Gruľovniky z východu fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 25. februára 2015
Gruľovniky z východu (fotorecept)
Foto: olinecka

Rozhodla som sa napísať recept,ktorý mi pripomína detstvo.Sú zo zemiakového, cesta takže po našom gruľovniky.

60 minút
príprava

Suroviny

Zemiakové cesto:
2 - 1 ks
trocha
 podľa potreby
 na potretie




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistime pokrajáme a dáme variť v slanej vode. Uvarené popučime a dáme vychladnúť na pracovnú dosku,ktorú sme posypali múkou.

    Gruľovniky z východu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky pre chuť trošku osolíme ,málo pridáme na hrot noža prašok do pečiva ,vajcia,múku.Urobíme si cesto múku pridáme podľa seba,aby cesto bolo vlačné.Z hotového si po častiach odoberáme malé bochniky,,ktoré vyvaľkame na tenko.

    Gruľovniky z východu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečieme z oboch strán .

    Gruľovniky z východu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Piekla som ich na plechu .Máme ešte na dvore malu kuchynku tak tam ich vždy pripravujem.Maslo roztopíme potrieme a posyoeme cukrom z oboch strán.Nakoniec pokrájame na pásy .Neskutočná dobrota ,dobrú chuť.

    Gruľovniky z východu (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

jozka2
Zemiakove lokse mam velmi rada.Robim ich mensie,ale preco grulovniky z Vychodu?Na vychode zemiaky sa volaju bandurky,ci nie?!Grule su asi okolo Roznavy.Moja svokra je od Roznavy a ona vola grule.
k599
Múdra @jozka2 , asi preto z východu, lebo sú z východu. Mimochodom, Rožňava patrí do Košického kraja a ten je asi na východe, alebo nie???
1x ajay
olinecka
Všetkym ďakujem za pozitívne komentáre,bála som sa Vašich reakcii.Aspoň si preberieme ,kde sa ako volajú grule.
používateľ nemá avatar
123
123
grule sú aj na "rusnákoch" v okolí Bardejova
k599
V okolí Bardejova sú to kartofle!
dandika1
@k599 mas pravdu pri Bardiove su kartofle,ale gruloch a bandurkoch najvecej ale sicke su vyborne krasne rano ci prajem:-)
1x 123
jozka2
k599,ze som sa to nwsla prv teba opytat,jaj prepac,nabuduce napisem iba po tvojom udobreni.
olinecka
Varechačky som veľmi rada ,že máte dobrú tému,len sa nehádajme,ináč krásny dník všetkym!!!!!!
1x ajay
denyany
Zemiakové lokše sú u nás zemiakové lokše. Mama ich občas robievala a mne nejviac chutili s podusenou kyslou kapustou.
zuzkacho
Úžasnéééé, gruľovníky aký krásny názov pre zemiačky, moja babka robievala zémáky, ale recept je famózny, skúsim na mojej keramickej platni?
fineliving
je mi jedno ako sa to volá, vyzerá to super a určite je to výborné jedlo, vyskúšam, už teraz sa mi zbiehajú slinky, ďakujem :)
pusta1
pekný recept, výborný popis postupu, krásne foto :-)
*****
hubata
@Olinecka krumpľové lokše sa ti vydarili, a gruľovníkom aj lokšiam je jedno z akého kraja pochádzajú, všade majú 100 % -nú obľúbenosť a každému pripomenú detstvo. Aj na slano aj na sladko je to dobrota aká nemá vo svete páru.
rea1
naplniť makovo-lekvárovou plnkou, potrieť maslom a zapiecť. priam orgazmus na tanieri. ale mne aj tak chutia najviac iba "holé", potreté husacou/kačacou masťou a na vianočných trhoch s pečienkovou alebo kapustovou plnkou. názov gruľovníky sa mi páči, asi ho zaradím do repertoiru. :-))
zuzkacho
pani Olinecka, prosím vás a mohli by ste mi napísať aký druh zemiakov je na to najvhodnejší? A,B,C alebo D? ďakujem pekne
evanaaa
@zuzkacho , na placky, lokše, či gruľovníky je najlepšie použiť typ C, inak by sa až tak dobre nevydarily. A-čka sú najvhodnejšie na šaláty, sú dosť tvrdé. B-čka sú prílohové a to spomínané C-čko je dobré na cestá ako aj na pyré a kaše.
mezi
Pozeram, ze mnohi tu nevedia, co je Spis a co Saris. Na Above su to kompere.
mezi
V Starej Lubovni je grulovnikom nazyvany kolac s kysnuteho cesta plneny zemiakovou kasou ochutenou bryndzou a koprom.
olinecka
@mezi ,pozdravujem ďakujem za pripomenutie ,ako sa volajú na Above.Som zo Spiša takže viem prečo ,gruľovniky.Pekný deň!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia