Grilovaný kapor s krémovými zemiakmi

Autor receptu: radox1

Jednoduchá príprava kapra alebo aj inej ryby a k nemu netradičná príloha. Kapor bol ulovený v čunovskom jazere, takže kvalita ryby bola zaručená.

2
porcie
20 minút
príprava
10-15 minút
na 210 °C

Postup

  1. Porcie kapra dobre nasolíme a necháme odstáť. Pripravíme si marinádu: Maslo roztopíme, pridáme všetky koreniny,prelisovaný cesnak, šťavu a kôru z citróna. Pripravenou kašičkou dobre ponatierame kapra a necháme cez noc odstáť.
  2. Na dno pekáčika vložíme koliečka cibule na ňu uložíme porcie kapra kožou hore. Pridáme cesnak, šupky z cibule, citrón a chilli papričku na dekor. Zásadne ničím nepodlievame, potrebujeme rybu grilovať a nie dusiť. Rozpálime v rúre horné teleso - gril na 210°, mriežku presunieme do hornej tretiny rúry, vložíme pekáčik a pečieme 10 max.15 minút podľa veľkosti kapra. Použit môžeme akýkoľvek druh rýb, takto grilujem pstruhy, aj morské ryby. Odporúčam kožu zachovať, jednak je chutná, ale hlavne drží šťavu a mäso nevysychá. Komu prekáža, môže ju stiahnuť po upečení.
  3. Krémové zemiaky: Nadrobno nakrájanú cibuľu opečieme na prepustenom masle, pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky, soľ, štipku kurkumy (ml. papriky, šafranu), ml. č. korenie, zalejeme smotanou a varíme do krémovej konzistencie. Nakoniec pridáme petr. vňať a premiešame.