Grilovaný pozdrav zo stredomoria

Autor receptu: zemo

Maje babuľky majú veľmi rady cukinky a baklažán. A keďže ich mám rád aj ja (teda moje babuľky), ale radšej sústo z mäsa, tak im robím túto zeleninku veľmi rýchlo. Aby som sa nezvegetariánil. Stačí vám na to trúba, s takou tou vrtuľkou. Čiže gril.

20 minút
príprava
7 minút
na 220 °C

Postup

  1. Príprava jedla sa začína telefonátom mojej milovanej polovičke. Musím sa jej vždy opýtať, ktorý ten dzindzíg je na našej trúbe gril. Hore na lište sú vyobrazené tri vrtule. Jedna osamelá, druhá s tromi maličkými nad ňou a potom ešte jedna. Tá má nad sebou len dve vrtuľky. Potom, ako sa dozviem, čo si to vtedy v Krakovanoch zobrala za muža, zvolím strednú ikonku - čiže gril a nastavím ho na 220 stupňov.
  2. Medzi tým, ak robím baklažán, ho nakrájam na dlhšie plátky asi 1, 46 cm široké. Posolím z oboch strán a nechám horkosť vypotiť asi 20 minút. Po tomto čase plátky opláchnem pod teplou tečúcou vodou, priložím na ne na chvíľku tie husté papierové utierky, čo máme v kuchyni tam naľavo a vysuším. Soliť už netreba. Len posypem bazaličkou alebo ak chcete, môže byť aj "prováns". To je zmeska byliniek, ktorú bežne dostať. Mám pripravený aj cesnak, ale ten nedávam hneď na plátky, lebo v horúčosti grilu by zhorkol.
  3. Podobne je to aj s cukinou, ale s tým rozdielom, že túto zeleninku stačí iba nakrájať, netreba soliť, aby horkosť vyšla. Aby bola chrumkavejšia, ja ju vôbec nesolím. Až na tanierovi.
  4. Vymastím si dva plechy oliváčikom. Poukladám plátky baklažánu na jeden a na druhý cukinkové plátky. Keď má trúba tých 220 stupňov, ako treba, nastavím si čas na 4 minúty a verte, alebo neverte, to dokážem aj sám. Bez telefonátu mojej ľúbeznej. Keď mi to zapípa, obrátim plátky zeleniniek na druhú stranu a potriem pretlačeným cesnakom, ktorý som pre cukinku osolil a vymáčal s olejom, a pre baklažánik som urobil to isté, ale bez soli. Nastavím gril na 3 minúty a nechám dokončiť.
  5. Keďže sa olivového oleja nebojím, podávam zeleninu pre istotu iba s varenými zemiakmi. Pred ponúknutím stravy mojej dcérke alebo aj manželke, ak je doma, posolím baklažánik a sadnem si oproti stravníčkam, opriem si hlavu o lakeť a čakám na Rád statočnej varešky. Suroviny som naschvál nepísal v gramáži a množstve - základ je od srdca a priměřene!