Grobský hovädzí guláš fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 6. februára 2015
Grobský hovädzí guláš (fotorecept)
Foto: babkamt

Dnes som sa rozhodla spraviť tento guláš.

50 minút
tepelná úprava

Suroviny

950 g
5 sk
1 PL
1 PL
1 čl
200 ml
2 čl
1 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    Ako prvú som si očistila cibuľu.

    Grobský hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som si masť, cibuľu som nakrájala.

    Grobský hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ma masti som ju restovala. Zvyknem ju podliať troškou vody, asi 1 pl, nechám vodu odpariť. Toto opakujem ešte 2 krát.

    Grobský hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som hrniec stiahla z ohňa a pridala som k cibuli 1 pl mletej sladkej papriky a 1 čl mletej štipľavej papriky.

    Grobský hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z umytého mäsa som stiahla všetky blany. Nakrájala som ho na väčšie kocky, prudko som ho opiekla na cibuľovom základe. Po opečení mäsa som pridala domáci paradajkový pretlak a paprikový krém a hovädzí vývar a čl soli.. Mäso som dusila v tlakovom hrnci asi 40 minút. Potom som skúsila, či je mäso mäkké. Tlakový hrniec som otvorila, mäso som ešte chvíľu povarila, aby sa odparila prebytočná tekutina. Ničím som guláš nezahusťovala.

    Grobský hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým sa mäso dusilo, zarobila som si na knedľu. Jedna sa už parí, druhá zatiaľ kysne.

    Grobský hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po pozdrave bolo prvé, čo sa ma vnučka spýtala: čo si dnes varila? Bola hladná, lebo v školskej družine zjedla len polievku, druhé jedlo nebolo podľa jej gusta. U babky jej vždy chutí, dnes bola spokojná s gulášom, aj my ho pochválila:-)

    Grobský hovädzí guláš (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

elysa
no aby nebola spokojná:), hovädzie guláše sú aj u nás obľúbené...
kecemis
Aj ja by som bol nadmieru spokojny s takou babkou.
sovka62
Ak hovädzina. tak guláš, môj najobľúbenejší. Recept som čítala a neverila vlastným očiam, robíš ho presne ako ja, do detailu, ešte aj to podlievanie cibule. Rozdiel je len v tom, že ho nevarím v kuchte, ale pekne pomaly v obyčajnom kastróle. Vtedy šťava ostane hladká,
nevidieť v nej kúsky cibule a ak na mäse niekde ostala blanka, zmizne aj tá, úplne sa rozvarí. Ale, samozrejme, chápem, že na takéto varenie treba čas a ak ho niet, treba si pomôcť ako sa dá.
A tuším idem vyložiť móčing z mrazničky, na zajtra, narobila si mi chute.
pusta1
výborný guláš, perfektný postup, lákavé fotka prudko jedlého gulášu.
*****
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Babkamt , z akého dôvodu to podlievanie vodou (bod č. 3) ?
terinka55
Ach jáj, ako to je dávno, čo ma moja stará mama takto rozmaznávali :-( Po príchode zo školy tiež ma v kastróličku na šporáku (šporhelte) čakávalo niečo pre mňa...
Výborne si navarila. Prepáč, pri Tvojich receptoch ma vždy pochytí zvláštna nostalgia...
amelie
@babkamt , asi to obe robíme ako cez kopírak, ale mne sa tento postup osvedčuje už 40 rokov :-))) @dr , cibuľu je dobre podliať malým množstvom vody, aby pustila šťavu a nespálila sa...
amelie
@sovka , aj ja varím tento guláš v obyčajnom hrnci, a to v poriadne veľkom:-)))
jozefj
Recept je klasický , výborný.Já dávam cesnak čerstvý nie prášok.
pusta1
@dr , dovolím si odpovedať za seba, hádam sa @babkamt za to neurazí.
cibuľa sa podlieva aj z dôvodu, že sa v malom množstve horúcej vody sa cibuľa skôr uvarí a rozpadne a zahustí guláš prirodzeným spôsobom, teda netreba zahusťovať už ničím.
dosa
.. ked gulasik, tak len z mocingu, ale na to, ako perfektne varis, si ma prekvapila susenym cesnakom... :)))
marcel83
Tak ako @methi pise. Posolit cibulu, pusti stavu vlastnu. Kym sa uvari hovadzie do makka, cibula sa 3x rozpadne a zahusti.

Inak postup ok, ale ta foto uvodna veru lakavo nevyzera. Dost mastny mi pride...
amelie
možno je to iba odraz svetla, @marcel , nie masť. inak máte pravdu, cibuľa guláš perfektne zahustí:-))), nikdy by mi ho nenapadlo ešte zahusťovať, tento recept bezchybný, ja už doň síce nepridávam cesnak, ale prečo nie..?
venusa
Nemá chybu, pekná farba aj hustota. Domáca knedľa dopĺňa bonus. Tá cibuĺa v správnej miere urobí svoje. každý má iné grífi, ja tiež varím len v tlakovom a cibuĺa sa krásne rozplynie a guĺašik je primerane hustý.
babkamt
@elysa , chute mojej vnučky sa menia. Donedávna preferovala sladké obedy, teraz o sebe tvrdí, že je mäsožravec:-) Nikdy neodmietne guláš, sviečkovú, mäso na hríboch.
@kesemis si milý, ďakujem:-)
@sovka62 milá moja, teší ma, že varíme rovnako. To podlievanie cibule robím odkedy som na Vareche. Vždy sa tu niečomu novému naučím. Dodnes si pamätám, že som to čítala v recepte od našej výbornej kuchátky @cistnky. Viem o tom, že niektorí ľudia sú zástancami pomalého varenia gulášu v hrnci. Priznám sa, že čas by som si aj našla, ale nebaví ma stáť 2 hodiny pri sporáku a dávať pozor, aby mi mäso neprihorelo, lebo sa musí MÁLO podlievať. Ja som si zvykla na tlakový hrniec.Tá tvoja posledná veta ma rozosmiala. Nechala si sa vyprovokovať, zajtra bude u vás k obedu guláš:-) Pekný podvečer ti prajem.
babkamt
@zuzanka1367 ,@pusta1 , ďakujem dievčatá za milé komentáre. @terinka55 ja som tiež chodievala občas na obed k starej mame, kde mi veľmi chutilo. V remoske upiekla kura spolu so zemiakmi, to bola dobrota.
@dr už ti na tvoju otázku odpovedala @sovka62 , @pusta1 , @amelie asi varíš pre viac ľudí, keď varíš vo veľkom hrnci. Teší ma, že ho varíme rovnako. Máme rovnaké chúťky.
@jozefj určite je lepší čerstvý cesnak, no ja som dala tentoraz sušený.
@methi , ďakujem za radu aj pochvalu.
@dosa som rada, že si myslíš, že perfektne varím, ďakujem, no svet sa zato nezrúti, že som dala sušený cesnak. Jedlo som varila pre nás, nám to až tak neprekážalo. Ak ti vadí sušený cesnak, tak ty pri varení použi čerstvý. Pekný podvečer ti prajem. Ďakujem za otvorenie receptu.
1x lianka
babkamt
@marcel83 môj postup varenia guláša hodnotíš kladne. K tvojim výhradám: pozri si bod 2. Podľa mňa to množstvo masti na vareške nie je veľa. Ja si skôr myslím, že som mala šťavu zredukovať. No hneď ako bola knedľa hotová, som si naložila aj guláš a priznám sa, že dva krát:-) Ale skúsim nabudúce cibuľu osoliť a budem môcť porovnať. Vieš, ja nie som vyučená kuchárka. Ja som len žena od plotny:-)
@amelie masť to rozhodne nie je.
@izabella929 ďakujem za otvorenie receptu.
@venusa no to si ma potešila, že nie som sama, čo varí mäso na guláš v tlakovom hrnci a si spokojná. Súhlasím, že každý má iný gfrif. Ale podstatný je výsledok.Ďakujem za komentár.
1x rela
jozka2
Podla ingred.sa mi nezda byt velmi mastny a naviac hov,maso samo o sebe je prerastane lojom,mozno ako pise babkamat mala ho viacej zredukovat,co by som pridala viac cibule,ale ja by som si dala prave taky aky ho ma,mam rada viac stavy.No,gulas je gulas urcite vyborny,ale vsetka cest knedlik mas nad ocakavanie porovity,krasny hebky a to je uz daco.5*****.
hubata
Takýto guláš príde k chuti, nie je prekombinovaný prísadami, je z močingu a to je najlepšie mäsko na gulášik. Vďaka.
babkamt
@jozka2 masti som nedala veľa, nemám rada mastné jedlá. Ja mám rada veľa šťavy na tanieri. Nevážila som cibuľu, neviem jej váhu. No vraj sa má dávať toľko cibule, koľko váži mäso. Ja si tiež vyberiem na Vareche recept a ingrediencie si pridávam podľa mojej chuti. Ďakujem, tvoja pochvala ma potešila. Knedle robím už dlho doma, nemám rada kupované v obchode :-)
babkamt
@hubata , tiež si myslím, že móčing sa najlepšie hodí na guláš. Vďaka za komentár.
evanaaa
Krásny je ten guľášik, @babkamt , ja tiež dávam veeeeľa cibule, niekto povie, že pootm je nasladlá chuť, ale nie, treba vyvážiť ostatnými surovinami, ale mne by to nevadilo, práve tú chuť mám aj v mäsovej šťave rada. A pri pražení ju posolím, aby skôr zmäkla, ale ako sa tu píše, kým sa mäso uvarí, je cibula rozvarená. Len ja musím ( aj keď nechcem) robiť veľa šťavy, kvôli mužovi, potom ten guľáš trochu stráca chuť. Ale je sa s chuťou :-)
babkamt
@evanaaa aj my preferujeme viacej šťavy, ale samozrejme nerobím jej prehnane veľa. Verím, že ho jete s chuťou:-)
zuzanka1367
@babkamt dnes prišla voľba na Tvoj chutný recept, krásny kus močingu sa nedal lepšie použiť :) My sme tiež omáčkový, kakže šťavy bolo tiež hodne. Vďaka!


babkamt
@zuzanka1367 ďakujem za pridanú fotku. Chválim tvoju nadýchanú knedľu. Najlepšie mäso na guláš je z móčingu. Chutne si navarila. Tvoj guláš vyzerá prudko jedlý:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia