Grilované tofu s pomarančovým teriyaky (fotorecept)

Autor receptu: evusik

teriyaky sa používa predovšetkým v japonskej kuchyni nielen ako dochucovadlo, ale aj ako dip ktorý sa podáva už k hotovému mäsu, rybám, tofu a pod., kto má rád slano-sladké, pikantné chute ten si teriyaky zamiluje a čo je na teriyaky veľmi príjemné môžete ho pripraviť na veľmi veľa spôsobov a prispôsobiť si ho vlastným chutiam... a komu sa nechce môže si teriyaky kúpiť už hotové v obchode :-)

2
porcie
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. kocku tofu položíme na naklonenú dosku a zaťažíme napr. hrncom, takýmto spôsobom z neho vytlačíme prebytočnú vodu, stečené tofu nakrájame na plátky asi 1cm hrubé, plátky dáme do plochej nádoby pridáme pásiky pomarančovej kôry, ak nemáme chemicky neošetrený pomaranč namočíme ho na chvíľu do octovej vody, opláchneme a dobre poutierame...
  2. teriyaky - v miske zmiešame sójovú omáčku, med alebo hnedý cukor, pomarančovú šťavu, olej, pridáme rozotretý cesnak, nastrúhaný zázvor a rozlámaný badián
  3. tofu zalejeme marinádou a dáme do chladu asi na 2 hodiny, občas tofu pootáčame
  4. namarinované tofu vyberieme z marinády a každý plátok napichneme na dve špajdle aby sa s nim dobre manipulovalo... ak grilujeme vonku na grile treba špajdle pred použitím namočiť do vody aspoň na hodinu aby pri grilovaní nezhoreli
  5. tofu grilujeme z každej strany 4-6 minút, počas grilovania tofu potierame omáčkou
  6. marinádu precedíme do vhodnej panvičky a necháme prevrieť, chvíľu redukujeme, pridáme kukuričný škrob rozmiešaný vo vode (opatrne, stačí ozaj len štipka, alebo vynechať celkom a dlhšie redukovať) výsledná omáčka má byť hustejšia a krásne leská
  7. tofu podávame s filetami pomaranča, posypané sézamovými semiačkami, pažítkou a poliate teriyaky omáčkou
  8. ak grilujeme vonku podávame so zeleninovým šalátom, výborné je s ryžou