičky mohol pridať len ten, kto aj okomentuje a tým pádom pridá svoj názor na recept.
kukulienka71
nemyslím, že sa niekomu tento recept nepáči až tak, ako to vidieť na hviezdičkách, skôr si myslím, že je to tak ako píše @radox1 , teda za jeho priamosť pri hodnotení iných receptov.
A čo sa týka môjho návrhu, mňa napadla čestná verzia hodnotenia - napíšem názor a podľa toho pridám hviezdičky ---UPRAVENE REDAKCIOU---
kukulienka71
rada by som pridala svoje hodnotenie: fantastické!!!
síce z hovädzej nožiny 3 hodiny dusenej, bez vína a s viac brusnicami, ale naozaj nemá chybu. Mali sme halušky:-) Bude častejšie takto na divoko, ďakujem


1x radox1
lubosko57
Páči sa mi, že do divinového gulášu nedávaš zemiaky, nepatria tam ale 90% ľudí si myslí že áno:). Som z poľovníckej rodiny otec robil slaninkovo cibuľový základ, pridával na jemno pokrájané kyslé uhorky, lečo ani pretlak nie, skôr na jemno pokrájaný petržlen a celer, ktorý na cibslaninkovom základe osmahol a vínom nešetril:)
afataga
dnes bol obed skoro podla teba, ale z hovadzieho krku, urobila som male obmeny: miesto leca som dala drvene paradajky a paprikove floky, borievky som nedala, dala som trochu saturejky, no "zradlo" bombasticke






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia