Zeleninový šalát
Zeleninový šalát

Gruzínsky šalát

alena45 - fotkaalena45, 16. augusta 2017
Gruzínsky šalát
Foto: alena45

Nechala som sa inšpirovať tu : http://www.povarenok.ru/recipes/show/113184/, trochu mi nesedeli množstvá surovín, tak som ich upravila tak ako sa mi to javilo podľa mojej chuti. Zobraziť celý popisNechala som sa inšpirovať tu : http://www.povarenok.ru/recipes/show/113184/, trochu mi nesedeli množstvá surovín, tak som ich upravila tak ako sa mi to javilo podľa mojej chuti. Najviac ma zaujal tým, že sa nemusí sterilizovať.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 kg
500 g
2 hlávky
3 KL
3 PL
4 PL
1 dcl




Postup

  1. 1

    Umyjeme si zeleninu aj poháre a všetko si pripravíme dopredu. Rajčiny pokrájame na plátky, kto nechce šupky, musí si ich predtým obariť a ošúpať. Použijeme domáce rajčiny, kupované nemajú žiadnu šťavu a tú potrebujeme. Papriky nakrájame na pásiky.

    Gruzínsky šalát - obrázok 1
  2. 3

    Uhorky prekrojíme a krájame na polkolieska, cesnak nasekáme nadrobno, nelisujeme ho.

    Gruzínsky šalát - obrázok 3
  3. 4

    Prvé dáme do hrnca variť rajčiny, keď začnú vrieť, stíšime plameň a pridáme papriku a varíme cca 15 minút. Potom pridáme uhorky, soľ, cesnak, cukor a olej a miešame ešte toľko minút, aby sa prevarili aj uhorky. Zelenina by mala byť skoro zakrytá rajčinami. Nebojíme sa ochutiť šalát, lebo uhorky ešte do seba jeho chuť nasiaknu. Vriaci šalát nalejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a dáme chladiť najmenej na 24 hodín do deky.

Diskusia k receptu

afataga
Ozaj zaujimave, mozno sa odhodlam. Ako dlho to potom ma vydrzat, teda neotvorene myslim.
conscientia
Cipána...

Tento rok sa nám na moje i mamine prekvapenie urodilo až príliš veľa rajčín. I paprík. I cesnaku. Bazalkového pesta som narobila do budúcej jari, rajčiny odšťavujem a konzumujem...no toto vyskúšam.
torticka
Aj ja to vyskusam. Paradajky si musim kupit. Netreba uhorky ocistit.zo supky?
dosa
vytlacene - idem na to.....
alena45
@Conscientia (17.8.2017 14:16)

presne, je fakt výborná. Tiež hľadám recepty, kde uplatním paradajky, tento rok je priaznivý. Zatiaľ.
alena45
@Torticka (17.8.2017 12:13)

práve som si dala z neho z chladničky, uhorky za tri dni vsiakli chuť z nálevu. Keď chceš, tak si ich očisti, viem, že niekomu šupka vadí. Kvôli mame spravím aj ja jednu várku očistenú z kože uhorku aj rajčinu.
haji
@Afataga (17.8.2017 09:59)
Bez konzervantu a bez zavařování bych uchovávala j.e.d.i.n.ě v lednici. Mám ráda jistotu, když už se s materiálem dělám, aby byl k užitku. Když ne lednice, tak Deko a zavařit. Každý jak si rozumí.
alena45
@Haji (17.8.2017 15:14)

tiež som si nie celkom istá, že to nezačne kysnúť, ale keď podobne, hoci bez uhoriek a cesnaku robím lečo, a uhorky sa v šťave povaria, tak budem dúfať. Pre istotu z tých pohárov dám polovicu do chladničky a polovicu nechám voľne v byte. Po mesiaci dám vedieť.
haji
@Alena45 (17.8.2017 16:02)
Jasná zpráva, chce to vyzkoušet. Dělám též lečo, bez konzervantu, ale zavařuji. Moje babi dělávala podobnou "čalamádu", ale s konzervantem a zavařovala. Já dělám například salát z červené řepy, s křenem a v nálevu, ten se nezavařuje, dávám do lednice. Přestože dodržuji čistotu, dohlížím aby byla zelenina v pořádku, už se mi stalo, že zkysnul i v lednici. Chce to rychle zkonzumovat. Letos se chová hodně věcí jinak a přijde mi, že je všechno háklivější na kvas a plísně. Jsou věci mezi nebem a zemí. Díky za receptík, je fajn!
tiginko
no ja neviem ako tento šalát, ale ja celé roky "zaváram" lečo tak, že ho len vriace naplním do pohárov, poriadne zaviečkujem, otočím hore dnom a nechám aj bez deky vychladnúť. V živote som nemala pokazený jediný pohár a vydržia aj pár rokov v pivnici. A aj iné akože zaváraniny, hlavne zeleninové, som takto uchovala. A v bežnej panelákovej pivnici. Jednoznačne musia byť poháre a viečka vysterilizované, napr. v rúre a obsah musí vrieť keď sa dáva so pohárov, a až do plna.
tiginko
aby som nezabudla - podľa mojich skúseností, nesmie byť súčasťou obsahu olej. Čiste len zelenina a soľ. Čo urobí ocot, neviem...
bubaya
@Tiginko (17.8.2017 18:27)

Aj ja tak, aj lekváre. Je to presne ako sterilizácia, napr. 80°c 20 minút. Zakrútené v deke majú 80°aj dve hodiny, takže sa vysterilizujú lepšie ako v hrnci. Hneď keď ich vybalím, zistím vedeckou metódou - poklepom po viečku, či všetky chytili. TIe, čo znejú duto, nechytili. A nechytia len tie, ktoré majú zdeformované, alebo zodraté viečko, alebo sa medzi viečko a sklo dostane nejaká nečistota. Tiež sa mi nič nekazí. Nanajvýš to môže skysnúť a bude to nejedlé, žiadna nákaza z toho nehrozí.
alena45
Po vyše mesiaci oznamujem, že viečka na všetkých pohároch, ktoré sú na vrchnom obrázku sú stále v poriadku.
jerica
Šalátik parádny ! Čo sa týka dať do deky,lepšie ani nepoznám, horúce zaviečkujem, šup do deky :-) Nestalo sa mi, že by sa "nadul"




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia