Grófkin koláč (fotorecept)
Autor receptu: dorisa
Tento koláčik zohnala moja kamarátka na voľbách, asi nemali čo robiť, tak si rozprávali recepty na koláče. Urobila som ho z ríbezlí, ktoré sa mi urodili na záhradke. Je velmi krehký. Dnes som ho robila prvýkrát.
30 porcií |
30 minút príprava |
35 minút na 160 °C |
Postup
- Najprv si z pripravených ingrediencií vypracujeme cesto. Vymiešame heru, cukor a žltka a postupne pridávame hladkú múku ku koncu pridame k múke aj prášok do pečiva.
- Vypracujeme cesto v miesiči a potom ho dokončíme na doske. Odoberieme si zhruba štvrtinu na postrúhanie a uložíme do mrazničky, aby cesto stvrdlo.
- Ostatné cesto vyvaľkáme a uložíme na vymastený a posypaný plech, poprepichujeme vidličkou a nn rozprestrieme ríbezle, ktoré posypeme kryštálovým cukrom( ak máme málo ríbezlí, možme časť nahradit ríbezľovým džemom)
- Z bielkov vyšlaháme na elektrickom šĺahači sneh, postupne pridávame práškový cukor a citronovú šťavu, potom navrstvíme vzniknutý sneh na pripravený korpus s ovocím. Nakoniec vychladené cesto narajbeme na sneh, ako mrveničku. Takto pripravený koláč dáme do rúry upiecť. Najprv pečieme na 180 stupňov, potom znížime na 160. Dobrú chuť!