Grófkin koláč (fotorecept)

Autor receptu: dorisa

Tento koláčik zohnala moja kamarátka na voľbách, asi nemali čo robiť, tak si rozprávali recepty na koláče. Urobila som ho z ríbezlí, ktoré sa mi urodili na záhradke. Je velmi krehký. Dnes som ho robila prvýkrát.

30
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 160 °C

Postup

  1. Najprv si z pripravených ingrediencií vypracujeme cesto. Vymiešame heru, cukor a žltka a postupne pridávame hladkú múku ku koncu pridame k múke aj prášok do pečiva.
  2. Vypracujeme cesto v miesiči a potom ho dokončíme na doske. Odoberieme si zhruba štvrtinu na postrúhanie a uložíme do mrazničky, aby cesto stvrdlo.
  3. Ostatné cesto vyvaľkáme a uložíme na vymastený a posypaný plech, poprepichujeme vidličkou a nn rozprestrieme ríbezle, ktoré posypeme kryštálovým cukrom( ak máme málo ríbezlí, možme časť nahradit ríbezľovým džemom)
  4. Z bielkov vyšlaháme na elektrickom šĺahači sneh, postupne pridávame práškový cukor a citronovú šťavu, potom navrstvíme vzniknutý sneh na pripravený korpus s ovocím. Nakoniec vychladené cesto narajbeme na sneh, ako mrveničku. Takto pripravený koláč dáme do rúry upiecť. Najprv pečieme na 180 stupňov, potom znížime na 160. Dobrú chuť!